Bakan Pakdemirli’den vatandaşa diyet:”Et yemeyin kardeşim”

·

14 Kasım 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bakan Pakdemirli’den vatandaşa diyet:”Et yemeyin kardeşim”

14 Kasım 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Bakan Pakdemirli’den vatandaşa diyet:”Et yemeyin kardeşim”

Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı sürekli artarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ithalat çözüm olarak “et yemeyin kardeşim” önerisinde bulundu. Önceki Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’da ilk göreve geldiğinde porsiyonları yarı yarıya azaltın” demişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli HaberTürk Televizyo’nunda Veysi Ateş’in sorularını yanıtlarken et ithalatıyla ilgili soruya özetle şu yanıtı verdi:

“Vatandaşımız 2002’de kişi başına 6 kilo et yiyormuş. Bugün 15 kilo et yiyor. Refah arttı 6 kilodan 15 kiloya çıktı. Yalan mı? Planlama yaparken belki yanlışımız şu; et ve sütü birlikte düşünmüşüz.Süt biraz fazladır, et eksik olmuş. Ben arada söylüyorum. Kardeşim et yemeyin. Hoppala ne diyor bu Tarım Bakanı diyorlar. Tarım Bakanı sadece etten sorumlu değil, doğru diyetten de sorumludur. Doğru diyet ne? Kırmızı etle ilgili alışkanlıklarımızın bir kısmını tavuk etine,hindi etine balığa kaydırsak Türkiye’nin sorunu olmaz. Çünkü üretim artıyor. Türkiye zenginleştiği halde balık tüketimi azalmış. Kişi başına tüketim 6 kilodan 5 kiloya düşmüş. Parayı kırmızı ete gömmüşüz. Zaman zaman hareketsiz kalınca kilo aldığımız oluyor. Diyetisyene gidiyorsunuz akşam 300 gram balık tüket der, 300 gram et demez. En fazla diyeceği 80 gram ettir. Yada iki köftedir.Hangi doktora sorarsanız sorun. Şöyle amiyane bir tabir var. Kırkına kadar kuzu yiyeceksin kırkından sonra kuzunun yediğini yiyeceksin. Belki kuzunun yediğini yemeyip, balık filan yemek lazım.”

Çeltik alım fiyatı 2600 lira

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli gece saat 00.38’de 2018 ürünü çeltik alım fiyatını da açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 15 Kasım itibariyle 60 randıman Osmancık çeltiğini ton başına 2 bin 600 liradan alacağını söyledi. Pakdemirli, Alım fiyatına ilave olarak verilecek desteklerle üreticinin eline 2 bin 760 lira geçeceğini ifade etti. Ödemeler 10 gün içinde yapılacak. Çeltik üretiminin yüzde 4.4 artışla 940 bin ton olacağını anlatan Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi 2017’de çeltik fiyatı açıklamadığını, 2016 yılında ton başına 1675 lira olarak açıklandığını hatırlattı.

“Tarım dışında tüm bakanlıklar aklımdan geçti”

Kendisi için tarım bakanlığı dışındaki tüm bakanlıkları düşündüğünü, tarımın ise hiç aklına gelmediğini anlatan Pakdemirli, tarım bakanı olma sürecini şöyle anlattı: ”Çeşme’de yazlıkta terasta otururken telefonum çaldı. Kabine açıklanmadan 24 saat önce. Açtım baktım Hasan Doğan. Sayın Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü. Yarım saatte burada olur musun dedi. Olamam dedim. Neredesin diye sordu. Çeşme’deyim deyince, hangi çeşme dedi. Akşama burada olurmusun dedi. Dört saatte Külliye’nin kapısından girdim. Bakanlar Kurulu’nun açıklanmasından 24 saat önce aranınca bakanlık için olduğunu düşündüm. Bütün bakanlıklar aklımdan geçti,Tarım Bakanlığı dışında. Her türlüsünü düşünmüştüm ama bu aklıma gelmedi diye Sayın Cumhurbaşkanımıza da söyledim.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler