Bakanlığa göre kırmızı et fiyatını fırsatçılar artırıyor

Bakanlığa göre kırmızı et fiyatını fırsatçılar artırıyor

29 Şubat 2024

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Mar 1, 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: “Et fiyatlarıyla ilgili tartışma neden çıkıyor? Rekabet Kurumu dün açıkladı. Sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır."

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırşehir’de Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait Malya Tarım İşletmesi’nde yaptığı açıklamada, kırmızı et fiyatlarındaki artışın maliyetle, üretimle bir ilgisi olmadığını Ramazan öncesi fırsatçılık yapanların fiyatı artırdığını iddia etti.

Fırsatçılık yapanlara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Yumaklı şunları söyledi: “Et fiyatlarıyla ilgili tartışma neden çıkıyor? Rekabet Kurumu dün açıkladı. Sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır. Açıkçası bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu fırsatçılara göz açtırmayacağız arkadaşlar. Fırsatçıların tüketicilerden, bu ülke halkının cebinden, tabiri caizse hiç hak etmedikleri bir geliri elde etmeleri anlamına gelir. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Biz üreteceğiz, daha fazla üreteceğiz.”

İthalat çok küçük bir oran

Türkiye’nin bitkisel üretimde ve hayvansal üretimde kendine yeterli olduğunu hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: “Türkiye’nin hem hayvansal üretimi hem de bitkisel üretimi ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Şöyle bir algı var: Türkiye’de tüketilen etin hepsi yurt dışından geliyor. Öyle bir şey yok. Bizim hayvan sayılarımıza baktığımız zaman şu anda piyasa regülasyonu için yapılan ithalatın çok küçük bir oran olduğunu görürüz.” dedi.

Hastalıklarla etkin mücadele ile verimlilik artırılacak

Büyükbaş hayvancılıkta verimliliği artıracaklarını belirten Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü: “ Küçükbaş hayvancılıkta da hem verimi hem kaliteyi artıracağız. Özellikle hayvan hastalıklarıyla alakalı hususta çok ciddi bir mücadele planımız ve programımız var. Burada küçükbaş hayvanlar için yapılacak olan hem çiçek aşısı, hem de koyun oğlak vebası ile alakalı aşıları Bakanlık olarak bizler karşılayacağız. Yine aile işletmelerimizi destekleyeceğiz. Onlara ilk defa verilecek birçok destek programı belirledik. Çok kısa bir süre içerisinde de detaylarını arkadaşlarımız açıklayacaklar. Özellikle gençlerimizin ve kadın girişimcilerimizin, tarımsal üretimin içerisinde hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim yönüyle olmalarını istiyoruz. Onlara da yine bu üretimi yapmaları ve Türkiye’nin üretimine katkıda bulunmaları sebebiyle desteklerimiz olacak.”

Hayvanlar daha iyileri ile değiştirilecek

Tarım ve Orman bakanı İbrahim Yumaklı damızlık üretimi için Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM)’nün işbirliği yapacağını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin hem büyükbaş hayvancılıkta hem de küçükbaş hayvancılıkta damızlık ihtiyacını Et Süt Kurumu ve TİGEM iş birliğiyle çok daha bir üst kademeye taşımak ve üreticilerimizin, besicilerimizin o damızlık ihtiyacını, üstün nitelikli damızlık ihtiyacını karşılayacak bir yapıya kavuşmalarını hedefliyoruz. Bunlar zaten yapılıyordu ancak biz bunu bir üst seviyeye taşıyarak üreticilerimizin ellerindeki halihazırda yapmış oldukları hem besi açısından hem de süt açısından büyükbaş ve küçükbaş hayvanların daha iyileri ile değiştirilerek onların sürülerinin kabiliyetini, kapasitesini ve verimliliğini artırmak istiyoruz. Bizim ülkemizin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim, hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut.”

Rekabet Kurumu’na şikayetler arttı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada kırmızı et fiyatları ile ilgili şikayetlerin arttığına dikkat çekerek, kırmızı et piyasasının Rekabet Kurumu tarafından yakından takip ettiği sektörler arasında olduğunu bildirmişti.

Sektördeki fiyat artışlarını mercek altına aldıklarını belirten Küle 2023 yılında bir soruşturmada, piyasanın en büyük üreticilerinden birine, rekabete aykırı eylemleri gerekçesiyle yaklaşık 73 milyon lira idari para cezası verildiğini hatırlattı.

Kurum tarafından sektörün tüm yönleriyle derinlemesine ele alındığı bir sektör incelemesi yürütüldüğünü belirten Küle’nin açıklamaları özetle şöyle: “Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde kırmızı et fiyatları yine gündemin öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Buna paralel olarak konu hakkında Kurumumuza intikal eden şikayetlerde de bir artış görülmektedir. Bu noktada hiç kuşkusuz ki Rekabet Kurumu, vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla et ve et ürünlerine ulaşabilmesi amacıyla üzerine düşeni yapacaktır. Kurumumuza gelen şikayetler titizlikle değerlendirilmektedir. Yürütülmekte olan sektör incelememiz kapsamında da önemli bulgulara ulaşmaktayız. Sektörde faaliyet gösteren firmaları uyarmak istiyorum. En ufak bir suistimali tespitimiz halinde soruşturma açmak ve bu hataya düşen şirketlere cirolarının yüzde 10’una kadar öngörülen en ağır para cezasını vermekten çekinmeyeceğiz. Suni fiyat artışlarına müsamaha göstermeyecek, buna niyet eden teşebbüsler hakkında en ağır yaptırımları uygulayacağız.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Osman 29 Şubat 2024 - 21:19 - Yanıtla

    Sizin yorumunuz nedir

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler