Gıdada düşük enflasyonun son günleri

·

03 Eylül 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Gıdada düşük enflasyonun son günleri

03 Eylül 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıdada düşük enflasyonun son günleri

Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık olarak yüzde 0,86 oranında arttı.Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7.35, bir önceki yılın aynı ayına göre 15.01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19.62 artış gerçekleşti. Ağustos ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.77 düşüş gerçekleşti.

En yüksek artış alkol ve sigarada

Aylık bazda en yüksek arış yüzde 19,11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün grubu yüzde 41.42 artış ile yıllık bazda da enflasyon hısı en yüksek grup oldu.

Gıda fiyatları Eylül’de yeniden yükselebilir

Yaz aylarında tarla üretiminin yoğunlaşması nedeniyle gıda fiyatlarındaki düşüş trendi Ağustosta da devam etti. Ancak Temmuz ayında yüzde 1.1 düşen gıda enflasyonu, Ağustos’ta yüzde 0.77 düşüş kaydetti. Muhtemelen Eylül ayında gıda enflasyonu negatiften pozitife geçecek. Yani fiyat düşüşü değil, fiyat artışı görebiliriz. Tarla üretimi artık azalıyor ve sera ürünlerinin de tam olarak piyasaya girmediği bir geçiş dönemi yaşanacak. Bu geçiş döneminde ürün arzı azalacağı için fiyatların yükselmesi bekleniyor.

Fiyatı en çok artan ürün salatalık

Ağustos ayı verileri ile geçen Temmuz ayı verileri değerlendirildiğinde gıda fiyatlarındaki artışın izlerini görmek mümkün. Temmuz’da salatalık fiyatı yüzde 23.34 oranında düşüş kaydederken, Ağustos’ta salatalığın fiyatı yüzde 23.35 oranında artışla fiyatı en çok artan ürün oldu.. Domateste Temmuz’da yüzde 8.06 olan fiyat artışı Ağustos’ta yüzde 12.73’e yükseldi. Aynı dönemde kabakta Temmuz ayında yüzde 14.36 fiyat düşüşü yaşanırken geçen ay yüzde 4.85 fiyat artışı oldu. Yumurta,limon,çay,Antep fıstığı Ağustos ayında fiyat artışı yaşanan ürünler oldu.

Fiyatı en çok düşen ürünler biber ve kuru soğan

Ağustos ayında fiyatı en çok düşen ürünlere bakıldığında yüzde 29.82 oranı ile sivri biber ve yüzde 22.38 ile kuru soğan var. Havuç,tavuk eti,armut,patates üzüm,karpuz,taze fasulye gibi ürünler ise yine Ağustos ayında fiyatı düşen tarım ürünleri oldu.

Özetle, yaz döneminin bitmesi, tarla ürünleri arzının azalması ve sera ürünlerinin ise henüz piyasaya tam olarak girmediği Eylül, Ekim aylarında gıda enflasyonu yeniden yükselmesi bekleniyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler