1 kuruşluk prime üretici tepkili

·

23 Eylül 2008

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

1 kuruşluk prime üretici tepkili

23 Eylül 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen ve ilk kez DÜNYA’nın açıkladığı destekleme primleri üreticide şok etkisi yarattı. 7 üründe sadece 1 kuruşluk artış yapılmasına sert tepki gösteren üretici temsilcileri; “Tarım sektörü gözden çıkarıldı. Üretim yapmamız istenmiyor.” görüşünü dile getirdi.
Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ve ve Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e mektup yazarak pamukta destekleme priminin 50 yeni kuruş açıklanmasını talep etti. Mektupta, pamuk üreticisinin dünyanın en pahalı girdilerini kullandığı buna karşılık en düşük desteği aldığına yer verildi.
Pamukta geçen yıl prim artışı yapılmadığını bu yıl en az 50 kuruş beklediklerini ancak 1 kuruşluk artış yapıldığını belirten Tariş İncir, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, pamuk üretimindeki düşüşün devam edeceğini ithalatın ise patlama yapacağını söyledi. Pamuk üretiminin bu yıl en az yüzde 20 azalacağını, üreticinin 2009’da pamuk yerine mısır,buğday ve diğer ürünlere yöneleceğini vurgulayan Velioğlu: ” Lif pamuk ithalatı 1 milyon tonu aşacak. Üretim ise 500 bin tonun altına düşecek. Üretimdeki düşüş çırçır ve iplik işletmelerinin kapanmasına neden olacak. Bu işletmelerin yeniden kurulması, çiftçinin tekrar pamuğa dönmesi çok zor olacak.” dedi.
Ege Çiftçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Tanman ise, bu şartlarda üretimi sürdürmenin olanaksız olduğunu söyledi. DÜNYA Gazetesi’nden öğrendikleri destekleme primlerindeki artışın hayal kırıklığı yarattığını belirten Tanman : ” Yıllardır tarım sektörüne yönelik bir imha politikası uygulanıyor.Tarımı bitirdiler. Destekleme primlerine 1 kuruşluk artış tarıma negatif bakışın sonucudur. Öyle anlaşılıyor ki, üretim yapmamızı istemiyorlar. İstiyorlar ki, tarlalarımızı bırakarak büyük kentlerin varoşlarına göç etmemiz ve bunların politikalarına hizmet etmemiz. Pamuk üretimi zaten yarı yarıya düştü.Bu şartlarda üretime devam etmemiz mümkün değil. Bizim üreti,m yapmamızı istemeyenler bundan sonra pamuğun tamamını ithal ederler.”diye konuştu.
Antakya’nın Amik Ovası’nda pamuk üretim alanının 1 milyon hektardan 250 bin hektara düştüğünü dile getiren Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, gelecek yıl üretimin tamamen sona ereceğini iddia etti. Sadece son bir ayda elektriğe yüzde 50 zam geldiğini, gübre, mazot, zirai ilaç ve diğer girdilerde yüzde 100 artış olurken destekleme primlerinin 1 kuruş artırılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Civelek sözlerini şöyle sürdürdü: ” Bunlar tarım sektörünü gözden çıkarmışlar. Daha doğrusu kendilerine verilen görevi başarılı bir şekilde yerine getiriyorlar. Tarımı, kendi yurttaşlarını hiç düşünmüyorlar.”
1 kuruşluk artış Tarım Bakanlığı hedeflerine aykırı
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağı primine 1 kuruşluk artış yapılmasının Tarım Bakanlığı’nın hedeflerine aykırı olduğunu söyledi. Tarım Bakanlığı’nın trilyonlarca lira harcayarak milyonlarca zeytin fidanı dikimini desteklediğini hatırlatan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık zeytincilikte İspanya’dan sonra Dünya ikincisi olacağız diye bir hedef koydu. Fidan dikimini desteklemek için trilyonlarca lira harcadı. Doğru bir iş yaptı. Fakat zeytinyağı primine sadece 1 kuruşluk artış yapması, dünya ikinciliği hedefine aykırı. O fidanları dikenler 1 kuruşluk prim artışını duyunca fidanları sökebilirler. Umarım sökmezler. Ama, açıklanan prim Bakanlığın hedeflerini destekleyen bir prim değil. Fidan dikenlerin umudunu yok edecek bir prim oranıdır.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Avrupa Birliği’nin bu yıl ton başına 1200 Avro destekleme primi vereceğini, Türkiye’nin de en az 600 avro vermesi gerektiğini belirterek: ” Zeytinyağı priminin 20 yeni kuruştan 21 yeni kuruşa eski parayla 200 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldığını DÜNYA Gazetesi’nden öğrendik. Bu çok düşük bir rakam. Yıllar önce zeytinyağına 40 cent prim verildiğinde sektör kayıt altına alınmış ve devletin vergi gelirlerinde ciddi artış olmuştu. Fakat prim düşük olunca bazı üreticiler evrak düzenlemeyle bile uğraşmaz. Devlet vergi kaybına uğrar. Primin artırılması için yapılacak bir şey varsa mutlaka yaparız” diye konuştu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan ise, zeytinyağı priminin en az 1 – 1.5 YTL olması için Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’na görüş bildirdiklerini ancak bunun dikkate alınmadığını söyledi.
Ayçiçeği yerine buğdaya yönelme olur
Trakyabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeğine en az 30 kuruş prim beklediklerini belirterek iki yıl üst üste destekleme primi 20 kuruş iken şimdi 1 kuruş artırılması üreticiyi buğdaya yönlendireceğini ileri sürdü. Geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimin azaldığını ve dünyada gıda fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sezen: ” bu yıl bütün ürünlerde fiyat düştü. Girdiler yüzde 100 hatta bazıları yüzde 150 artarken 1 kuruşluk artış üretimi olumsuz etkileyecektir. Üretici ayçiçeği yerine buğdaya yönelecektir. Türkiye daha fazla ayçiçeği ithal etmek zorunda kalacak Biz primin en az 30 kuruş olması için Maliye Bakanlığı’na bildirdik. Ancak, bu gerçekleşmedi.” görüşünü dile getirdi.

23.9.2008 Dünya Gazetesi

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ismail deniz 25 Eylül 2008 - 06:35 - Yanıtla

    çiftçi gerizekalı olduğu müddetçe bize müstahaptır ben hem tatlı üretiyorum hem çiftçilik yapıyorum dgd dosyası doldurmayı bilmiyor çoğu çiftçi ozaman giren çıkandan doayısıyla normal herkese iyi bayralar

  2. HALİL YAVUZ 14 Kasım 2008 - 06:19 - Yanıtla

    Fransız çiftçiler Tarım Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaptı.

    Bakanlık önünde toplanan Fransız Köylüler ve Küçük Çiftçiler Konfederasyonu üyeleri, tarım politikalarını protesto etti.

    Binaya tavuk tüyleri atan çiftçiler, `İnsanca yaşamak istiyoruz` yazılı bir pankartı da bırakarak dağıldı.

  3. HALİL YAVUZ 14 Kasım 2008 - 06:20 - Yanıtla

    Tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesinin önüne geçmek için yasa taslağı hazırlandı..
    Bakanlık, tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesinin önüne geçmek için bir yasa taslağı hazırladı. Taslak Başbakanlık’ta
    Tarım arazileri, mevcut miras hukuku yüzünden hergeçen yıl biraz daha küçülüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bunun önüne geçmek için bir yasa taslağı hazırladı. Hazırlanan taslak Başbakanlığa gönderildi. Yasa taslağı meclisten kabul edilip yasalaşırsa, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilecek.
    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2009 yılı hedeflerini anlattı. Bakan Eker, tarımda verimliliğin elde edilmesi için tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine engel olmak için bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda bir yasa taslağı hazırladık. Bu taslağı Başbakanlığa sunuldu. Bu taslak yasallaşırsa tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek” dedi.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler