Tarım makinecilerini "devlet desteği" batıracak!..

·

07 Ağustos 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım makinecilerini "devlet desteği" batıracak!..

07 Ağustos 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2005’te pilot uygulama ile “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı”nı başlattı. 2006’dan itibaren programın kapsamı her yıl biraz daha genişledi. Bu program kapsamında tarımsal ürünleri işleyen bir çok tesis devlet desteği ile kuruldu.
Bu yıl programa tarım makineleri ve ekipman alımlarının desteklenmesi eklendi. 2 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 17 kalem tarım makinesi ve ekipmanının alımı destekleme kapsamına alındı.
Destekleme kapsamına alınan makine ve ekipmanlar şunlar: Balyalama makinesi, silaj makinesi, basınçlı sulama için gerekli parsel içi yeni mal alımları, işlemesiz tarım makineleri, soğuk hava tesisatlı taşıma aracı, bahçe el traktörü ve ekipmanları, rüzgar makinesi (pervanesi), file sistemi kurulması, yem hazırlama araçları, sap parçalama makinesi, otomatik sap toplamalı saman makinesi, kanola hasat aparatı, mısır hasat tablası, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, pülverizatör, lazerli tesviye aleti, sıkmalı çayır ve yonca biçme makinesi. Bu makine ve ekipmanların satın alınmasında çiftçiye alım bedelinin KDV ve diğer vergiler hariç yarısı devlet tarafından hibe olarak ödeniyor. Tebliğin yayınlanması ile birlikte destek haberi ülke geneline hızla yayıldı.Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de dahil olmak üzere, bakanlık yetkilileri ve Tarım İl Müdürlükleri bu desteği gereğinden fazla abartarak konuşmalarına malzeme yaptı. Hibe desteği sanki isteyen her çiftçiye ve satın alınan her türlü tarım makinesi ve ekipmana verilecekmiş gibi sunuldu. Bunu duyan çiftçiler destekten yararlanmak için makine ve ekipman alımını bıçak gibi kesti.
Oysa, gerçek öyle değil.
Makine ve ekipman desteğinden yararlanmak için çiftçiler para vererek proje hazırlıyor. Projesini ve bir çok belgeyle birlikte Tarım İl Müdürlüğü’ne başvuruyor. Bu başvurudan desteğe hak kazanmak, Milli Piyango’dan büyük ikramiye kazanmak kadar zor. Çok az sayıda çiftçiye destek çıkıyor. Örneğin tarımın en önemli merkezlerinden biri olan İzmir’de bugüne kadar bu destekten yararlanmaya hak kazanan sadece 56 şanslı çiftçi var. Gaziantep’te 12 çiftçi, Manisa’da 37 çiftçi bu destekten yararlanmaya hak kazandı. Birçok ilde şanslı çiftçiler açıklanmadığı için herkes “bize de çıkar mı” diye merakla bekliyor. 
Bir başka yanılgı ise şu; çiftçiler alacakları her makine ve ekipman için devletin hibe vereceğini zannediyor. Bu nedenle ihtiyacı olan makine ve ekipmanı para vererek satın almıyor. Oysa , destekten yararlanan şanslı çiftçiler bu 17 kalem makine ve ekipmandan sadece bir tanesi için hibe desteği almaya hak kazanıyor.
Çiftçiler destekten yararlanmak umudu ile makine ve ekipman alımını durdurunca ülke genelinde faaliyet gösteren binlerce makine ve ekipman üreticisi ve bunları satan işyerleri zor duruma düştü. Ürettiğini satamayan imalatçılar da yan sanayiye sipariş vermeyi kesince o kesimde de işler durdu. Böyle giderse tarım makineleri ve ekipman imalatçıları, yan sanayi ve bu ürünleri satan işyerlerinin kapısına “devlet desteği” ile kilit vurulacak.
Görüştüğümüz bir çok makine ve ekipman imalatçısı, çiftçinin doğru bilgilendirilmemesi nedeniyle verilen desteğin sektöre köstek olduğunu ifade ediyor.
Türkiye genelinde kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi için ayrılan kaynak 54 milyon YTL. Program 81 ilde uygulanıyor. İllerin ekonomik yapısına, tarım sektöründeki ağırlığına göre bu kaynak paylaştırılıyor. İddialara göre, bu paylaşımda ve çiftçi seçiminde siyasi görüş ağırlık kazanıyor.
Makine ve ekipman imalatçıları işyerlerinin kapanması endişesi ile, ” bu para kime ve nasıl dağıtılacaksa bir an önce dağıtılsın, gerekirse bir hayır kurumuna bağışlansın ve çiftçiye hibe kaynağının bittiği yönünde açıklama yapılsın” görüşünü dile getiriyor. Bu açıklama yapılmazsa çiftçi, devlet desteği alacak umudu ile yaşayacak, makine ve ekipman almayacak..
Özetle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın iyi niyetle bir destek paketi hazırladığı anlaşılıyor. Ancak kaş yapalım derken göz çıkarılıyor. Bir sektör göz göre göre devlet eliyle iflasa sürükleniyor. Bu iflasların yaşanmaması için, yapılacak tek iş, Bakanlığın çiftçilere doğru bilgi vererek gerçekleri anlatması. Binlerce firma bunu bekliyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ferman yıldırım 7 Ağustos 2008 - 03:14 - Yanıtla

    sayın alıbey, bende gecensene sılaj makınesı aldım.hıbe desteklı.ama inanın o kadar zor kı .ben üniversite egıtımı almama ragmen çok sıkıntı çektım.yok ıhale açacaksın yok ıhale komısyonu kuracaksın yok kdv degerlerı uyuşmadı.vs.yapacak sa dogru durust bırsey yapsın.500 kişi muracaat edıyor kaynak bıttı 6 kişiye verıldı.zaten bu kaynak da buyuk fırmalara ayrılıyor.çiftçi garıban ne anlar projeden.satın alacagı mal 20000 ytl.3000 ytl proje hazırlayana verıyor.yüzde onsekiz kdv.o da ettımı3600 ytl 3600 arı 3000 ettımı 6600 ytl.devlet 8200 ytl verıyor çiftçi 14800 ytl verıyor.nerde yüzde elli hıbe.devlet 8200 çiftçi 14800 artık gerısını sız hesaplayın.bırde 3000 ytl proje hazırla sana çıkmadı ki çıkma ıhtımalı yuzde 4.masraflar cepten.bizler hayallerle yaşamaya devam edecegiz.

  2. yusuf.çalışkan 7 Ağustos 2008 - 03:39 - Yanıtla

    ÇİFTÇİLER BATARKEN GÖREN OLMAZ
    Sayın Ali Ekber bey bu yazınız ne niyetle hazırlandı bilemiyorum ama bana mantıklı gelmedi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaptığı çiftçi desteklerinin çeşididini çoğaltarak çiftçi ihtiyaçlarına göre destek vermekte tabiki çiftçi olduğunu beyan edecek çeşitli evraklar düzenlenecek.Çiftçi hazırlanacak 5-6 evrak düzenlemeyi bile kendisi değilde dışarıda yaptııyorsa ne diyelim Tarım Bakanlığımızın ne suçu var.Tarım Bakanlığı çiftçilerin mağdur olmasın diye Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine Kırsal Kalkınma Yatırımlarını anlattıysa suçmu,Emeğinin karşılığını bekleyen Çiftçilerimiz bulundukları yerde Kurulmuş olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri üzerinden çalışma yapsın ANDATILMASIN.Tarım ve Hayvancılıkla geçinen çiftçilerimizin ihtiyaçlarını üreten Tarım alet ve ekipman firmalarıda çiftçilerimizi veya üyesi olduğu üretici kuruluşu Tarımsal Kalkınma Koop larını ziyaret etsin ürünlerini tanıtsın projeleri hazırlamada yardımcı olsunlar hem onlar kazansın hem çiftçi ÜLKEMİZ KAZANSIN.
    Yusuf ÇALIŞKAN KÜTAHYA HAYKOOP Başkanı

  3. Abdullah Cotuk 7 Ağustos 2008 - 11:34 - Yanıtla

    Tarım bakanlığının çıkarmış olduğu bu hibe desteği biz çiftçiler için bi nevi yardım oldu.
    Güneydoğu anadolu bölgesinde yaşanan kuraklıktan çok zarar gördük ve bu destekleme bize çok yararlı ve uygun bir zamanda açıklandı. Eğer siz bu hibe desteklenmesini de biz çiftçilere fazla görüyorsanız ilk başta böyle bi açıklama yapmayın yapmak zorunda da değilsiniz. Çiftçi artık ektiğini biçemiyor biçsede masrafını çıkaramıyor. Alacağımız bi ekipman şuan piyasada 45 bin ytl ve biz bunu 22,5 bin ytl aldığımızda kuraklığı önlemiş oluyor yani allah bi taraftan alıyor diğer taraftan veriyor, her iki kapıyı kapatmıyor. isteğimiz sizlerin çift.ilere daha çok imkan sağlamanız ve yapmış olduğunuz hibeyi erken bi zamanda çiftçilere dağıtılması. Tarım sektörü kalkındırılmalı bitmemeli….

  4. Ali Ekber Yıldırım 8 Ağustos 2008 - 03:15 - Yanıtla

    07.08.2008

    Sayın Ali Ekber Yıldırım
    Dünya Gazetesi Yazarı

    07.08.2008 tarihli Dünya Gazetesi’nde “Tarım makinecilerini “devlet desteği” batıracak!..” başlıklı bir yazınız yayınlanmıştır. Yazınızla ilgili olarak Bakanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği ortaya çıkmıştır. Açıklamayı dikkatinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

    “Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programında makine ve ekipman alımlarının desteklenmesine 2007 yılında başlanmıştır. Program kapsamında balyalama ve silaj makinesi, basınçlı sulama sistemleri, işlemesiz tarım makineleri ve soğuk hava tesisatlı taşıma aracına toplam 42.054.000YTL’lik Hibe desteği verilmiştir. Bu desteklerden 2994 çiftçimiz yaralanmıştır.

    2008 yılında da devam eden programda 17 kalem tarım makinesi destekleme kapsamına alınmıştır. Bu destekten yaralanmak isteyen çiftçiler, İllerde Tarım İl Müdürlüklerine müracaatta bulunmalıdır. Programa başvurmak için, Hibe başvuru formu Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine uygun olarak doldurarak basınçlı sulama sistemleri hariç olmak şartıyla 16 kalemde yeterli olmaktadır. Basınçlı sulama sistemlerinde, sulamanın gereği olan her tarla için kroki, yerleşim planı ve bunlara göre hazırlanmış malzeme metrajı başvuru ekinde verilmelidir. Dolaylısıyla Makine ve Ekipman alımları için çiftçimizden herhangi bir proje hazırlanması istenmemektedir.

    2008 yılı Makine ve Ekipman alımı programında yönelik olarak illere tahsis edilen bütçe Mayıs-Ağustos ayları içinde 4 ayda kullanılması öngörülmüş, çalışmalar bu yönde devam etmektedir. Bu çerçevede 2008 yılı Mayıs-Haziran ayları Makine ve Ekipman desteklemesinde İzmir’de 56, Gaziantep’te 27 ve Manisa’da ise 79 çiftçimiz bu desteğe hak kazanmıştır. Temmuz ayı değerlendirmesi ile Ağustos ayı başvuruları devam etmektedir.

    Bakanlığımızın Hibe desteği çerçevesinde verdiği Makine ve Ekipmanların isimleri tebliğde belirtilen 17 kalem ekipmandır. Bakanlıkça makine ve ekipmanlara verilen desteklemelerin, bunların üretici ve satışını yapan herkesime ticari anlamda bir hareketlilik getirdiği mutlak gerçektir.

    2008 yılı için Ülke genelinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı için 180.000.000YTL ayrılmış olup, bunun 63.250.000YTL’si Makine ve Ekipmanlar için kullanılacaktır”

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
    Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

  5. aziz izolluoğlu 25 Mart 2009 - 14:13 - Yanıtla

    devlet hibe programından çifçilerimize makina veren bir firmayım yapılan bu çalışmadan çiftçilerimiz değil biz satıcılar zarar gördük ve görmeyede devam edeceğiz zararımız ise paralarımızın 6 ay geç ödenmesidir ben ve benim gibi bu alanda faliyet gösteren firmalar iflas noktasına gelmiştir. şimdi 2009 yılı içinde bu hibe programını açıklayacaklar nisan ayında malesef ben ve benim gibi bu sektörde çalışan insanlar halen parasını almış değiliz yani 2008 den alacaklarımız var

  6. izzet kaya 17 Nisan 2009 - 06:43 - Yanıtla

    sayın ali ekber bey;
    benim ŞANLIURFA siverekte daha önce susuz olan bir arazim vardı. ben oraya kuyu açtım ve pamuk ektim.şimdi sulama için boru satın aldım. ödemede bayağı zorlanıyorum. acaba faturasını götürürsem banada yarısı kadar ödeme yaparlarmı (boru parasının) cevap yazarsanız çok sevinirim. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla
    izzet KAYA

  7. isa yılmaz 29 Nisan 2009 - 11:41 - Yanıtla

    2009 yılında da %50 hibe desteği verileceği açıklandı. bu destekten yararlanma şartları nelerdir? birde 2007 de aldığım bir makinenin desteğini 2008 de aldım. 2009 da destekten yararlanabilir miyim?

  8. ak mesut 16 Mart 2010 - 03:34 - Yanıtla

    zayıflar daıma sahipsizdir.desteklerden daima
    uyanıklar bürokrası ıle arası ıyı olanlar bıde bürokrasıda çalışanların aılelerının yada akranalarının kurduğu danışmanlık firmalarına proje yaptıranlar malı götürür har zaman olduğu gibi.vatandaşın vergilerınden toplanan paralardan oluşturulan fonlar bi avuç haramzadeye peşkes çekilir arada göstermelık übeş kişiye bı parca kuru kemık atılır gerısı hıkaye

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler