Pamukçuların, Cumhurbaşkanı’ndan 7 talebi var

·

09 Ekim 2020

·
Pamukçuların, Cumhurbaşkanı’ndan 7 talebi var

09 Ekim 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Pamuk üretiminin yüzde 90’nını gerçekleştiren illerin ziraat odaları il koordinasyon kurulu başkanları, ticaret borsaları başkanları ve pamuk birlikleri başkanları, Ulusal Pamuk Konseyi ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 7 maddeden oluşan bir rapor sundu. Raporda, pamuk üretiminin devamı için yapılması gerekenler tek tek sıralandı.

Pamukçuların 7 talebi
1- Lif pamuk ithalatına acil önlem alınmalı
2- 2020 destekleri hemen açıklanmalı
3- Emanet usulü lif pamuk satışı yasaklanmalı
4- Birliklere finansman ve lisanslı depo desteği sağlanmalı
5- İplik fabrikalarına yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmeli
6- Lif pamukta müdahale alımı için TMO devreye girmeli
7- Çırçır fabrikalarına da lisanslı depoculuk destekleri sağlanmalı

Pamuk sektörü yaşanan sorunların çözümü için son çare Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 7 maddelik bir rapor sundu. Ulusal Pamuk Konseyi’nin koordinasyonunda, Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 90’nını gerçekleştiren illerin  ziraat odaları il koordinasyon kurulu başkanları, ticaret borsaları başkanları ve pamuk birlikleri başkanlarının imza koyduğu rapor, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a da sunuldu.

Pamukta genel tablo

“Biz aşağıda imzaları bulunan kurumlar olarak pamuk üretiminin devam etmesi ve piyasa koşullarının iyileştirilmesi için alınması gereken tedbirleri dikkatinize arz ederiz” başlığıyla sunulan raporda özetle şu bilgilere yer verildi: ” 2009 yılında 600 bin tona kadar düşen pamuk üretimimiz, kararlılıkla uygulanan, başarılı destekleme politikaları sayesinde son 10 yılda ortalama 850 bin ton seviyesine yükseldi. Yurtiçi talebi miktar ve kalite olarak, daha büyük oranlarda karşılayabilmek ve böylece sanayicilerimizin küresel rekabet gücünü geliştirmek ve pamuktan sağlamakta olduğumuz katma değeri artırabilmek için bu gelişmeyi sürdürmek zorundayız! Halen yurtiçi pamuk fiyatları, dünya fiyatlarına göre %15-%20 daha düşük değerlerde seyretmektedir. Bunun en büyük sebebi, kontrolsüz bir şekilde ihtiyacımızın üzerinde yapılan 400 bin ton lif pamuk ithalatıdır. Bu yüzden iç piyasada talep dip yapmış ve fiyatlar hızla geri gelmiş bulunmaktadır. İplikçi halen elde kalan geçen yılın mahsulü 70 bin ton lif pamuğu daha düşük fiyata almaya çalışmaktadır. İthal pamuğun yarattığı baskı ve halen açıklanmayan 2020 yılı desteklemesi, çiftçilerimizi pamuk tarımından uzaklaştırmaya devam etmektedir. Bu olumsuz havanın yok edilerek çiftçilerimizin pamuk üretimine devam etmelerinin sağlanması ve piyasa koşullarının iyileştirilmesi için acilen alınması gereken önlemleri takdirlerinize arz ederiz.”

Ege’den Güneydoğu’ya, Çukurova’dan Antalya’ya kadar pamuk üretiminin yüzde 90’nını gerçekleştiren illerdeki 24 kurumun imzasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan raporda acil olarak yapılması gerekenler şöyle sırlandı:

Lif pamuk ithalatına acil önlem alınmalı

1- Ülkemiz bir yandan pamuk üretirken diğer taraftan iplik sanayimizin ihtiyaç duyduğu pamuklar da ithal edilmektedir. Maalesef, tekstilciler pamuk ithalatında kantarın topuzunu kaçırmış durumdalar! Bugün için ihtiyacımızın çok üzerinde yaklaşık olarak 400 bin tondan fazla lif pamuk hesapsızca ithal edildi ve yerli pamuk fiyatının yurtdışına göre %15-%20 düşmesine sebep oldu. Lif pamuk ithalatının arz fazlası oluşturarak iç piyasa fiyatını düşürme riskini önlemek amacıyla acil olarak “Miktar Bazlı İzleme Sistemi” kurulmalıdır. Ayrıca ülkemizde 2021 yılı pamuk ekim alanları belli olana kadar ithalat durdurulmalı ya da sınırlandırılmalıdır.

2020 destekleri hemen açıklanmalı

2- 2020 yılı ürünü için fark ödemesi desteği 1,30 TL/kg ve mazot-gübre desteği de 73 TL/dekar olarak hemen açıklanmalı ve ödemesi en geç Mart 2021’de yapılmalıdır. Bunun için 2019 yılında pamuğa ayrılan bütçenin aynı kalması yeterli olacaktır. 2019 yılında kütlü pamuğa ödenen toplam 2 milyar 200 milyon liranın bu sezon beklenen maksimum 1 milyon 700 bin tonluk kütlü pamuk üretimine bölünmesiyle çıkan 1,30 TL, 2020 yılı kütlü pamuk fark ödemesi desteği olarak açıklanmalıdır.

Emanet usulü lif pamuk satışı yasaklanmalı

3- İplikçilerin ileriki bir tarihte fiyatlandırmak üzere çırçır fabrikalarından emanet şeklinde aldıkları pamuklar, piyasada talebi azaltmaktadır. Bu da hasat zamanı ve sonrasında fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Serbest piyasanın ve pamuk borsalarının sağlıklı işlemesine engel olan böyle bir uygulamanın ivedilikle yasaklanması gerekmektedir.

Birliklere finansman ve lisanslı depo desteği sağlanmalı

4- Tariş, Çukobirlik ve Antbirlik’in elinde, kütlü pamukları depolamak ve çırçırlamak üzere atıl vaziyette çok büyük bir kapasite bulunmaktadır. Birliklerin ortak harici kütlü pamuk almalarını sağlamak üzere finansman desteği verilmelidir. Ayrıca Birliklerin lisanslı depoculuk desteklerinden faydalanmaları sağlanmalıdır.

İplik fabrikalarına yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmeli

5- Özellikle işletmesinde %100 ithal pamuk kullanan iplik fabrikaları için, tüketim durumuna göre her bir iplik fabrikasına en az %20 oranında yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmelidir. İşletmesinde %60’nin üzerinde yerli pamuk kullanan sanayicilere istihdam desteği sağlanmalıdır.

Lif pamukta müdahale alımı için TMO devreye girmeli

6- Piyasayı regüle etmek amacıyla, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 1 Ekim’den itibaren dünya fiyatlarından piyasaya girerek 200 bin ton lif pamuk alımı yapması sağlanmalıdır. Bunun organizasyonu için Ticaret Borsalarının, Pamuk Birliklerinin ve Lisanslı Depoların altyapı imkanları devreye sokulmalıdır. Bugün için GAP ve Çukurova Bölgeleri lif pamuklarının dünya fiyatı karşılığı ortalama 1,56 dolar, Ege Bölgesi için bu rakam ortalama 1,63 dolar civarındadır. (Lif pamuk alımı için 41 renk, 1-5/32 elyaf, 3.5-4,9 mikroner, 31 ve üstü mukavemet, ortalama 5 derece çepel kriterleri baz alınabilir)

Çırçır fabrikalarına da lisanslı depoculuk destekleri sağlanmalı

7- Mevcut sistemde küçük çiftçilerin lif pamuklarını lisanslı depolarda saklama şansı bulunmamaktadır. Hiç olmazsa çırçır fabrikalarına bazı destekler verilerek (kira, nakliye, analiz desteği gibi), küçük çiftçiler adına depolara lif pamuk koymaları sağlanabilir. Çırçır fabrikaları Elektronik Ürün Senetleri(ELÜS) üreticilere yeni kurulan “Özel Virman Seansı” ile devredebilir. Küçük üreticilerin ucuz finansmana erişebilmeleri için bu uygulamanın hayata geçirilmesi son derece önem arz etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pamukçuların taleplerini inceliyor

Edindiğimiz bilgilere göre, 26 Eylül’de hazırlanarak imzalanan bu rapor Adalet ve Kalkınma Partisi Aydın Milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin Yavuz tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Erdoğan raporu aldıktan sonra konuyla ilgilenilmesi için talimat verdiği ve ilk olarak pamuk üretimine ilişkin maliyet hesabının çıkarılmasını istedi. Maliyet hesabı, piyasada oluşan fiyat ve dünya piyasaları dikkate alınarak öncelikle 2020 yılı kütlü pamuk destekleme priminin belirlenerek açıklanması bekleniyor.

Raporda imzası olan kurumlar:

  • Ulusal Pamuk Konseyi
  • Tariş Pamuk Birliği
  • Çukobirlik
  • Antbirlik
  • İzmir Ticaret Borsası
  • Adana Ticaret Borsası
  • Aydın Ticaret Borsası
  • Manisa Ticaret Borsası
  • Denizli Ticaret Borsası
  • Antalya Ticaret Borsası
  • Antakya Ticaret Borsası
  • Şanlıurfa Ticaret Borsası
  • Diyarbakır Ticaret Borsası
  • Şanlıurfa Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanlığı
  • Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı
  • Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı
  • İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı
  • Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı
  • Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı
  • Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Murat karaca 9 Ekim 2020 - 17:12 - Yanıtla

    Bu saatten sonra davasi olmaz artik.gecmis olsun.Uyuz borsacilar ve ilgili kurumlar kina yapsinlar.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler