Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev sahipliğinde süt sektörü temsilcileri bir araya geldi. Çiğ süt fiyatının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Ancak, fiyat konusunda uzlaşma sağlanamadı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin başkanlığında, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdoğmuş, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, süt üreticileri ve sanayicileri temsilcilerinin katıldığı toplantıda taraflar çiğ süt fiyatı konusunda anlaşamadı.
Üretici fiyatın 4, sanayici 3.15 lira olsun istiyor
Üreticiler çiğ süt alım fiyatının litre başına destekleme primi ile birlikte 4 lira olmasını isterken, süt sanayicileri prim dahil çiğ süt fiyatının litre başına 3 lira 15 kuruş olmasını istedi.
Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, çiğ süt fiyatının Gıda Komitesi yerine sektör tarafından belirlenmesi talebini de dikkate alarak bürokratlarla birlikte toplantıdan ayrıldı. Işıkgece, sektör temsilcilerinin kendi aralarında bir fiyat belirlemesini istedi.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder başkanlığında devam eden toplantıda taraflar açıkladıkları fiyatta ısrar etti. Konsey Başkanı Özder, arayı bulmak için fiyatın litre başına 3 lira 35 kuruş olmasını teklif etti. Ancak hem üretici hem de sanayici buna karşı çıktı. Özder, üreticilerin litre başına 3.5 lira fiyat ve destekleme primi ile birlikte 4 liralık fiyat teklifini ve sanayicilerin litre başına 3 lira 15 kuruşluk teklifini bakanlığa iletti.
Bakanlık fiyatı belirleyip Gıda Komitesi’ne sunacak
Tarım ve Orman Bakanlığı bu iki teklifi değerlendirerek bir çalışma yapıyor. Bakanlık yetkilileri toplantıdan sonra da tarafları telefonla arayarak sanayicilere fiyatı biraz yükseltmelerini, üreticilere ise biraz düşürmelerini istedi. Bakanlığın yapacağı çalışma ile belirlenecek fiyat Gıda Komitesi’ne sunulacak. Oradan gelecek fiyat Ulusal Süt Konseyi tarafından kamuoyuna açıklanacak.
Çiğ süt fiyatı ne zamana kadar geçerli olacak?
Toplantıda sadece fiyat konusunda değil, fiyatın uygulanacağı süre konusunda da uzlaşma sağlanamadı. Sanayiciler belirlenecek fiyatın 6 ay geçerli olmasını isterken, üreticiler bir hafta, 10 günde bile maliyetlerin çok değiştiğini, arttığını bu nedenle en fazla aylık veya 2 aylık dönemler itibariyle fiyatın yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Kaliteye göre fiyat uygulaması bir ayda çöktü
Geçen Nisan ayında, Mayıs ve Haziran dönemi için çiğ süt referans fiyatı yağ ve protein değerleri dikkate alınarak A, B, C sınıfı olmak üzere kaliteye göre açıklandı. Dün yapılan toplantıda kaliteye göre fiyat yerine, eskiden olduğu gibi tek fiyat üzerinden ele alındı. Sanayiciler de üreticiler kaliteye göre fiyat uygulamasının gerekli altyapı ve kurallar hazırlanmadığı için uygulanamadığını ifade ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 25 Ocak 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ”e göre, çiğ inek sütü yağ ve protein oranına göre 3 sınıfta değerlendirilecek. Çiğ süt referans fiyatı da bu sınıflamaya göre yapılacak.
Tebliğde 2020 ve 2021 yıllarında Çanakkale, Burdur ve Aksaray illerinde, 2022 yılından itibaren ise tüm illerde bu uygulamaya geçileceği bilgisine yer veriliyor. Ancak 2022 yılı beklenmeden 1 Mayıs itibariyle ülke genelinde uygulamaya geçildi. Çanakkale, Burdur ve Aksaray’daki pilot uygulamanın sonuçları ile ilgili bir çalışma, rapor olmadığı için yaşanan sorunlar, eksiklikler bilinmiyor. Bunlar bilinmeden ülke geneline yaygınlaştırılan kaliteye göre süt fiyatı uygulaması 1 ay bile uygulanmadan çöktü.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
Süt girdileri dolarla olduğundan süt fiyatı da dolara endekslenmeli
Bu şartlarda sütün en az 4.50 tl olması lazım sanayici su kattığı sütü 7 liradan satıyor bu hakmı revamı üretmek kolay değil 1 çuval yem 165 tl saman tonu1.200tl olmazsa kendileri yapsınlar bu hayvancılığı