Buğday alım fiyatı 9 bin 250 lira açıklandı
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Buğday ithalatı yasak, ihracat serbest bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında Dahilde İşleme Rejimi(DİR) kapsamında buğday ithalatının 21 Haziran’dan 15 Ekim’e kadar yasaklandığı, yurtiçinde üretilen buğdaydan elde edilen un ihracatının serbest bırakıldığı ve buğday arpa ihracatının da kontrollü olarak serbest bırakıldığı ifade ediliyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından -yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.
Prim buğdayda 1.750 lira, arpada 750 lira
Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak. Çiftçiler, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan tam bir yıl sonra alabildi.
Cumhurbaşkanı fiyatı açıklamadı
Son yıllarda hububat alım fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklarken, bu yıl fiyat düşük olunca Cumhurbaşkanı tarafından açıklamadı. Alım fiyatına ilişkin açıklama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarında ve internet sayfasında yayınlandı. Fiyat açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da imzası(adı) yer almadı. Mayıs ayı başında yaş çay alım fiyatı da sosyal medyadan açıklanmış ve tepkiyle karşılanmıştı..
Ödeme 45 gün sonra
Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden aldığı buğday ve arpanın bedelini 45 günde ödeyecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ödeme ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır. “
Buğday ithalatı yasak, ihracat serbest bırakıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında Dahilde İşleme Rejimi(DİR) kapsamında buğday ithalatının 21 Haziran’dan 15 Ekim’e kadar yasaklandığı, yurtiçinde üretilen buğdaydan elde edilen un ihracatının serbest bırakıldığı ve buğday arpa ihracatının da kontrollü olarak serbest bırakıldığı ifade ediliyor.
Bakanlığın açıklamasında dış ticaret önlemleri ile ilgili şolarak şu bilgilere yer veriliyor: “Üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verilmiştir.
Bu tedbirler;
– 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakılmıştır.
– Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO’dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakılmıştır.
– Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024’ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecektir.
Buğday üretimi 21 milyon ton olacak
Bakanlığın açıklamasına göre 2024 yılı buğday üretimi 21 milyon ton olacak. Açıklamada: “2024 yılı bitkisel üretimine yönelik Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 1.Tahmin verileri açıklanmış olup, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklenmektedir. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olması beklenmektedir.
Hububat hasadı şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerindedir. 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilerimize depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO’ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlanmıştır.” denildi.
Buğday “almama” fiyatı
Buğday fiyatı açıklandığı andan itibaren çiftçiler tepkilerini sosyal medya üzerinden göstermeye başladı. Çiftçiler, artan maliyetler karşısında fiyatın çok düşük olduğunu dile getiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmamış olması fiyatın düşük belirlendiğinin en önemli göstergesi. Uzun yıllardır buğday alım fiyatını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyordu. Fiyat düşük olunca basın bülteni veya sosyal medyadan açıklanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 2024 ürünü buğday alım fiyatı geçen yıla göre ton başına sadece 1000 liralık artış yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı Bu maliyet hesabına bile üreticiler “düşük hesaplandı” diye tepki göstermişti.
Çiftçilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması “buğdayı bana getirmeyin” anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması TMO’nun buğday “almama” politikası uygulayacağını gösteriyor.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar