Genç çiftçi hibe desteğinde şartlar ve istenen belgeler
12 Nisan 2017
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
12 Nisan 2017
Ali Ekber Yıldırım
Köşe Yazısı
Genç çiftçi hibe desteğinde şartlar ve istenen belgeler
Genç çiftçilere 30 bin liraya kadar verilecek hibe desteği için başvurular başladı. Bu destekten yararlanmak isteyen genç çiftçilerin hibe şartları ve istenen belgeler nedeniyle kafası çok karışık. Bize de kendi şartlarını sıralayıp “ben yararlanabilir miyim” diye soruyorlar.
Genç çiftçilere yararlı olması dileği ile genç çiftçi hibe desteğinden yararlanacaklarda aranan şartlar ve istenen belgeler şöyle:
Başvuru yeri ve zamanı
Başvurular 7 Nisan 2017 tarihinde başladı ve 5 Mayıs 2017 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek. İlk başvuru,internet üzerinden gencciftci.tarim.gov.tr ‘den yapılacak. Başvuru dokümanları doldurulduktan sonra yazılım programından çıktısı alınacak.Genç çiftçi,çıktıları, projeyi ve istenilen belgeleri, ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği 20 bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinin bağlı olduğu il/ilçe tarım müdürlüğüne 5 Mayıs 2017 mesai bitimine kadar şahsen yapması gerekiyor.
Genç çiftçilerde aranan şartlar
1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
2- Tebliğin yayımlandığı(31 Mart 2017) tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak.
3- Okur-yazar olmak.
4- Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışan olmamak. Örgün eğitime devam ediyor olmamak. KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak.
5- Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için 31 Mart 2017 itibari ile 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaş’tan fazla hayvan sahibi olmamak. Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak.
6- Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında 2016 yılı Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında; hibeden faydalanmış, hibe sözleşmesi imzalamamış, hibe sözleşmesi iptal edilmiş veya Değerlendirme Komisyonunca başvurusu reddedilmiş olmamak.,
7-Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak.
8- Yukarıda sayılan koşullar başvuru yapacak kişilerin eşleri için de geçerli olacak.
İstenen belgeler
Genç çiftçi hibe desteğinde kesin başvuru aşamasında istenen belgeler ise şunlar:
— Nüfus cüzdanı fotokopisi.
— Ücretli çalışmadığına dair kendisine ve eşine ait Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan belge.
— Gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmadığına dair kendisine ve eşine ait onaylı belge.
— Başvuru dilekçesi. (Yazılım programı üzerinden)
— Proje tanıtım formu. (Yazılım programı üzerinden)
— 31 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğin ekindeki “Taahhütname”.
— Diploma sureti veya okur-yazarlık belgesi, (Okur Yazarlık Belgesi ve Diploma örnekleri, aslı görülmüştür olarak veya onaylı olarak kabul edilmiş olması gerekir. Okul terk (Tasdikname) belgesi program kapsamında Okur-Yazar Belgesi olarak kullanılabilecektir. Okullardan alınan “.. Okulumuzdan Mezun Olmuştur.” İfadesi olan belgeler kişiye ait beyan olup sonrasında başvuru sahibinin örgün eğitime (Açık Öğretim – Açık Lise Hariç) devam ettiği tespit edilir ise başvuru reddedilip gerekli yaptırım ve cezai işlemler uygulanacaktır.)
Değerlendirme komisyonuna sunulacak belgeler
— Yatırım yeri mülkiyetinin (hisseli tapuda, yatırım yeri kadar hisseye sahip olanlar mülkiyeti kendisine ait kabul edilir) genç çiftçiye ait olduğuna dair belge.
— Aldığı eğitimin proje konusu ile uyumluluğunu gösteren (Yabancı ülkelerdeki okullardan alman diplomalar Yüksek Öğretim Kurumu veya Milli Eğitim Bakanlığı/Müdürlüğü tarafında onaylanması gerekir.) belge.
— Coğrafi işaret tescilinin proje konusu içeriğine ait olduğunu gösteren belge.,
— Şehidin birinci derece yakını, gazi, engelli, engelliye bakmakla yükümlü kişi olduğuna dair, değerlendirmeye esas belgeler.
Başvuran herkese destek yok
Genç çiftçi hibe desteğine başvuracak çiftçilerden çok az bir bölümü bu destekten yararlanabilecek. Geçen yıl 450 bini aşkın genç çiftçi başvurmasına rağmen sadece 15 bin çiftçi hibe desteğinden yararlanabildi. Milli Piyango’dan ikramiye çıkması gibi bir durum söz konusu. Bu nedenle başvuru yapan çiftçiler büyük bir beklentiye girmemeli.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, 2017 yılı için 483 milyon lira kaynak ayrıldı. Bu kaynaktan 16 bin civarında genç çiftçinin yararlanması bekleniyor.Bu bütçenin 330 milyon liralık kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda genç çiftçilere Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM) tarafından 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılması öngörülüyor.
Hayvancılık yatırımlarında tesis yapımı da yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını karşılamak amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak.
Özetle, genç çiftçi hibe desteği almak sanıldığı gibi kolay değil. Hibe aslanın ağzında.
******
Rusya’ya ihracatta liste uygulaması
DÜNYA Gazetesi’nin 10 Nisan 2017 tarihli sayısında yer alan “Rusya’ya ihracatta ‘liste’ dönemi bitti” başlıklı haberimiz üzerine Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı aradı. Rusya’ya ihracatta liste uygulamasının kalkması ile bürokratik işlemlerin azalacağını, Rusya zaten istediği zaman ihracatı durdurduğunu bildirdiler. Türkiye’nin sadece Rusya’ya değil ihracatta ve iç piyasaya sunulan ürünlerde gerekli denetim ve kontrolleri yapması gerektiğini ifade ettiler. Bu aydınlatıcı bilgi için kendilerine teşekkür ederiz.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
insanı yasatki devlet yasasın sayın yöneticiler bu dusturu ilke edinirseniz daha refah bir ülke olacağız bürokrasiyle işleri bukadar zorlaştırmayın süleyman demirel öldü ama kurduğu sistem hala devam ediyor
Genç çiftçi hibe 2018 projesi açıklandı. Başvuruların 2 Nisan 2018 tarihinde başladığını biliyoruz. Ancak, çağrıyı incelediğimizde başvuru ve takip süreci, genç çiftçilerin canından bezdirecek gibi. 30.000 TL bence de güzel bir destek tutarı ama biraz olsun şu bürokratik süreçler azaltılamaz mı? Kaç defa belge talep ediliyor, alım sözleşmeleri, hibe sözleşmeleri, git geller kaç defa. Tamam, bu hibe programlarını suistimal edenler illaki oluyordur ama bizim suçumuz ne? Genç çiftçilerimizin suçu ne? İnanın, bürokratik süreçler, belgeler insanları bıktırıyor. Yoksa 30.000 TL ile çok güzel mikro tarım ve hayvancılık girişimcileri söz konusu olacaktır. Şehirden kırsala gençlerimizi çekecektir. Ama madem böyle bir program yapıyorsunuz, bari şu belge getir-götürü azaltın. 100 defa belge talebinde bulunmak nedir? Şu ilan edilen çağrı programını okuyup anlasanız zaten profesör olursunuz.
Her şeyi basitleştirmek, sistematik hale getirmek yerine neden ülkece zor olanı seçiyoruz. Sonuç olarak, genç çiftçi programı bence harika bir destek programı, ancak biraz şu belge, ıvır zıvır süreçlerini lütfen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız azaltsın. Ülkemiz için, ekonomimiz için, gençlerimiz için.