Çiftçiye destek için ıspanak yemeği dağıtılacak

·

12 Kasım 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçiye destek için ıspanak yemeği dağıtılacak

12 Kasım 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

Çiftçiye destek için ıspanak yemeği dağıtılacak

Ispanak krizine çözüm aranıyor. Çiftçilere destek için İzmir Menemen’de ıspanak yemeği yapılarak ücretsiz dağıtılacak.

İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli’nde yedikleri ıspanaktan zehirlendikleri iddiasıyla 196 kişinin hastaneye başvurması ile ülke genelinde ıspanak satışları durdu. Yüzlerce ton ıspanak çöpe döküldü. Ispanak üreticisi çiftçiler büyük zarara uğradı.

Ispanak üretiminin en çok yapıldığı merkezlerden birisi İzmir. Menemen Ziraat Odası, çiftçinin daha fazla zarar etmemesi için ıspanak yemeği yaparak ücretsiz dağıtacak. Etkinlik 13 Kasım 2019 günü saat 13.00’te Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, ıspanak üreticisinin çok zor durumda olduğunu ve satışların durması nedeniyle zarar ettiğini belirterek şunları söyledi:” İlgili bakanlıklar zehirlenmenin ıspanaktan olmadığını açıkladı. Ancak, ıspanak tüketimi durdu. Üreticilerimiz hasat ettiği ürünü satamadı. Yüzlerce ton ıspanak çöpe gitti. Ispanak üreten çiftçilerimizle toplantı yaptık. Herkes çok zor durumda ve çaresiz. Büyük maliyetlerle ürettiği ürünü satamıyor. Tarlada hasat için bekleyen ıspanaklar var. Her üreticimiz hasat için çok sayıda işçi çalıştırıyor. Onlar da bekliyor. Sadece üretici değil, çalışan da bundan zarar görüyor. Biz analiz yaptırdık.Ispanaklarımız temiz çıktı. Hem çiftçilerimizle dayanışma için hem de ürünümüze sahip çıkmak adına Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda ıspanaklı yemek yaparak dağıtacağız. Kaymakam,belediye başkanı, tüm yetkilileri davet ettik. Üreticilerimiz,çiftçilerimiz orada olacak.”

Ispanağı zehir gibi görenler var

Ispanağın zehirli bir ürün olarak algılanmasının çok yanlış olduğunu belirten Karagöl:” Bu bizim en önemli sebzemiz. Dünya ıspanak üretiminde 4.sıradayız. İzmir ise Türkiye’nin en çok ıspanak üretildiği yer. Fakat öyle bir psikolojik ortam yaratıldı ki, tüketici ıspanak yersem zehirlenirim diye korkuyor. Geçen gün pazarda tanık oldum. Pazar alışverişi yapan bir kadın tüketici pırasa alacak. Ispanak,pırasa,kereviz ve diğer kış sebzeleri satan tezgahın önünde 1 kilo pırasa istedi. Sonra da satıcıyı uyardı, “ıspanağın olduğu taraftan verme,ıspanağa değmesin” dedi. Toplumda ıspanak zehirli bir sebze olarak görülüyor. Öyle olmadığını yaptığımız analizlerde gördük. Ispanağın zehir olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

İzmir’de 36 bin dönüm ıspanak varr

Daha çok ikinci ürün olarak ıspanak ekildiğini hatırlatan Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, İzmir’de 36 bin dönüm ekili ıspanak olduğunu ve tarlada beklediğini söyledi. Karagöl, zarar gören çiftçinin sorununa sahip çıkılmazsa seneye ekim yapılamayacağını ve bundan tüketicinin ve ülkenin de zarar göreceğini sözlerine ekledi.

Üretici destek bekliyor

İzmir Menemen’de ıspanak üreten çiftçiler, bugüne kadar ıspanaktan zehirlenme diye bir olay duymadıklarını belirterek çok büyük zarara uğradıklarını ve hem devletten hem de tüketiciden destek beklediklerini söylüyor. Ispanağın ellerinde kaldığını ve daha önce aldıkları siparişlerin de iptal olduğunu belirten çiftçiler:” Hasat edilen ürün çöpe gitti. Tarlada bekleyen ise hem bize masraf hem de bekledikçe tüketilemez duruma geliyor. Biz işçilerimize para ödüyoruz. Maliyet sürekli artıyor. Herkesten destek bekliyoruz” dedi.

Bakanlıkların açıklaması işe yaramadı

Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada incelemeler sonunda zehirlenmenin ıspanaktan değil, ıspanağa karıştığı iddia edilen yabancı ottan kaynaklandığı ifade edildi. Herkesin gönül rahatlığıyla ıspanak tüketmeleri önerildi. Fakat, buna rağmen ıspanak satışında bir artış olmadı.

Türkiye üretimde dünya 4.sü

Türkiye, ıspanak üretiminde yıllık ortalama 225 bin ton üretimle şu anda dünyada en büyük dördüncü üretici konumunda. İlk sırada yıllık üretimi 24.4 milyon ton olan Çin var. Amerika Birleşik Devletleri 323 bin ton ile ikinci, Japonya 248 bin tonla üçüncü sırada. Yoğun yağış ve nemli olması nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Türkiye’nin hemen her yerinde ıspanak yetişiyor.Ancak, İzmir Torbalı ve Menemen,Ankara Beypazarı,Manisa Salihli gibi üretim bölgeleri öne çıkıyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler