Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarım desteği için çiftçi hangi üründe kaç puan alacak?
Bitkisel üretimde gübre ve mazot desteği kaldırılarak yerine puanlama sisteminin getirileceğini dün yazdık. Çok büyük yankı uyandırdı. Bir çok okurumuz puanlamanın nasıl yapılacağını sordu.
Bu konuda yeni bilgilere ulaştık.Bu haberde de puanlamanın nasıl yapılacağını anlatacağız.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunuma göre, tarımda yeni destek modelinde çiftçiye 4 kategoride puan verilecek .Her ürün için farklı puanlama sistemi uygulanacak. Puanı en yüksek olan çiftçiler en yüksek desteği alacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılacak sunumdaki bilgilere göre, Tarımda Yeni Destekleme Stratejisi’nin puan esaslı destekleme sisteminde 4 kritere göre puan ve destek verilecek. Bu kriterler şöyle:
1- Üretimi Teşvik Puanı
Yeni destekleme Stratejisinde 1 puan 1 lira olarak kabul edilecek. Üretimi Teşvik Puanı 2500 ile 1000 puan arasında değişiyor. Aynı zamanda “Üretimde kal,teşviği al” olarak adlandırılan üretim teşvik puanına göre, bitkisel üretim yapan çiftçiye tarla ve bahçe üretimi için yılda bir defa 1000 lira, sera üretimi yapanlara yine yılda bir defa 2 bin 500 lira doğrudan destek verilecek.Tarla ve bahçe bitkileri için Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını 01 Eylül-30 Kasım arası yapanlara 1000 lira, Aralık – Mart döneminde yapanlara 500 lira destek sağlanacak.
Seracılıkta 1 Eylül 31 Aralık tarihlerinde Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıt yapanlara 2 bin 500 lira, Ocak-Şubat döneminde kayıt yapanlara 1250 lira doğrudan destek verilecek.
Üretimi teşvik desteğinin şartları
Üretimi teşvik desteğinde 2018/2019 Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları baz alınacak.Dikili arazilerde 5 dekar ve üzeri olması şartı var. Üretim yapılan il/ilçede ikamet şartı aranacak.Ayrıca münavebe şartı uygulanacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilk kez kayıt yaptıranlar için,danışman gözetiminde eğitim şartı da istenecek.
2- Temel Ürün Puanı
Mevcut destekleme uygulamasında fark ödemesi(prim) verilen 17 ürün temel ürün olarak kabul ediliyor. Bu ürünlerin puanı verilen prim miktarı ile dekara verimin çarpılması ile elde ediliyor. Örneğin pamukta temel ürün puanı şöyle hesaplanıyor. Dekara verim 496 kilo x kilo başına 80 kuruş fark ödemesi= 397 puan. Yani dekara 397 lira ödeme yapılacak.
3- Özel Ürün Puanı
Özel ürün puanlaması uygulanacak ürünler çay,fındık,zeytin ve yem bitkileri olacak. Bu ürünlerin her birinin puanı farklı olacak.
4- Verimlilik ve Kalite Puanı
Verimliliği ve kaliteyi desteklemek amacıyla iyi tarım,organik tarım,sertifikalı tohum, organik gübre kullananlara daha fazla puan ve daha fazla destek verilecek
Başvuru nasıl yapılacak?
Çiftçi destekleme formunu doldurduktan sonra Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne teslim edecek. Çiftçiden alınan destekleme bilgileri bilgisayara girilecek. Çiftçi başvuru sırasında toplam puanını dolayısıyla ne kadar destek alacağını öğrenecek.
Bazı ürünlerde en üst puanlar şöyle
Buğday:
Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı: 27
Sertifikalı tohum puanı: 10
Organik tarım puanı: 10
Organik gübre puanı: 10
Toplam: 1057 (Çiftçinin 1 dekar için alacağı destek 57 lira olacak. Yılda sadece bir kez 1000 lira doğrudan destek alacak.)
Mercimek:
Üretimi teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı 69
Sertifikalı tohum puanı: 25
Organik tarım puanı: 40
Toplam: 1144
Pamuk:
Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı: 397
Organik tarım puanı: 40
Organik gübre: 10
Toplam: 1447
Sera domatesi:
Üretim teşvik puanı: 2.500
İyi tarım puanı: 150
Organik gübre: 10
Toplam: 2660
Biber:
Üretim teşvik puanı: 1000
İyi tarım puanı: 50
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Toplam: 1080
Fındık:
Temel ürün puanı 186.71
İyi tarım puanı:40
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Toplam:267
Yaş çay:
Temel ürün puanı: 249.71
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Çay budama tazminatı puanı: 305
Toplam: 635
Sofralık zeytin(5 dekar ve üzeri):
Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı:235 (kiloya 15 kuruş prim verilecek)
İyi tarım puanı: 150
Organik tarım puanı : 200
Organik gübre puanı: 50
Toplam: 1480
Zeytinyağı:
Temel ürün puanı: 280 (kiloya 80 kuruş prim üzerinden)
Puanlamaya değerlerine dikkat!
Yukarıda ürün bazında verilen puanlar alınabilecek en yüksek puanlardır. İyi tarım,organik tarım yapmayan, organik gübre kullanmayan çiftçi bu puanları alamayacak. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine veya Örtü Altı kayıt Sistemine başvuru tarihine göre Üretim teşvik puanı yarı yarıya azalabilir.
Toplam destek bütçesi 12 milyar lira
Yeni destekleme sisteminin tahmini bütçesi 12 milyar lira olarak hesaplandı. Üreticiye doğrudan ödenecek tarla ve sera üretim teşvik desteği 2.5 milyar lira. Temel ürün desteği olarak 17 ürüne toplam 6 milyar 203 milyon lira,verimlilik ve kalite desteği olarak dekara verilecek iyi tarım,organik tarım,sertifikalı tohum,fidan,organik gübre,toprak analizi olmak üzere toplamda 758 milyon lira ödenecek. Özel ürün desteği olarak çay,fındık,zeytin ve yem bitkilerine 2 milyar 528 milyon lira ödeme yapılacak. Ayrıca 5 dekar altı dikili arazi için dekar başına 100 lira olmak üzere toplam 11 milyon lira ödenecek.
Destek bütçesi üzerinde gerçekleşme olması durumunda birim puan tekrar hesaplanarak bütçe içerisinde ödeme gerçekleştirilecek.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
Çiftçi krredi ertelemesi bu sene var mi
Burda yanlışlık var 100 dekar buğday üreten 100*1027=102700 tl yapar
Dekara 57 lira olacak. Bin lira yılda bir kez sabit ödenecek.
Merhaba Ali Bey. Bu söylediklerinizde bi hesaplama hatası var gibime geliyor. Çünkü buğday için bir dekara 1057 lira destek alınacak yazmışsınız ama böyle bi şey olamaz. Ben 300 dekar buğday ekiyorum, devlet bana 300 bin lira mı verecek şimdi? Bu işte bir yanlışlık var. Açıklarsanız sevinirim.
Dekara 57 lira olacak. Bin lira yılda bir kez sabit ödenecek.
Normal organik olamayan gübre kullandigimız da destekleme nasıl olacak hep organik yazmissiniz
Organik gübre kullanmazsanız gübre desteği almamış olacaksınız. Buğdayda organik gübre kullanana ilave 10 puan yani dekara 10 lira destek veriliyor. Siz kullanmazsanız bunu alamayacaksınız.
Hesaplamada hata var bence. Buğday için kaç dekar olursa olsun 1000 TL + dekar x puan olur gibi hesaplama
Dekara 57 lira olacak. Bin lira yılda bir kez sabit ödenecek.
Puan demek tl demekmi
Evet 1 puan 1 TL
Puan demek oy demek mi
buğday da dekara 1000 lira biraz tuhaf, hesapta bir yanlışlık var gibi
Dekara 57 lira olacak. Bin lira yılda bir kez sabit ödenecek.
Buğday için şu anda bir dekara verilen destekleme 100 lirayı aşmazken nasıl 1000 liraya çıkacak Ali Ekber Bey? Bir hata olabilir mi paylaştığınız rakamlarda?
Dekara 57 lira olacak. Bin lira yılda bir kez sabit ödenecek.
Ali bey patates desdeklemesi nasıl olacak
Ben bu haberi bakanlık tarafından hazırlanan bir sunumdan yazdım.Orada belli ürünleri örnek olarak ele almışlar. Patates yoktu. Bu daha kabul edilmiş ve uygulamaya geçmiş bir sistem değil.Cumhurbaşkanı onaylarsa,kararnamesi,uygulama tebliği yayınlanır. O zaman tüm ürünler hakkında bilgi alır paylaşırım. Saygılarımla.
Slajlik mısır, Yonca ,slajlik yem şalgami destekleri ne kadar olcak
Ali Bey, bu bilgiler bakanlık tarafından hazırlanan bir sunumdan.Orada belli ürünleri örnek olarak ele almışlar. Bu daha kabul edilmiş ve uygulamaya geçmiş bir sistem değil.Cumhurbaşkanı onaylarsa,kararnamesi,uygulama tebliği yayınlanır. O zaman tüm ürünler hakkında bilgi alır paylaşırım. Saygılarımla.
ALİ EKBER BEY GÜNAYDIN İLK KEZ ÇKS SISTEMİNE DAHİL OLAN ÇİFTÇİLERİMİZE DANIŞMAN EĞİTİMİ VE EKİLEN TARIM ARAZİSİNİN OLDUĞU İL VE İLÇEDE İKAMET ŞARTINI BİRAZ AÇIKLARMISINIZ.TEŞ. EDERİM. BU ARADA SİZLER TAKİP ETMEKTEN BÜYÜK BİR KEYF VE ONUR DUYUYORUM.SAGOLUN VAROLUN ÎYİKİ VARSINIZ
Yavuz Bey çok teşekkür ederim. Bu haberde yayınladığım bilgiler bakanlık tarafından hazırlanan bir sunumdan. Orada ikametgah zorunluluğu yazıyor. Fakat bu henüz kabul edilmiş ve uygulamaya geçmiş bir sistem değil.Cumhurbaşkanı onaylarsa,kararnamesi,uygulama tebliği yayınlanır. O zaman daha netleşmiş olur. Daha detaylı bilgi sahibi olur burada paylaşırım. Saygılarımla.
Müstahsil kalkıyormu? Ektiğinin tespitini yaptırması yeterlimi?
Benim yayınladığım bakanlık tarafından hazırlanan bir sunum. Daha kabul edilmiş bir sistem değil.Cumhurbaşkanı onaylarsa,kararnamesi,uygulama tebliği yayınlanır. O zaman daha net bilgi verebilirim.
Değişen fazla bir şey yok dekera maxmum 57 lira olacak buğday için. Sen ne kadar üretirsen puan da o derece artacakmış. Çok sayıda çks kaydı olmayan arazi sayısı var.Bunlar yarın çks kaydında bulunan arazi sahibi aynı zamanda kaydını yaptıramadığı arazisindeki ürünü kayıtlı miktar üzerinden satarsa puanı artmıyacakmı.? Adletli olurmu.? Burdan yine böyle bir sonuca çıkıyor gerçek üretici değil. Kayıtlı arazi sahibi kazanacak
Ali bey merhaba,
Bu yazdıklarınızı nereden biliyorsunuz? Sizi uzun zamandır takip ediyorum, yazılarınızdaki en büyük problem kaynak belirtmiyorsunuz. Bir tebliğ mi, genelge mi, duyum mu belli değil. Bunları daha açık yazmanız gerekir. Kaynağınızı saklı tutabilirsiniz elbette ancak bunu da açıkça belirtmeniz gerekir.
saygılar,
Halit Bey, uyarınız için çok teşekkür ederim. Ben kaynak mutlaka belirtiyorum. Belki dikkatinizden kaçmıştır. Bu haberdeki Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bir sunum. Bugün sosyal medya hesaplarımda twiter,facebookta sunumun bazı slaytlarını bile yayınladım. Saygılarımla.
Ali ekber bey ben tarım üretim yaptığım ilde oturuyorum ama ilçe olarak farklı bir yerde oturuyorum ikamet olarak.Üretim teşvik desteğinden yararlanamayacak mıyım?
Emin Bey, benim yayınladığım bakanlık tarafından hazırlanan bir sunum. Orada ikametgah zorunluluğu yazıyor. Fakat bu henüz kabul edilmiş ve uygulamaya geçmiş bir sistem değil.Cumhurbaşkanı onaylarsa,kararnamesi,uygulama tebliği yayınlanır. O zaman daha netleşmiş olur.Belki de Cumhurbaşkanı onaylamaz ve yürürlüğe girmez.
bu hesaplamaya göre 10 dekar eken şanslı ama 100 dekar eken zararda yani olan çiftçiye oluyor
1000tl +57*100 da=1000+5700=6700 olacak yeni teşfik göre
72tl * 100 =7200 tl olacaktı yanlışmıyım acaba eskisi
100 dekar eken çiftçi 500 tl zararda alan artıkça destek peyı düşüyor
Aynen arazi büyüdüğün de destekleme düşüyor. Şimdi bu kullandığımız DAP veya 20.20.0 gübreleri organik değil bunları kullanan gübre ve organik tarım desteği alamayacak ikincisi bazı üreticilerin dekar verimleri en az 400 kilo bu rakam 500-600 kiloya kadar çıkıyor kısacası sulu veya kurak üretim yapan ayrılmamış herkes aynı torbaya mı konmuş bu insanlara haksızlık değil mi yorumlarsanız sevinirim.
5 dekar da olsa , 100 dekarda olsa , 1000 dekar da olsa verilecek 1000TL sabittir .
DAP veya 20.20.0 gübreler organik değil bunu kullananlar organik gübre ve organik tarım desteğinden yararlanamayacak sadece 27tl ve kullanırsa sertifikalı tohum desteği 10tl olmak üzere 37tl destek alacak. Bu da sulu tarım yapıp dönüme en az 400 kilo veya 500-600 verim alanların desteklemelerinin yarı yarıya azalması demek bu nasıl destekleme zaten tarımın en büyük derdi verimsizlik siz daha çok çabalayan emek sarfeden araştıran insanları bu model doğruysa cezalandırmış olacaksınız Ali bey emeklilere devlet iki bayram ikramiyesi olarak 10+10 yirmi milyar dağıtıyor (imkan varsa daha da artırsın versin ) ama çiftçiye senede toplam 12 milyar veriyor ben buişin içinden çıkamadım
Ürettigin için cezalısın,sendende bir oy,EMEKLİDENDE BİR OY yangel yat çırpınma diyorlar benim anladıgım..