Hayvancılık, mazot, gübre, çay,organik tarım desteklerinde kesinti…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hayvancılık, mazot, gübre, çay,organik tarım desteklerinde kesinti…

03 Şubat 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 3, 2009

Uzun zamandır beklenen tarımsal desteklerin bir bölümü nihayet ödeniyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’ in memleketi Diyarbakır’da  yerel seçiminden önce çiftçiye 2.7 milyar lira ödeme yapılacağını açıkladı.
Eker’ in açıklamasına göre, Ocak’ta 476 milyon lira, Şubat’ta 1 milyar 650 milyon lira ve Mart’ta da 600 milyon liralık ödeme yapılması öngörülüyor.
Ocak ve Şubat ayında ödemesi yapılacak  2 milyar 115 milyon lira desteğin dağılımı şöyle: kimyevi gübre ve mazot desteği 1 milyar 300 milyon lira, hayvancılık destekleri 445 milyon lira., hububat ve bakliyat primleri 300 milyon lira ,sertifikalı tohum ve fidan destekleri 40 milyon lira,  kırsal kalkınma destekleri 30 milyon lira.
Mart’ta ödenecek 600 milyon liralık desteğin hangi kalemleri kapsayacağı henüz belli değil.
Ödenecek bu desteklerin küçük bir bölümü 2007 yılına, geri kalanı ise 2008 yılına ait. Bu açıklamaya göre, 5 milyar 26 milyon lira olan 2009 tarımsal destekleme bütçesinin yarısından fazlası seçimden önce ödenmiş olacak. Geri kalanı ise yılın ikinci yarısında hatta 2009’un sonunda ödenecek.

Desteklerin seçimden hemen önce ödenmesi ilk kez olmuyor. Yıllardır seçime endeksli tarım politikasının tipik örneğidir. Hükümetler seçim öncesinde çiftçiye hakkı olan ve geciktirilmiş desteğin bir bölümünü öder ve karşılığında da kendisine oy verilmesini ister.
22 Temmuz 2007 seçim sonuçlarına bakılırsa siyasetçi bu yöntemi kullanmakta kendi hesabına haksız da değil. Hatırlarsanız, AKP Hükümeti, 2007 seçiminden önce çiftçiye 5 milyar lira ödeme yaptı. Karşılığında da bir çok yerde çiftçiden yüzde 60’ın üzerinde oy aldı.
Çiftçinin verdiği bu oy sonradan başına bela oldu. Hükümet, tarım politikasını eleştirenlere, “çiftçi bize yüzde 60’tan fazla oy verdi, onlar memnun size ne oluyor” diyerek eleştirilere kulağını, çiftçiye de sırtını döndü.
Uluslararası Para Fonu( IMF) ulusal bütçeden yüzde 10 kesinti isteyince, hükümet yüzde 60 oy aldığı çiftçiye faturayı kesti. Geçen hafta, yağlı tohum, hububat ve bakliyat destekleme primleri, sertifikalı tohum destekleme kalemlerinde yapılan kesintileri ayrıntılarıyla yazdık. (Okumayanlar, www.tarimdunyasi.net’ ten okuyabilir)
Çiftçi daha bu kesintileri öğrenmeye, anlamaya çalışırken, 30 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete’ nin mükerrer sayısında Bakanlar Kurulu’nun yeni bir kararı yayınlandı. Bu karar ile;
1- Hayvancılık destekleri
2- Yaş çay destekleme primi
3- Mazot ve kimyevi gübre desteği
4- Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) desteği
5- Organik tarım, iyi tarım uygulaması, toprak analizi, bambus arısı kullanılmasına
ilişkin desteklerin hepsinde yüzde 10 kesinti yapıldığı ilan edildi.
Kararın özeti şu; ilk kez uygulanacak hayvan başına ödeme desteklerinde yüzde 10 kesinti yapılacak. İnek ve manda başına 250 lira yerine 225 lira, koyun başına 10 lira yerine 9 lira ödenecek.
Organik tarım yapanlara ve iyi tarım uygulaması kapsamında üretim yapanlara dekar başına 20 lira yerine 18 lira ödenecek. Toprak analizi yapan çiftçilere dekara 2.5 lira yerine 2 lira 25 kuruş ödenecek.
Listeyi uzayıp gidiyor. Uzun lafın kısası, 2008 yılı tarımsal desteklerinin tamamı için yüzde 10 kesinti yapıldı. Yani çiftçiye 5.5 milyar lira yerine 5 milyar lira destek ödenecek. Çiftçinin 2008 yılında hak ettiği 500 milyon liralık destek daha çiftçinin cebine girmeden geri alındı.
Hükümet cephesinde bunlar yaşanırken, muhalefet partileri de, “mademki AKP’ ye yüzde 60’tan fazla oy verdiniz, ne haliniz varsa görün” diyerek çiftçiye sırtını döndü.
Çiğ süt fiyatı düştüğü için süt hayvanları kesime gidiyor, bir iki duyarlı milletvekilinden başka Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ses yok.
Tarımsal destekler yüzde 10 kesiliyor,muhalefetten ses yok.
Borcunu ödeyemediği için toprağını, traktörünü satan, cinnet geçiren, intihar eden çiftçiler var. Fakat ne hükümet ne de muhalefet bunun farkında. Çiftçi ve tarım sektörü tamamen gözden çıkarıldı.
Böyle bir ortamda ve seçim öncesinde verilen destekler AKP’ ye oy olarak döner mi?
                              ****
Hasan Tahsin ödülü
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin adına düzenlenen bir yarışmadan hem de tarım yazıları ile ödül almak gerçekten onur verici. Bu onuru paylaşan okurlarımıza, dostlara sonsuz teşekkürler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. t.adanır 3 Şubat 2009 - 19:27 - Yanıtla

    sayın yıldırım o kadar çok destek veriliyorki başımıza daha çok köstek oluyor.her bir destekleme işlemi için herbir kuruluşa parçalanıyoruz. alacağımızı daha almadan oraya buraya kesintilerle para kevgire dönüyor.(nasrettin hocanın leyleği gibi oradan buradan kesinti şimdi kuşa benzedi misali.)vatandaş olarak bıktık. daha tarımı dev aynasında görenler var. daha emilecek kanımız kalmadı pes doğrusu .

  2. feyzullah akyol 4 Şubat 2009 - 04:53 - Yanıtla

    vallahi 6 aydır birliğe para gelmediği için maaş alamadığım gibi 2007 den gelen teşviklerin ödenmemesinden dolayı hırsız tutulmadığımda kalmadı.
    teşvikler hazırlanana kadar liste düzenlerken gecenin 11 lerine kadar çalışıp 3 lira aidat kesmek için hayvan basına adamla yaka paça kavga dövüş kesinti yaptıklarımda cabası.
    kısacası vermeyin arkadaşım…

  3. Murat Narin 4 Şubat 2009 - 11:11 - Yanıtla

    Değerli dostum,
    Hasan Tahsin ödülü için kutlarım. Hak ettiğini tüm seni tanıyanlar biliyor.

    Selamlarımla
    Murat Narin

  4. ARİF ÖDÜL 4 Şubat 2009 - 14:03 - Yanıtla

    Ali bey;Ben Biga Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif ÖDÜL ülkemizdeki çiğ süt fiyatları Biga ilçemizdeki ihale sonuçlarına göre şekillenmekte ve ne yazıkki hayvansal üretim başta olmak üzere tarımsal üretimin tüm alt sektörlerinde problemlerin temeli örgütlülüğümüzün zayıf olması yatıyor bana göre. Tarımsal örgütlenme üzerinede yazılarınızda değinirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim. Ödülüde hak ettiğnize inanıyorum.

  5. önder inan 4 Şubat 2009 - 20:29 - Yanıtla

    Türkiye çifçisinin küçük işletmelerden oluştuğu bilinmektedir.AB uyum süreci içinde verilen destekler küçük çifçiyi öldürmekten başka bir şey deyildir.ab çifçisi zaten büyük işletmelerden oluşmaktadır.bunu kendi ülkemizde uygulamak tarımın %90 küçük işletme olan türk çifçisini öldürmekten başka birşey deyildir.örnek 5 baş aşşağısına destek yok büyük işletmelere hibe şeklinde yardım.siz ilk önce küçük işletmelere sahip cıkın ki türkiyeyi besleyen bu küçük işletmeleride bitirmeyin eyer bitirmek istiyorsanız işsizlik oranını katlarsınız.türkiyeyide aclığa mahkum edersiniz.Sayın tarım bakanının iktidarları döneminde neler yaptıgını marifet gibi anlayacağına yapamadıklarını anlatması daha gercekcidir.Her iktidarın oy kaygısıyla bu tür politikaları ülkeyi bu hale getirmiş.Hizmet geri planda kalmıştır.SAYGILARIMLA

  6. YAŞAR DURAN 5 Şubat 2009 - 03:07 - Yanıtla

    SELAMLAR HAYDİ GENE İYİSİNİZ ÇİFTÇİ KARDEŞLERİM
    BİTİNİZ KANLANDI YİNE ALIRSINIZ ÜÇBEŞ KURUŞU AMAN HA ŞAPKANIZIN DIRRASINI ÖNE DOĞRU EYİCENE EĞİN SANDIKTA OY KULLANIRKEN YÜZÜNÜZÜN RENGİNİ KİMSE FARKETMESİN.OYUNUZUN RENGİ NASIL OLSA BELLİ OLDU. SONRADAN AH VAH YOK HAYDİ GENE İYİSİNİZ NASIL OLSA BİTİNİZ KANLANDI. SAYGILARIMLA

  7. t.adanır 5 Şubat 2009 - 15:08 - Yanıtla

    MÜJDELER OLSUN YURDUM’UN GÜZEL YÜREKLİ EFENDİLERİ YİNE SEÇİMLER GELİYOR KANDIRMACALAR,VAATLER VE LA FONTEN MASALLARI BAŞLADI BAKIYORUM TUNCELİ’DE HER EVE KANDIRMACA ÇEYİZ KAMPANYASI BAŞLADI.UMARIM YAKINDA KARA SABAN’DA VERECEKLER HEDİYE OLARAK ŞAŞIRMAYALIM!!!!!.O GÜNLEREDE AZ KALDI.HADİ YİNE HAYIRLI TRAŞLAR.

  8. süleyman KARAKULAKÇIOĞLU 6 Şubat 2009 - 02:33 - Yanıtla

    Niye kesiyorsun kardeşim yüzde 10’numu helal etmiyorum domuz kanı olsun. zaten verdiğin neki ne kesiyorsun haaa istersen onuda verme al başına çal.çiftçi kardeşlerim eğer siz bu desteklere göre sandıkta hareket etmezseniz 2007seçimlerri gib bu hükümet yine onları eleştirenlere ben çiftçiden yüzde 60 oy aldım size ne oluyor yani ellerine üç,beş kuruş sıkıştırdım ve kandırıp oylarını aldım size ne oluyor dedirtmemek için gelin onurlu bir duruş sergileyelim.oylarımızı ve onurumuzu şu vampirlere satmayalımve sandığa gömelim şu akrep hukumeti

  9. aykan ayışık 7 Şubat 2009 - 08:11 - Yanıtla

    inşallah verirlerde çiftçi bu kriz döneminde biraz kayışı biraz gevşetir………

  10. fayıkyılmaz 8 Şubat 2009 - 13:05 - Yanıtla

    sayın ali ekber yıldırım öncelikle haketmiş oldugunuz ödülü aldıgınız için szi tebrik ediyorum tam zamanın da destekler başladı her ne kadar kesinti yarım yamalakta olsa bi şeyler verecekler seçime kadar ben inanıyorumki seçimlerde yine %60 degilde yüzde 50 oy alır bunlar çünkü daha önceki kovalisyon hükümetine kızıyolardı bu destegi neden çıkardılar diye (dgd) için buna ragmen zaten yüzde 60 oy aldırlar siz neye ssayarsanız sayın bence türkiyede çifççi saglıklı oy kullanamıyor inşalllah ben yanılırım da bunlara dersini verirler sandıkta saygılarım la
    kayseri pınarbaşı uzunpınar köyü çifççilerinden fayık yılmaz

  11. aydın özcan 15 Şubat 2009 - 16:31 - Yanıtla

    YAŞAR DURAN 5 Şubat 2009 tarihli mesajında şöyle diyor:
    SELAMLAR HAYDİ GENE İYİSİNİZ ÇİFTÇİ KARDEŞLERİM
    BİTİNİZ KANLANDI YİNE ALIRSINIZ ÜÇBEŞ KURUŞU AMAN HA ŞAPKANIZIN DIRRASINI ÖNE DOĞRU EYİCENE EĞİN SANDIKTA OY KULLANIRKEN YÜZÜNÜZÜN RENGİNİ KİMSE FARKETMESİN.OYUNUZUN RENGİ NASIL OLSA BELLİ OLDU. SONRADAN AH VAH YOK HAYDİ GENE İYİSİNİZ NASIL OLSA BİTİNİZ KANLANDI. SAYGILARIMLA”

    Sayın Duran,
    bit kimde bulunur ıyı duşun? aşağıladığın kesim ….ATATÜRK ümüzün en değer verdıği …miilletimizin efendisi koyludur sozunu sana hatırlatırım.. bizim oyumuzun rengi bellide sizin gibilerin oyunu belli değil

  12. y.u 16 Şubat 2009 - 06:37 - Yanıtla

    tarım bitti.tarım bakanı rekolte artacak diyor yagış bol ya.yagış niasan da mayıs da önemlidir .gübresiz tarım da ne artış olacak.biriken ertelen borçlar çiftçi ölmüş ağlayanı yok.mazot gübre ne olacak.yarın dünyaadaa hububat fiyatları fazla derler bide fiyat indirirler.

  13. mehmet uzuğ 17 Şubat 2009 - 04:20 - Yanıtla

    SAYIN Aydın ÖZCAN TÜRKÇEDE KİMİ GÖNDERMELER MECAZİ ANLAMDADIR.A T A T Ü R K ‘ Ü KULLANARAK EFENDİ SAYMAYAN ÇOK HÜLLECİLERİ TANIYORÜZ.AMMA BENİM Köylümü HÜLLE YAPABİLMEK İÇİN YANİ KANDIRMAK İÇİN SADAKA VEREREK CAHİL BIRAKMALARI BUNDANDIR.YOKSA SENDEMİ HÜLLECİLERDENSİN.HATIRLATAYIM.Rengim Kırmızı Beyaz onun içinde (seninle)O Y U N değil OYNAYANLARA BAK DERİM SAHİ SENİN ŞAPKANDA MI YOKKKK

  14. YAŞAR DURAN 20 Şubat 2009 - 07:32 - Yanıtla

    SAYIN MEHMET UZUĞ DİLİNE SAĞLIK BENİM YAZACAKLARIMI SEN İFADE ETMİŞSİN. BURADA BENKİMSEYİ KÜÇÜMSEMEDİM AŞAĞILAMADIM BENDE SİZLERDEN BİRİYİM.YAŞIM 46 YAKLAŞIK 30 YILDIR BU İŞİN İÇİNDEYİM.BİZLERİ AŞAĞILAYAN İKTİDARLARA OYUM DAHA NASİP OLMADI OLMAZDA.MAALESEF SEÇİM ÖNCESİ ÇİFTÇİ OLARAK DURUMUMUZ MALÜM.AMA ADAMLAR TARIMSAL FAALİYET GÖSTEREN İLLERDEN YÜZDE ALTMIŞ OY ALDILAR PEKALA KİM VERDİ BU OYLARI.SAYIN AYDIN ÖZCANISELAMLIYORUM UMARIM BENİ ANLAMIŞTIR TÜM ÇİFTÇİ DOSTLARA SELAMLAR SAYGILAR

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler