Turunçgil ihracatına ton başına 2250 lira destek isteniyor

·

06 Kasım 2023

·
Turunçgil ihracatına ton başına 2250 lira destek isteniyor

06 Kasım 2023

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Turunçgil(limon, portakal, greyfurt, mandalina vb.) üretimi deyim yerindeyse patladı. İhracat olmazsa ürün dalında kalacak. Bu nedenle turunçgil ihracatına ton başına en az 2 bin 250 lira destek isteniyor. Bu istek, Adana, Mersin ve Hatay’daki 23 oda, birlik, dernek ve kuruluş tarafından ortak açıklama ile dile getirildi.

Sadece Mersin, Adana ve Hatay illerinde 2023-2024  sezonunda ortalama turunçgil rekoltesinin 6,4 milyon ton olacağı, diğer illerin de eklenmesi ile 2023 yılında ortalama 7 milyon ton civarında rekor bir üretim beklendiği ifade edildi.

Rakip ülkelerde de üretim fazlası var

İspanya, Mısır ve Fas gibi rakip ülkelerde 2023 rekoltesinin de ortalama yüzde 35 daha fazla olduğu belirtilen açıklamada bu ülkelerin kendi stoklarını eritebilmek için rekabet edilen ortak pazarlarda yüzde 20-30 fiyat indirimleriyle talep artışını tetiklemeye çalıştıkları iddia ediliyor.

Satış yapamayan binlerce çiftçi var

Turunçgil üreticilerinin satış imkanlarının  kısıtlandığı belirtilerek: “Sezon ortasına yaklaşmamıza rağmen henüz hiç satış yapmayan binlerce çiftçimiz bulunmaktadır. Zaten üretim maliyetlerinin yükselmesiyle banka ve piyasalara borçlanarak üretim yapma mecburiyetinde olan turunçgil üreticilerimiz ürününü satamayınca şu anda büyük bir karamsarlık içerisindedir.” denildi.

Arz fazlası ürün için tek çare ihracat

Geçen yıl 1,9 milyon ton turunçgil ihracatı yapıldığı ve 3 milyon tonun ise iç piyasada tüketildiği hatırlatılan açıklamada bu sezona ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “Bu yıl ki projeksiyonlara göre 7 milyon tonluk tahmini üretimimizin 2 milyon tonu ihraç edilse bile yurt içi tüketim için 5 milyon ton kadar rekor bir turunçgil stoğu oluşacak ve tüketilemeyen bu fazlalık dalında kalarak maalesef çürümeye terk edilecek veya meyvesiyle birlikte milli servetimiz olan ağaçların sökülmesine sebep olacaktır. Bu nedenle dalında kalma tehlikesi olan tüketim fazlası turunçgilimizin daha fazla ihraç edilerek döviz olarak ülkemize kazandırılması, turunçgil üreten çiftçimizin üretime devam etmesi ve ağaçlarımızın sökülmemesi için turunçgil ihracatına ton başına 2 bin 250 lira destek verilmesi ve rekabet gücümüzün arttırılması gerekmektedir.”

Nakit destek istemiyoruz

Açıklamada bu yıl üretim rekoru kırılacağından ihracata gidecek olan üretim fazlasının yurt içi tüketici alış fiyatlarını olumsuz etkilemeyeceği iddia edilerek: “ Talep ettiğimiz ihracat desteği, nakit olarak değil, ihracatçılarımızın resmi borçlarına mahsup olarak verileceğinden hazinemize ilave yük getirmeyecektir. Ancak bu desteğin erken açıklanması gerekir ki çiftçimize direk yansısın ve dalında bekleyen turunçgil ürünümüz, en azından alıcı bulsun ve ihraç edilerek ülkemiz döviz kazansın ve biz çiftçiler de üretime devam edebilelim.” görüşüne yer verildi.

Ortak açıklama yapan kurumlar

Adana Çiftçiler Birliği, Adana Sanayi Odası, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ziraat Odası, Karataş Ziraat Odası, Ceyhan Ziraat Odası, Karaisalı Ziraat Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Yüreğir Ziraat Odası, Yumurtalık Ziraat Odası, İmamoğlu Ziraat Odası, Hatay Ziraat Odası, Adana Ticaret Borsası, AKİB(Akdeniz İhracatçılar Birliği), Mersin Ticaret Borsası, Mersin Ziraat Odası, Seyhan Ziraat Odası, Kozan Ziraat Odası, Sarıçam Ziraat Odası.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler