Yerli tohumla buğdayda yüzde 100 verim artışı

·

23 Haziran 2023

·
Yerli tohumla buğdayda yüzde 100 verim artışı

23 Haziran 2023

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

Yerli tohum çeşitleri ile buğdayda yüzde 100’e varan oranda verim artışı sağlandı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ıslah ederek tescil ettirdiği Kayra, Efe ve meltem çeşidi buğdayların deneme üretimlerinde yüksek verim elde edildi.

İzmir’in Buca İlçesi Karacaağaç Köyü’nde 44 dönüme Kayra çeşidi buğday eken üretici Adil Demir,  dekara 900 kilo civarında verim beklediğini söyledi. Demir, aynı tarlada geçen sene yabancı bir tohum çeşidinden dekara 400-450 kilo buğday aldığını söyledi. Üretici Adil Demir, Kayra çeşidinin bir başka avantajının uzun saplı olması nedeniyle saman veriminin de yüksek olduğunu söyledi.

Çiftçiye yüzde 75 hibe ile 100 ton tohum verildi

Yazlık buğday ekimi kapsamında yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i çiftçi katılımı ile 100 ton buğday tohumunu çiftçilere verdiklerini belirten İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen düzenlenen hasat töreninde şu bilgileri verdi: “ Menemen’deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ıslah ettiği Efe, Kayra ve Meltem adlı 3 yerli buğday tohum çeşidimizden bu yıl yazlık ekim için çiftçilerimize 100 ton tohum verdik. Yüzde 75 oranında hibe olarak verdiğimiz ve yüzde 25’ini üreticinin karşıladığı tohumun kilosunu çiftçilerimiz 2 liradan almış oldu. Bu yıl talep şimdiden 200 tona çıktı. Bizim için sevindirici olan bu yerli çeşitlerimizden elde edilen verim. Geçen yıl İzmir’de yaklaşık 240 bin dönüm alanda buğday ekimi yapıldı ve 93 bin ton civarında üretimimiz oldu. Bu sene hem üretim alanında hem de üretim miktarında artış var. Dönüm başına almış olduğumuz buğday miktarı geçen yıl ortalama 350-380 kilo civarındaydı. Bu yıl 3 yerli çeşidimizle ortalama 700-750 kilo verim alan çiftçilerimiz var. Hasadını yaptığımız bu tarlada, çiftçimiz Adil Demir 900 kilo verim bekliyor. Elbette bu verimi tümüyle çeşide bağlamak doğru değil. Yağışlar da çok iyi oldu. Hava şartları iyi geçti. Ama yerli çeşitlerimizin verimdeki başarısı da bizi çok sevindiriyor. ”

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ve üretici Adil Demir

Dane ve sap verimi yüksek

Buca Karacaağaç’ta hem bitkisel üretim hem de hayvancılık yapan Adil Demir, Kayra çeşidi buğday ekimi ile buğday verimini yüzde 100 artırdığını söyledi. Geçmiş yıllarda dekara ortalama 400-450 kilo buğday aldığını hatırlatan Demir: “İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Buca İlçe Müdürlüğü’nün önerisi ve yönlendirmesi ile yerli buğday çeşidimizi deneme amaçlı olarak ekimini yaptık. Verimi çok iyi oldu. Benim beklentim dekara 900 kilo. Bu, verimi iki kat artırmamız demek. Ayrıca ben süt hayvancılığı yapıyorum. Kaba yem ihtiyacımın yüzde 80’nini kendim üretiyorum. Kayra çeşidi buğday daha önce ektiklerimize göre sap uzunluğu daha yüksek. Bu nedenle saman verimi de çok iyi” dedi.

Tohumu yeniden kullanabilecek

Hasat ettiği buğdayın bir bölümünü tohumluk olarak ayıracağını ve gelecek sene yine Kayra çeşidini ekeceğini belirten Adil Demir, isteyen çiftçilere tohum verebileceğini söyledi.

Kayra çeşidi buğdayın hasadı için düzenlenen törene İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Buca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasin Soylu, Ziraat Bankası Ege 3.Bölge Başkanı Fatih Şahan, KaracaağaçMahallesi( Köyü) Muhtarı Dursun Atagün, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü çalışanları ve medya temsilcileri katıldı.

 

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Kutsi dede 23 Haziran 2023 - 13:22 - Yanıtla

    Havanın puslu olduğu günlerde ne güzel haber
    Çok iyi geldi

  2. Mehmet 26 Haziran 2023 - 18:00 - Yanıtla

    Kıraç ve sulu da ki verimleri ne dir tohum Luk nasıl tedarik ederiz

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler