Türk Traktör’den ilk elektrikli traktör

Türk Traktör’den ilk elektrikli traktör

05 Mart 2024

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Mar 5, 2024

Elektrikli traktörün yıl sonuna doğru ticarileşeceğini belirten TürkTraktör Şirket Lideri Aykut Özüner, Konya Tarım Fuarı’nda sergiledikleri elektrikli traktörün ülke tarımı için yeni bir dönemi başlatacağını söyledi.

TürkTraktör, kuruluşunun 70. yılında yerli olarak ürettiği ilk elektrikli traktörü olan New Holland T3 Electric Power’ı Konya Tarım Fuarı’nda çiftçilerle buluşturdu.

TürkTraktör Şirket Lideri Aykut Özüner, Konya Tarım Fuarı’nda sergiledikleri elektrikli traktörün ülke tarımı için yeni bir dönemi başlatacağını söyledi.

Çiftçi ve çevreyle dost

Özüner, “Temelleri 1954’te atılan TürkTraktör olarak 2024 yılı bizim için ayrı bir önem taşıyor. 70. yaşımızı kutladığımız bu önemli yılda Türkiye’de bir ilke imza atmanın gururunu yaşıyoruz. 4 yıllık Ar-Ge sürecinin sonunda Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve yıl sonuna doğru ticarileşmesini planladığımız New Holland T3 Electric Power modelimizi Konya’da görücüye çıkarıyoruz. Verimli ve sürdürülebilir bir tarım için var gücümüzle çalışırken, tarım sektöründeki ezberleri bozan, çiftçi ve çevreyle dost elektrikli traktörümüzün bu yolda atılan en önemli adımlardan biri olacağına inanıyoruz” dedi.

Konya Tarım Fuarı’nda elektrikli traktörün yanı sıra 11 yeni traktör modelini de ayrıca tanıttıklarını belirten Özüner, “17 yıldır kesintisiz olarak liderliğimizi sürdürdüğümüz sektördeki iddiamızı ortaya koyan yeni traktörlerimizi ilk kez Konya’da çiftçilerimizin karşısına çıkarıyoruz.

Elektrikli traktör 2018’den beri ülke gündeminde

Türkiye’de elektrikli traktör üretim çalışmaları 2018 yılından beri sürdürülüyordu. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Temmuz 2019’da Türkiye’nin ilk yerli ve milli traktörünü ürettiklerini ve yakında seri üretime geçileceğini duyurmuştu. Ancak seri üretim bir türlü yapılamadı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, o dönemdeki açıklamasında traktörün 45 dakika şarj süresi,20 lira maliyetle 7 saatlik çalışma,105 beygir gücü ve yüzde 95 yakıt tasarruflu olduğunu söylemişti.

İlk yerli elektrikli traktör üretim projesi, proje ortağı ve uygulayıcısı Önder Yol ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü(TAGEM) ortaklığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katkıları ile gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deneme sürüşü yapmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Polatlı’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Temmuz 2019’da düzenlediği geleneksel 69.Hasat Şenliği kapsamında elektrikli traktörün tanıtımını ve ilk deneme sürüşünü yapmıştı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler