Küresel gıda fiyatları 9 aydır düşüyor

·

06 Ocak 2023

·
Küresel gıda fiyatları 9 aydır düşüyor

06 Ocak 2023

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)’ne göre, dünya gıda fiyatları endeksi Aralık 2022’de bir önceki aya göre yüzde 1,9 düşerek dokuz aylık düşüşünü sürdürdü. Yıl bazında ise 2022’de yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarında 2021’in ortalama değerinden yüzde 14,3 daha yüksek oldu.

En büyük düşüş bitkisel yağda

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Kasım ayına göre Aralık’ta yüzde 6,7 düşerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Tahıl Fiyat Endeksi ise, Kasım ayına göre yüzde 1,9 düştü. Güney yarımkürede devam eden hasatlar, buğdayın ihraç edilebilir arzını artırırken, Brezilya’dan gelen güçlü rekabet dünya mısır fiyatlarını aşağı çekti.

FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksi

Ette düşüş, sütte yükselme var

Aralık ayında FAO Et Fiyat Endeksi, Kasım ayına göre yüzde 1,2 düştü; düşük dünya sığır ve kümes hayvanı eti fiyatları, yüksek domuz ve küçükbaş hayvan eti fiyatlarından daha ağır bastı. Uluslararası sığır eti fiyatları, orta vadeli arzlara yönelik cansız küresel talepten etkilenirken, yeterli olmayan ihracat arzı kanatlı eti fiyatlarını aşağı çekti. Domuz eti fiyatları, özellikle Avrupa’da güçlü tatil talebi nedeniyle yükseldi.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, son 5 ayda düşüş kaydederken Aralık’ta yüzde 1,2 arttı. Sıkışan piyasa koşullarını yansıtan yüksek uluslararası peynir fiyatları, endeksteki aylık artışı desteklerken, uluslararası tereyağı ve süt tozu kotasyonları geriledi.

En yüksek artış şekerde

Şeker Fiyat Endeksi de, çoğunlukla Hindistan’daki olumsuz hava koşullarının mahsul verimi üzerindeki etkisine ilişkin endişeler, Tayland ve Avustralya’daki şeker kamışı hasadının gecikmesi nedeniyle Kasım ayına göre yüzde 2,4 artarak yükseldi.

FAO’dan uyarı: “Tetikte olmak gerekir”

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, “Çok dalgalı iki yılın ardından daha sakin gıda emtia fiyatlarının memnuniyet verici olduğunu belirterek: “Dünya gıda fiyatlarının yüksek seviyelerde kaldığı, birçok temel ürünün rekor seviyelere yakın olduğu, pirinç fiyatlarının arttığı ve hala gelecekteki tedariklerle ilgili birçok riskin olduğu göz önüne alındığında, tetikte olmak ve küresel gıda güvensizliğini hafifletmeye güçlü bir şekilde odaklanmak önemlidir.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler