TGDF, GDO başvurusunu geri çekti…

·

15 Ağustos 2012

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TGDF, GDO başvurusunu geri çekti…

15 Ağustos 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 15, 2012

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu’na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO’lu genin tanımlanması için yapılan başvurunun geri çekildiği belirtildi.

Son günlerde TGDF’nin gen başvurusu ile ilgili kamuoyunda gündeme gelen konulara açıklık getiren Şemsi Kopuz; “Türk gıda ve içecek sektörü, başta AB ülkeleri olmak üzere ve bölge coğrafyasında son derece etkin bir oyuncudur ve halihazırda bu coğrafya üzerinde yaşayan yaklaşık 1,5 milyar insan için kesintisiz gıda ve içecek üretimi gerçekleştirmekte. Bu büyüklükte bir coğrafya üzerinde başta Avrupa Birliği kriterleri olmak üzere global yasal düzenlemelere uyumun sağlanması büyük önem taşıyor. 2003 yılında 50 ülkenin imzasıyla yürürlüğe giren Cartagena Biyogüvenlik Protokolü, dünya genelinde GDO’larla ilgili uygulamaları yasal bir çerçeveye oturtmayı amaçladı. Türkiye, söz konusu protokolü 2004 yılında imzaladı, 2010 yılında da Biyogüvenlik Kanunu’nu yürürlüğe koydu. Bu noktada biz de TGDF olarak, kanun gereğince AB mevzuatına uyum amacıyla, 29 genin “onaylanması değil, tanımlanması için” Biyogüvenlik Kurulu’na başvuruda bulunduk” dedi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet ettiklerini belirterek, “kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları” çözecek adımların atılmasını talep ettiklerini ve söz konusu başvuruyu geri çektiklerini vurguladı.

24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olan TGDF, 2000 yılından bu yana sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. TGDF aynı zamanda Avrupa Birliği Gıda ve İçecek Konfederasyonu üyesi. Bilimsel, yasal, etik kural ve ölçütleri esas alarak başta kamu otoritesi olmak üzere tüm paydaşları ile işbirliği içinde, toplumun sağlıklı, kaliteli, güvenilir gıdayla beslenmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; bu konuda da TGDF’nin beklentisinin, Türkiye’de tüm paydaşların bir araya gelerek konuyu sağduyulu bir biçimde değerlendirmesi olduğunu kaydetti.
Kopuz; Yasal altyapının bir an önce netleştirilmesi ve sektörün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önemini işaret etti. Bu amaçla başta Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet eden TGDF Başkanı Kopuz, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türk Gıda Sektörü olarak güvenli gıdanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

GDO,Gıda: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler