Okul sütü ihalesi iptal edildi

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Okul sütü ihalesi iptal edildi

14 Kasım 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Kas 14, 2013

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 12 Kasım’da(iki gün önce) yapılan okul sütü ihalesini onaylamayarak iptal etti. İhale yakın zamanda bir kez daha yapılacak.Okul öncesi ve İlköğretim okullarında ikinci yarıyılda dağıtılmak üzere 7 bölgeyi kapsayan okul sütü ihalesi neden iptal edildi?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yüksek fiyat nedeniyle ihale iptal edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci döneminde dağıtımı yapılacak Okul Sütü İhalesi 12 Kasım 2013 tarihinde yapılmıştır. Yapılan ihalede 7 coğrafi bölgemiz 4 kısım olarak belirlenerek her kısım için veya birden çok kısımlara teklif verme imkanı sağlanmıştır, istekliler tarafından kısımlar ortalaması olarak 57,53 Kuruş birim teklif verilmiştir.
2013 yılının Ocak ayında yapılan Okul Sütü İhalesinde kısımlar ortalaması olarak 45,38 kuruş birim teklif verilmiş ve bu teklif üzerinden mal alım işi tamamlanmıştır. Aynı yıl içerisinde yapılan her iki ihale arasında yüzde 27 oranında bir fark bulunmaktadır.Üretim maliyetleri, lojistik masrafları ve enflasyon oranları beraber değerlendirildiğinde aradaki farkın normal olmadığı değerlendirilmiştir. Kamu yararı gözetilerek yapılan ihale bu nedenle onaylanmamıştır. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılının ikinci döneminin ilk gününde okullarımızda sütlerin bulunmasını sağlayacak şekilde önümüzdeki günlerde okul sütü alımı yeniden ihale edilecektir.”
İhaleye kimler katıldı?
Bakanlığın yaptığı ihalede 3003 milyon 850 bin 320 adet 200 mililitrelik kutu süt alımı için
179.2 milyon lira maliyet hesaplanmıştı.İhaleye en düşük teklifleri Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleri için birim fiyat 0,57 lira ile Dimes ve Pınar ortaklığı, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri için birim fiyat 0,58 lira ile Yavuz Gıda, Karadeniz ve Marmara Bölgeleri için birim fiyat 0,57 lira ile Ak Gıda, Akdeniz Bölgesi için ise 0,57 lira ile Güney Süt vermişti.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler