Güneydoğu'da kuraklık…

·

01 Mayıs 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Güneydoğu'da kuraklık…

01 Mayıs 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Geçen yıl kuraklığın etkisi ile sadece tarımsal üretimdeki düşüşün ülke ekonomisine zararı 5 milyar YTL oldu. Buna yüksek fiyatlardan yapılan ithalatın faturasını da eklemek gerekir.
Bu yıl da bazı bölgelerde ve bazı ürünlerde kuraklığın etkili olması bekleniyor.
Son yıllarda tarım sektörüne kullandırdığı kredilerle öne çıkan Denizbank, kuraklık konusunda ülke genelinde ciddi araştırma ve çalışmalar yapıyor.Denizbank’ın yaptığı çalışmaya göre, bu yıl başta hububat olmak üzere kuru tarımın yapıldığı alanlarda ciddi bir kuraklık tehlikesi yok. Buğday üretimi 18.5 ile 19 milyon ton arasında gerçekleşecek.
Denizbank’a göre bu sene sulanabilir arazilerde sorun yaşanacak. Bu nedenle ülke genelinde, 2008’de şeker pancarı, pamuk, ayçiçeği, zeytin ve mısırda sıkıntı yaşanabilir. Kuraklıktan en fazla etkilenecek bölge ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Özellikle Şanlıurfa yöresinde 2008 yılı pamuk veriminin yüzde 50’ye varan oranda düşmesi bekleniyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklığa dikkat çeken bir başka kuruluş ise Ziraat Mühendisleri Odası.
Genel Başkan Gökhan Günaydın tarafından açıklanan Ziraat Mühendisleri Odası’nın Güneydoğu’daki kuraklık ile ilgili tespitleri ve önerileri özetle şöyle:
— Ülkenin genelinde normal yıllara yakın yağış ve sıcaklık değerleri seyretmektedir. Buna karşılık; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman illeri yanında Gaziantep ve Kahramanmaraş olağan yıllara göre yüzde 70 daha az yağış aldı.
— Bingöl, Bitlis, Siirt, Hakkari, Muş, Van ve Şırnak illerinde ise, önümüzdeki on günlük periyotta yağış alınamazsa, kuraklık tablosu daha da derinleşecektir.
— Bu durum bir taraftan yöre üreticisinin gelir olanaklarını sınırlarken, diğer taraftan Türkiye’nin özellikle kırmızı mercimek üretiminde ciddi tehlike sinyallerinin doğmasına neden olmakta, buğday ve arpada ise genel üretim miktarını geriye çekmektedir.
— Baklagil ürünleri içinde, ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen ürün kırmızı mercimektir. Kırmızı mercimek bölgede Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Adıyaman ve Şırnak illerinde yaygın olarak ekilmektedir. Bunun yanında fasulyenin Kahramanmaraş, nohutun ise Diyarbakır ve Gaziantep’te ekimi yapılmaktadır. Bölge, buğday ve arpa için Türkiye’nin önemli üretim merkezlerindendir. Öngörülen üretim düşüşü buğdayda 2.5 milyon ton, arpada ise 1 milyon ton’dur. Kırmızı mercimek üretim düşüşü tahminimiz ise 271 bin ton düzeyindedir.
— Normal yıllardaki 580 bin tonluk kırmızı mercimek üretiminin neredeyse yarısı olan 271 bin tonluk üretimin kaybedilmesi, iç piyasada ve tüketici fiyatlarında ciddi bozulmalara yol açacaktır.
— Toprak Mahsulleri Ofisi baklagil piyasasının düzenlenilmesi ile görevlendirilmelidir. Hasat sırasında üreticinin ürününe yüksek fiyat verilerek kamusal depolamaya gidilmesi, piyasa spekülasyonunun önlenmesi açısından çok önemlidir. Aksi takdirde, hasattan hemen sonra füze gibi fırlayacak fiyatlar karşısında Kanada, Hindistan ve Avustralya’dan çok yüksek fiyatlarla ithalat yapılması zorunluluğu doğacak; bunun yanında bu ülkelerin getirilebileceği ihracat yasakları – kısıtlamaları nedeniyle iç piyasanın doyurulması mümkün olmayabilir.
Geçen yıl ziraat mühendislerinin uyarılarını dikkate almayanlar,ülkeye milyarlarca dolarlık faturalar ödetti. Umarız bu yıl aynı hatalar tekrarlanmaz .

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. yaşar duran 1 Mayıs 2008 - 00:21 - Yanıtla

    SELAMLAR BEN CAHİL BİR CİFTÇİ OLARAK BÜTÜN BU OLUMSUZLUKLARIN TEK BİR NEDENİ VAR! ‘SİNAN BİZİM MEHMET’İ ÜYE YAPTINIZMI DİYE SORUYOR ATO.BAŞKANI SİNAN AYGÜN’E SAYIN BAŞBAKAN, ABDULLAH YETMEDİ BİRDE MEHMET’LE UĞRAŞACAK BU GARİBAN ÇİFTÇİLER.YAŞASIN İTHALAT YAŞASIN SPEKÜLATÖRLER…BİZLERMİ..! ÇUKUROVAYA MAHSUS BİR DEYİMLE ( KÜNCÜ GÖNENİ MİSALİ) HEP YUKADA ALATAVDA ÇİMLENMEYİ BEKLEYECEĞİZ.

  2. ferhat 7 Mayıs 2008 - 04:29 - Yanıtla

    abı ıyı güzelde kuraklık dız boyu 70 gundur adıyamanda yagmur yagmadı.dört adet iktıdar partısı mılletvekılı var.korkuyorlar kuraklıktan bahsetmeye.cocuk actır ama baba korkusundan ac oldugunu soyleyemez aclıktan ölür.bızım de halımız bu .gecen seneden kalan yem bıtkılerın destegı odenmedı.2008 ürününü bıcıyoruz.tarım bakanımıza duyrulur.2007 odenmedı .2008 ürününü bıcıyoruz yem bıtkılerı.sayın tarım bakanımız dıyorkı butceden bu kadar para ayırdık nerde para sayın bakan.kalem kalem soyle.toplam 10 mılyar ytl ayırdık.dıyorsun bunu çiftçinin külahına anlatamazsın.gectı burun pazarı.maskenız düştü sayın bakan ve hukumet.hangı yuzle oy istemeye geleceksınız merak edıyorum.gel seçim geeel

  3. salih 8 Mayıs 2008 - 11:30 - Yanıtla

    2008 fiğ desteklemesi ne kadardır bilen arkadaş varsa lütfen yazsın

  4. Ali Ekber Yıldırım 13 Mayıs 2008 - 16:05 - Yanıtla

    From: 0rhan yıldırım
    To: Ali Ekber Yıldırım
    Sent: Sunday, May 11, 2008 6:08 PM
    Subject: kuraklık

    MERHABA ALİ EKBER BEY ÖNCELIKLE BIZLERE TARIM KONUSUN DA YARDIMCI OLDUGUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.BILIYORSUNUZKI ÜLKEMİZ GİT GİDE BIR KURAKLIK DÖNEMİ YAŞAMAKTADIR.BU KONU GEREK TARIM BAKANLIGI GEREKSE ZİRAAT ODALARI BU KONUDA BAYAGI TUTARSIZ DAVRANMAKTADIR. BIZIM BU YIL EKINLERDE BUYUK BIR ZARAR ILE KARSI KARSIYA KALDIK BUUGDAYLAR HEP KURUDU BUNUN ICIN TARIM İL VE İLÇE MERKEZLERINE BAŞVURDUGUMUZ TAKDIRDE HERHANGI BIR ATILIMDA BULUNMADILAR BİZLERİ BU KONUDA HİÇ AYDINLATMIYORLAR SADECE KURAKLIK DEYIP İŞİN İÇİNDEN SIYIRIYORLAR BİZLER ÇARESİZLİK İÇERİSİNDEYİZ KURAKLIK MI YOKSA YANLIŞ İLAÇ MI DAHA BİR KANAATE VARMADIK ARTI BIR HEYETİN GELİP BÖLGEMİZDE BIR İNCELEMEDE BULUNMADILAR HEM ADIYAMAN İL TARIM MÜDÜRLÜGÜNE HEMDE DE KAHTA İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURDUGUMUZ TAKDIRDE INCELEME YAPILMAMIŞTIR. BEN ADIYAMAN/ KAHTA İLÇESİNİN TUĞLU MEZRASININ GÖLAHMET KÖYÜNDE AİLEM ÇİFTÇİLİK İLE UĞRAŞIYOR BEN DE YASANILAN KURAKLIKLAR NEDENI İLE ISTANBULA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDIM AMA BÖYLE GİDERSE YAKINDA GÜNEYDOĞUDA HİÇ ÇİFTÇİ KALMAYACAK ŞİMDİ ABİM İLE HERGÜN GÖRÜŞÜYORUZ SİZİN BİZE YARDIMCI OLACAGINA İNANİYORUM BU KONUYU AYDINLIGA KAVUŞTURURSANIZ İYİ OLUR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜLERİMİ SUNARIM . ABİMİN AÇIK KIMLIK BILGILERINI VE ADRESI SIZE ASAGIDA YAZILI OLARAK BELIRTECEGIM İYİ GÜNLER İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM SAYGILARIMLA…………

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler