Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Köye dönecek üniversite mezunu gençlere 100 bin lira hibe
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında ilk kez, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu gençlere 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlanacak. Hibe desteği pilot uygulama ile 4 ilde uygulanacak. Başarılı olursa diğer illere de yaygınlaştırılacak.
Üniversite mezunu gençlere yönelik hibe desteğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı bugünkü(12 Temmuz 2019) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
“Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Karar” şimdilik sadece Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin’de uygulanacak.
Kimler yararlanabilir?
Karara göre, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu gençler, Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin’de köye yatırım yaptıklarında 100 bin liraya kadar hibe desteği alabilecek.
Hibe desteği herkese verilmeyecek. Karara ilişkin yayınlanacak tebliğde istenen koşullar ayrıntılı olarak yer alacak.
Hangi projeler desteklenecek?
Karar kapsamında; hayvansal üretim,bitkisel üretim, su ürünleri üretimi, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler hibe desteği ile desteklenecek. Ayrıca bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler de hibe desteğinden yararlandırılacak.
Hibe tutarı ve koşulları
Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, proje bütçesine oranla 100 bin TL’ye kadar hibe verilebilecek. Hibe desteğinin üst limiti 100 bin lira olacak.Proje bütçesi katma değer vergisi (KDV) hariç hazırlanacak.Hibe ödenebilmesi için hibe sözleşmesinin imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması şart.
Kararda da belirtildiğine göre, gibi değerlendirme kriterleri sonucunda projeyi uygulamaya hak kazananlar ile hibe sözleşmesi imzalanacak.Hibe sözleşmesi, hak sahibi ile İl Tarım ve Orman Müdürü arasında imzalanacak
Köye dönüş desteklenecek
Hibe desteği uygulanacak projelerin, nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimleri ile 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 2014 yılı öncesi köy tüzel kişiliğine sahip olan ve bu Kararın yürürlük tarihi itibarıyla nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimlerinde olması gerekiyor.
Hibe ödemeleri Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesinden karşılanacak.Ziraat Bankası aracılığıyla ödenecek ve nakdi ödeme tutarının % 0,2’si oranında bankaya hizmet komisyonu ödenecek.
Karar kapsamında yapılan proje başvuruları, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili yıl bütçesinde yer alan ödenek çerçevesinde değerlendirilecek.
Hibe desteğinden kimler yararlanamayacak?
1-Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu olmayan kişiler bu Karar kapsamındaki desteklemeden yararlanamayacak.
2- Hak sahipleri, bu Karar kapsamında verilecek hibe desteklerinden sadece bir kez yararlanabilecek.
3- Hayvansal üretim,bitkisel üretim, su ürünleri üretimi, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi,bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığının diğer hibe programlarından yararlanan veya hak sahipliğine aday kişiler, bu Karar ile düzenlenen desteklemeden yararlanamayacak.
Doğru uygulanırsa başarılı olabilir
Tarım,hayvancılık,ormancılık gıda ve su ürünleri konusunda yüksekokul veya üniversite mezunu gençlerin kırsalda yatırım yapmalarını sağlamak açısından önemli bir adım. Tarımda yaşlanan nüfus ve işsiz üniversiteliler dikkate alındığında gençlerin sektöre kazandırılması gerekiyor.
Ancak, 2016 yılından bu yana uygulanan genç çiftçi projesi ve benzeri kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesine yönelik projelere bakıldığında hibelerin amacına uygun yapılamadığı ve kaynakların verimli kullanılamadığı söylenebilir.
İthalat projesine dönüşmesin
Büyük umutlarla başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında destek verilen projelerin yüzde 90’dan fazlası hayvancılıkla ilgiliydi. Yanlış uygulamalarla, hayvan ithalatını destekleyen bir projeye dönüştü. Verilen hibe desteğinin çok büyük bölümü hayvan ithalatı ile yurtdışına transfer edildi. Bu projede de benzer bir uygulama ile destek sağlananların çoğunluğu hayvancılıkla ilgili olursa hibe olarak verilen paralar hayvan ithalatına gider.Kırsala ve yatırım yapana bir yararı olmaz.
Doğru yerde, doğru zamanda,doğru projelere ve doğru kişilere kullandırılacak hibe desteği yararlı ve başarılı olur.
Bunun için iyi bir planlamayla, ihtiyaçların doğru saptanarak hibe verilmesi ve denetlenmesi çok önemli.
Genç çiftçi projesi kapsamında milyonlarca lira hibe desteği verildi sonuçta ne oldu? Bunun etkileri bile analiz edilmedi.
Devlet para dağıtmak yerine üretim yapacak,istihdam yaratacak doğru projeleri desteklemeli.
Başvuran herkese hibe verilmeyecek
Uygulama tebliği yayınlandığında hibe ile ilgili ayrıntılar daha netleşecek. Belli kriterler getirilecek. Ayrılacak kaynak tutarı,geçmişteki uygulamalara bakarak şunu söyleyebiliriz ki, gençler fazla umutlanmasın. Başvuran herkese hibe desteği verilmeyecek.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
Tarım tarımdır, tarım ve hayvancılık nedir yahu? Hayvancılık tarımın bir koludur, bitkisel üretim deş ayrıca el sanatları da tarım kapsamı içerisine girmektedir. Eskiden Tarım Bakanlığı isminde bir bakanlık vardı. Tarımı bilmeyenler ne zaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dediler her şeyin içine ettiler. Sonuç? Ortada. Lütfen kavramları doğru kullanalım…
Sayın Yıldırım her destekte yaş sınırı var elbette bu çok güzel .Keşke biraz esnek olunsaymış .Destek alanların ne yaptığını bilmiyorum .Ben emekli olunca köye yerleştim .360 Dönüm susuz arazimiz var.Yıllarca şunun bunun elindeydi ve başkaları faydalandı.Bende tarım yapacak hiç bir alet edavat yoktu ve tüm işleri sınırlı maaşımla yaptırarak,çiftçilik yapmaya başladım .Bir sene kıraya verdim aldığım tohumla ikinci yıl yarıcıya verdim ,üçüncü yıl kendi yanımdan ektim .Bir süre bu devam etti .Benden,, olması gerekenin üç katı para almışlardı traktörcüler .Buna rağmen ekinim çok güzel oluyor ve ben kazanıyordum .
Evimi çiftçilikten kazandığımla yaptırdım .Traktörcüler kıskandı ,bir kaç yıl daha çiftçilik yaparsan bir ev daha yaptırırsın demeye başladılar.Tarlamı kötü sürdüler ikilemediler ve tohumu açıkta bıraktılar.Yarıcılık yaptığım şahıs kumar oynadım sayarım deyip beni fena halde üzdü .Eylülde tohumunu ekti herkes benimki 17 kasımda ekildi. Arkasından yağmurlar başlamıştı .Bir kaç gün daha kalsaydım tohum ekilmeyecekti . Beni canımdan bezdirdiler .Sonuçta onların muradı oldu ve ben çiftçiliği bırakmak zorunda kaldım.Yıllarca kiraya vedim ama kirayıda kafalarına göre ,dekara 30 kilo buğday yerine çok düşük fiyattan para verdiler. Derken kuraklık onları sarstı ve 2018 yılı hasatı geldiğinde tarlalara biçer girmedi .Benim icarcımdan biçer girmeyen yerlerden kira almadım verimli taralalardan da kafasına göre 1000 Tl verdi .2019 yılında yağışlar istenenden de fazla oldu ve verimler yüksekti.İcarcım buğdayın kilo fiyatı 136 , 140, 150 krş olmasına rağmen 109 kuruştan bana para verdi ve bir kısmınada arpa aldım.Yine vermesi gerekeni vermedi .(aç gözlüler bunlar )Ben onlara acımış olmama rağmen ,onlar acımasız davrandılar .Ve artık arazini ekemiyeceğiz deyip nisan 2019 da tarlayı bıraktılar.Oysa bir yıl önceden söylemeleri gerekirdiki tarlaları bir başkasına kiraya verebileyim .Tarlalar üstüme kaldı .Önceleri beni çiftçilik yapmaktan uzaklaştıranlar şimdi kendileri uzaklaştı .Ya ekin olmazsa diye korku yaşıyorlar .Çünkü 500 ,1000 dekar tarla ekenler var.Yağış olmazsa batıyorlar .Sonuçta tarlaları ben ekmeye karar verdim .Pulluk 35 Tl ,ikileme ve tohum 35 TL.bir dekarın sadece traktör masrafı 75 TL.Gübre yüksek .taşımacılık yüksek .5 Km mesafeden bir romörk arpayı 250 Tl ye taşıdı traktörcüler. Döver biçer dekarı 15 TL ye biçti .Masrafı öylesine yükselttilerki . 4400 Kilo arpanın sellektör ve işçiliğini 430 Tl ye yaptırdım .
Ben bu işi nasıl başarırım diye düşünmeye endişelenmeye başladım .Devlet baba benim gibilere de hibe yapamaz mı?Zamanında maaşımı elimde tutmayı başaramadım .Kardeş çocuklarına verdim zira zor durumdalardı.Cumhur başkanımıza yazsam banada traktör ,pulluk mibzer romörk yardımı yaparmı?.2020de 150 dönüm yer ekilecek 50 dönümü sürüldü kalanı duruyor.Sürülen yeride icarcı sürdü bıraktı üstüme kaldı .Parasını vermek zorundayım .Elimde sadece 10 000 tl lik dolar var.Hal böyle kardeşim .Selamlar , saygılar
çok ilginç 360 dönüm tarlanız var ve yardım dileniyorsunuz bizim buralarda adam bir dönüm yer kiralıyor hiç bir yardım almadan köle gibi çalışıp para kazanıyor şimdi hanginiz fakirsiniz ? 360 dönüm olup tarım yapamıyanmı yoksa 1 dönüm tarla kiralayıp yardım almadan tarımdan kazanan adam mı?
Aynen oyle ben de cok sasırdım
Kutlarım Projeler ve destekler Yararlanacak kişiler az da olsa bir başlangıç olmuş KDV Sİ YÜKSEK ÜRETİCİLERİN üretimini yapacak çiftçileri kapsam içine alınmalıdır
Yeriniz nerede icarcılarınız bu kadar haşn nasıl olabiliyor çok şaşırdım hep aklımda masum köylü imajı var slm.
Destekleme hakkında herhangi bir uygulama tebliği yayınlanmadı daha başvuru süreci ne zaman başlar acaba bir bilgi var mı?
25 yaşındayım iki yıllık veteriner ve laborant bölümünden mezun oldum iş bulamadım tekstil de çalışıyorum. İşi bırakmadan basvurunca oluyor mu para çıkarmi . Çünkü işi birakinca tekrar işe giremem para çıkmazsa . Para cikinca mi işten ayrılmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz