Arı ürünleri üretiminde yeni kriterler belirlendi

Tarım Haberleri

·

02 Mayıs 2024

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Arı ürünleri üretiminde yeni kriterler belirlendi

02 Mayıs 2024

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: May 5, 2024

Resmi Gazete’nin 25 Nisan 2024 tarihli sayısında yayımlanan tebliğ ile, arı (Apis mellifera L.) ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin konuları ve arı sütü ve toz arı sütü, ham propolis ve propolis ile arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinin sahip olması gereken ürün özellikleri belirlendi.

“Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği” ile arı ürünleri üretiminde yeni kriterler belirlendi. Resmi Gazete’nin 25 Nisan 2024 tarihli sayısında yayımlanan tebliğ ile, arı (Apis mellifera L.) ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin konuları ve arı sütü ve toz arı sütü, ham propolis ve propolis ile arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinin sahip olması gereken ürün özellikleri belirlendi.

Tebliğe göre yeni kriterler özetle şöyle;

– Arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere dışarıdan herhangi bir madde ilave edilemeyecek.

– Arı ürünlerinde bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi’nin ilgili yönetmeliklerinin hükümleri uygulanacak, söz konusu ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

– Hijyen, ambalajlama ve piyasaya arz hususlarında da konuyla ilişkili yönetmelikler tatbik edilecek.

– Propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilecek, ham propolis ise doğrudan son tüketiciye sunulamayacak.

– Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışında arı sütü, poleni ve ekmeği, üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar 8 derece ve altı sıcaklıklarda muhafaza edilecek.

-Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, 6 ay içerisinde bu hükümlere uymaları gerekiyor.

– Tebliğin yayım tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdaların 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler