Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarım ve gıdacıların hedefi Çin pazarı
Amerika ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşını fırsata çevirmek isteyen, girişimciler Çin pazarına yönelik çalışmaları hızlandırdı. Uzun bir süreden beri Çin pazarına yönelik çalışmalar yapan Yaşar Holding, iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek için bir çok etkinlik düzenliyor.
Yaşar Üniversitesi ile Türk-Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Kuşak ve Yol Girişimi Çerçevesinde Türkiye ve Çin’i İzmir’de Birbirine Bağlamak” konulu uluslararası konferansta “Tarım Endüstrisi Alanında Türkiye ve Çin İşbirliği” ele alındı.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer’in yönettiği panelde Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Çin ile Amerika arasında yaşanan ticaret savaşının Türkiye’ye önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Çin pazarında Amerika’nın yerini Türkiye’nin alabileceğini iddia eden Yaşar, doların devre dışı bırakılarak iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapmasını önerdi.
Amerika ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşına ve karşılıklı yaptırımlara dikkat çeken Selim Yaşar: ” Dünyada korumacılık gelişiyor. Amerika, küreselleşmenin kendi aleyhine geliştiğini gördü. Dış ticaret açığı yüzde 20’ye ulaşınca, Amerika korumacılığa döndü. Amerika’nın her kararına Avrupa’dan,Çin’den ,Türkiye’den misilleme gelecektir.Bu misilleme aynı zamanda yeni bir dünya düzeninin başlangıcıdır. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor.Çin ağırlıklı olarak Amerika ürünlerini alıp tüketiyor.Bu yeni dönemde Çin pazarında Amerika’nın yerini Türkiye alabilir. Çin parası ve Türk parası ile ticaret yaparak doları aradan çıkarırsak çok daha olumlu bir gelişme olur.” dedi
Ege’nin potansiyeli uyandırılmalı
Çin ile işbirliği için Ege Bölgesi’nin önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Selim Yaşar, sadece Ege Bölgesi’nin tarımsal potansiyelinin uyandırılması ve tarımda teknoloji kullanımı ile Hollanda’dan daha çok ihracat yapılacağını ifade etti. Yaşar, süt tozu başta olmak üzere, süt ve süt ürünleri, konserve, yaş meyve ve sebze, kurutulmuş sebzeler ve daha bir çok üründe Türkiye’nin Çin pazarına etkin olarak yer alabileceğini, bunun için uzun vadeli, desteklere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin türker, bakanlık olarak iki ülke arasında çok düşük seviyelerde olan tarım ve gıda dış ticaretinin artırılması için yoğun çaba içinde olduklarını anlattı.
Çin’den toplantıya katılan INBAR Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Zhu Zhaohua ise, tarımda teknoloji kullanımının önemine değinerek Türkiye ile Çin arasında tarım teknolojileri konucunda güçlü bir işbirliği yapılabileceğini söyledi. Süt tozu ve süt ürünleri,ne çok ihtiyaçları olduğunu belirten Zhaohua,Çin pazarında yavaş fakat emin adımlarla ilerlemenin doğru olacağını sözlerine ekledi.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar