Çiğ süt fiyat toplantısına marketler çağrıldı, üretici çağrılmadı

·

09 Ekim 2020

·
Çiğ süt fiyat toplantısına marketler çağrıldı, üretici çağrılmadı

09 Ekim 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organize edilen çiğ süt fiyatının belirlenmesine ilişkin toplantıya market zincirlerinin yöneticileri çağrıldı,  çiğ süt üreticileri çağrılmadı.

Çiğ sütle ilgili zoom üzerinden yapılan toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği(ASÜD) Başkanı Harun Çallı, BİM marketler zincirini temsilen Galip Aykaç, A101 adına Erhan Bostan, CarrefourSA adına Ali Nadir Akan, ŞOK mağazalarını temsilen Ziya Kayacan ve Migros adına Özgür Tort katıldı.

Daha önce toplantıya katılacağı açıklanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hadi Tunç toplantıya katılmadı. Yine toplantıya katılması beklenen üretici temsilcilerinin ise hiç davet edilmediği anlaşıldı.

Marketlere “zam yapmayın” çağrısı

Toplantıda bakanlık yetkililerinin perakendecilere ve süt ürünleri üretenlere “Biz çiğ süt fiyatına zam yapacağız ama siz sanayici ve perakendeci olarak nihai ürüne zam yapmayın.” dedikleri iddia edildi.

Toplantıda bakanlık yetkilileri süte yapılacak zammın enflasyona yansımaması için en azından belli bir süre süt ürünleri üretenlerin ve perakende sektörünün süt ve süt ürünlerine zam yapmaması gerektiği dile getirdikleri, toplantıya katılanların açık açık “zam yapmayız” demedikleri ifade ediliyor.

Gıda Komitesi topu bakanlığa atmıştı

Geçtiğimiz günlerde yapılan Gıda Komitesi toplantısında da “enflasyonu artırır” gerekçesi ile  çiğ süt fiyatı artırılmamıştı.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu üyeliğinden bu nedenle istifa etmişti.

Gıda Komitesi fiyatı artırmamak için topu başkanlığa atmıştı. Gıda Komitesi’nde  çiğ süt referans fiyatının artırılması halinde yıl sonu enflasyonunun yüksek çıkacağı belirtilerek süt priminin artırılmasının daha doğru olacağı ifade edilmişti.  Prim artışı ise, 2020 yılı için öngörülen destekleme bütçesinin aşılması nedeniyle yeni kaynak bulunması ile mümkün olabilecek. Prim artışı için bütçede para yok. 

Bu nedenle çiğ süt referans fiyatının veya destekleme priminin artırılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının yeni bir çalışma yapması kararlaştırılmıştı. Bugün yapılan toplantı da bu çerçevede gerçekleştirildi.

Üretici litre başına 3 lira istiyor

Çiğ süt üreticileri, halen litresi 2,30 TL olan çiğ süt referans fiyatının en az 3 TL olmasını istiyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Cavit Balmuk 10 Ekim 2020 - 00:01 - Yanıtla

    2019 yılı kasım ayında zam yapıldı ogünden bugüne 12 ayın içine girdi her ürünün fiyatı artıyor peynir imalatçıları 12 ayda zam niye yapıyor biri de çıkıp bunu sormuyor sorsa diyecek maaşlar arttı e bizdede arttı bu gerekçe olamaz bizde zam yok ondada olmamalı enerji zamlandı e bizdede zamlandı bu da gerekçe olamaz bizdede arttı bizim zamlarımız daha fazla hayvanlarımızı beslemek zorundayız artı giderlerimiz peynir imalatçısından daha fazla onlar hammaddelerini 1 yıl boyunca aynı fiyattan alıyor biz ise % 50 zamlı alıyoruz bize zam yok enflasyon artırıyoruz. Yazıklar olsun bu zihniyete yazık. Damızlık hayvanlarımızı çatır çatır kestiriyoruz işletme zarar ederse borcunu ödeyebilmek için bu nu yapmak zorunda. Şimdi ne olacak batan batacak kalanlar sürünmeye devam edecek süt olmayınca dana olmayacak dana olmayınca et olmayacak et fiyatları artacak ithalat başlayacak olmayan döviz borçlanarak katmerli olarak dışarı çıkacak anaçlar kesilince süt olmayacak imalatçıya talep artacak süt az peynire talep olacak imalatçı zammını yapacak arz az olunca talep fazla olunca otomatik fiyatı yükseltecekler. Anaç olmayınca gebe düve olmayacak yurt dışından tekrar olmayan dövizle ithalat yapılacak. Bu sarmal onlarca yıldır devam ediyor kaz kafalılar halamı anlamıyor. Biz üreticiler bunu anlamış değiliz .

  2. Hk 10 Ekim 2020 - 10:40 - Yanıtla

    Yem fiyatlarını bize sormadan zam yapanlar süt e zam da bizi sormadan yapıyorlar yazık yani herkes karını korurken bizi zarara önemseyen yok bir gün gelir bizi 3 kuruştan esirgeyenler yarın tonlarca para verip elin cavurundan et ve süt alırlar asıl ülke hayinligi budur.

  3. Hk türkiyem 10 Ekim 2020 - 10:41 - Yanıtla

    Yem fiyatlarını bize sormadan zam yapanlar süt e zam da bizi sormadan yapıyorlar yazık yani herkes karını korurken bizi zarara önemseyen yok bir gün gelir bizi 3 kuruştan esirgeyenler yarın tonlarca para verip elin cavurundan et ve süt alırlar asıl ülke hayinligi budur.

  4. Mehmet ali ziya 10 Ekim 2020 - 10:55 - Yanıtla

    Üretici nasıl üretiyor bunu düşünen yok hazır yemesi kolay gelin bir de siz üretim vereyim inekleri bedava size hesabını siz yapın Ondan sonra da konuşun

  5. İdris 10 Ekim 2020 - 12:06 - Yanıtla

    Seçim geldimi üreticiyi çağırırlar. Köylü; cuma namazı çıkışı para toplanırken, seçim zamanı oy kullanırken birde çocuğunu askere gönderirken efendi oluyor diğer zamanlarda enayi yetine konuyor. Bu ülkede en son rahmetli Erbakan Çiller hükümeti “Benim çiftçim” kelimesini kullanmıştır. Ondan sonraki hükümet “Ananıda al git” demiştir köylüye.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler