Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarımsal desteklerde iki önemli değişiklik
Tarımsal desteklerle ilgili iki kritik değişiklik gündemde. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl kaldırılan toprak analiz desteği ve tarım danışmanı istihdamının desteklenmesi konusunda geri adım attı.
Çiftçilere dekar başına ödenen toprak analiz desteği devam edecek. Tarım danışmanlarının istihdamındaki desteğin kapsamı ise genişletilecek.
Bakanlar Kurulu’nun 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2016 Tarımsal Destekleme Kararnamesi ile toprak analiz desteği kaldırılmış tarım danışmanlarının istihdamına verilen destek ise düşürülmüştü.
Anadolu Ajansı’na açıklamalar yapan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, toprak analiz desteğinin önceki dönem amacı dışında kullanıldığını belirterek, toprak analizinin üretime başlamadan yapılması gerektiğini, böylelikle ekilecek toprak hakkında birçok bilgiye ulaşılabileceğini söyledi. Çelik, bu analiz ile ilgili ekim dönemi değil, hasat döneminde raporların geldiğini, bunun doğru olmadığını anlattı.Çelik, toprak analizi için 110 milyon lira destek verildiğini hatırlatarak, “Şimdi onu çeşitli kurallara bağlıyoruz. Ekim öncesi analizi almak kaydıyla toprak analizi desteği devam edecek.” diye konuştu.
Tarım danışmanı sayısı 2’den 5’e çıkacak
Bakanlar Kurulu’nun 5 Mayıs 2016’da yayınlanan 2016 Tarımsal Desteklemeler Kararnamesi ile Ziraat Odaları ve üretici birliklerinde istihdam edilen tarım danışmanları için verilen destek danışman başına 36 bin liradan 20 bin liraya düşürülmüş, istihdam edilecek danışman sayısı ise 8’den 2’ye indirilmişti. Bakan Faruk Çelik’in açıklamalarına göre şimdi istihdam edilecek danışman sayısı 2’den 5’e çıkarılacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,tarım danışmanlarının istihdamı konusundaki açıklaması özetle şöyle: “Her sivil toplum örgütünde 5 tarım danışmanının istihdamı konusunda destek vereceğiz. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı yayımlanacak. Böylece onlara da personelimiz nasıl işletmeden sorumlu ise ziraat odasında çalışacak ama kendisine verilecek 30-40 işletmeden de sorumlu olacak. Masada değil, sahada olacağız. Üretimi milimetrik olarak takip edeceğiz. Üretimde verimi artıracağız.”
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar