ESK, ithal hayvanla et piyasasına müdahale ediyor

·

27 Aralık 2023

·
ESK, ithal hayvanla et piyasasına müdahale ediyor

27 Aralık 2023

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Kuruluş amacı üreticiyi korumak ve desteklemek olan Et ve Süt Kurumu(ESK), ithal hayvanla kırmızı et piyasasına müdahale ederek fiyatları düşürmeye çalışacak. Bu amaçla kesimlik hayvan satışı yapılacak.

Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, kırmızı et piyasalarını dengeleme ve düzenleme görevi kapsamında; kırmızı et endüstrisi alanında (şarküteri üretimi yapan) faaliyet gösteren firmalara, etçi ve kombine ırklardan  ortalama 700 kilo canlı ağırlığında kesimlik sığır satışı yapılacak.

İthal edilen kesimlik büyükbaş hayvanların teslimatı Derince-Bandırma Limanı’nda yapılacak. Teslimattan itibaren üç gün içerisinde, Et ve Süt Kurumu personeli gözetiminde kesimler gerçekleştirilecek.

Hayvan almak isteyenler 8 Ocak’a kadar başvuracak

Et ve Süt Kurumu’nun açıklamasına göre, kesimlik hayvan alımı için başvurular 27.12.2023 ile 08.01.2024 tarihleri arasında saat 15.00’a kadar ESK Genel Müdürlüğüne  (Genel Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü 11. Kat A BLOK) yapılacak.

Satış fiyatı canlı olarak kilosu 130 lira +KDV

Canlı kesimlik büyükbaş hayvanlardan elde edilecek karkasların (sakatat, deri ve yan ürünler dâhil) satış fiyatı kilo başına 130 lira olarak belirlendi. Bu fiyata KDV(Katma Değer vergisi) dahil değil.

Et fiyatını düşürme algısı ile ithalatçıya para kazandırılıyor

Et ve Süt Kurumu’nun kesimlik hayvan satışına ilişkin görüşlerini sorduğumuz besiciler şu değerlendirmeyi yaptı: “ESK yine günü kurtarmaya çalışıyor. Biz diyoruz ki günü değil yılı kurtaralım, ülkeyi bu cendereden kurtaralım. Ama, yıllardır ellerinde sopa besicileri terbiye etmeye çalışıyorlar. Gittikleri yol yanlış olduğu için her müdahaleden sonra ithalat bağımlılığı daha çok artıyor. Amaç tüketiciye uygun fiyata et yedirmek değil, ithalat yapanlara para kazandırmak.”

Et pahalı algısı yıkılmalı

Kesimlik hayvan satışı için belirlenen fiyatın piyasa fiyatına yakın olduğunu belirten besiciler: “ Satışa sunulacak kesimlik hayvanların fiyatı canlı olarak kilosu130 lira +KDV. Karkas et olarak kilosu 240-250 liraya denk geliyor. Piyasada karkas et zaten bu fiyatlarda. Neye müdahale ediliyor? Öncelikle “et pahalı” algısını yıkmak gerekiyor. Bir kilo kuru kayısı 400-450 liradan satılıyor. Et dediğiniz hayvandan elde ediliyor. Yem fiyatları, bakım masrafları ve diğer her şeyin fiyatı artarken et yerinde durabilir mi? Ayrıca, bonfile markette 1000 lira oldu denilerek bahane üretiliyor. Bonfile bir hayvanda 2-3 kilo çıkar. Bu müdahalelerle besici yok ediliyor.” görüşünü dile getirerek müdahaleye tepki gösterdi.

Ortalama karkas fiyatı 248 lira

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, haftalık olarak bölge bazında karkas et fiyatlarını yayınlıyor. Geçen hafta(21 Aralık 2023) yayınlanan fiyatlara bakıldığında Et ve Süt Kurumu kesimi hariç dana bıçak fiyatı ortalama 260 lira 51 kuruş. Et ve Süt Kurumu fiyatları dahil edildiğinde ise dana bıçak ortalama fiyat 248 lira 73 kuruş. Bunlar peşin fiyat. Yüzde 2 fire dahil değil. Et ve Süt Kurumu kesim primi ise dahil fiyatlardır.

İthalat çözüm değil denilmişti

Et ve Süt Kurumu 7-9 Temmuz 2023 tarihlerinde Ankara Kızılcahamam’da sektör paydaşlarının katılımı ile yaptığı Et ve Süt Sektörü Çalıştayı sonrasında yayınladığı sonuç raporunda ithalatın çözüm olmadığı ifade edilmişti. Ancak, ithalat devam ediyor ve piyasaya ithal hayvanla müdahale ediliyor.

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Vedat 28 Aralık 2023 - 18:52 - Yanıtla

    ESK türk çiftçisinin en büyük düşmanıdır . İthal hayvan sokarak çiftçi zarar ettrilmeye çalışılıyor . Yerli Kars besi maliyeti 233₺ kesim fiyatı 248 ₺ türk çiftçisi kazanmasında ne olursa olsun diyor . Et basit bir şey mi 40 günde yetişmiyor 3 yıl ağzina para basıp bok döküyoruz kesim fiyatı en az 300 ₺ kesime gitmeyin

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler