Tarımda geçen haftanın görünümü…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda geçen haftanın görünümü…

24 Nisan 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 24, 2012

Bir haftalık aradan sonra yeniden merhaba.Amerika’da tarımla ilgili çok yoğun bir programa katılınca geçen hafta yazı yazamadık. Tarımda geçen hafta bir çok gelişme yaşandı. Gündemi izlemek ve tarihe not düşmek adına geçen haftanın kısa özetini yapalım:
1-Okul sütü ihalesi ikinci kez yapıldı ve onaylandı. Hatırlayacağınız gibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile okul sütü programının uygulanmasına karar verildi. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile 7 milyon 185 bin öğrenciye haftanın 5 günü süt dağıtılması öngörülüyor. Okul sütü programı için ilk ihale 12 Nisan’da yapıldı.Ancak,Doğu Anadolu,Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ne süt dağıtımını üstlenmek için teklif veren firma çıkmadı. Akdeniz Bölgesi’ne verilen teklif ise usulüne uygun olmadığı için kabul edilmedi. Böylece 7 bölgeden 4’ünde süt dağıtımı yapılamayacağı için ihale iptal edildi. İkinci ihale 17 Nisan’da yapıldı. Bu kez 7 bölge yerine, ilk ihalede teklif verilmeyen 3 bölge diğer bölgelerin içine alınarak 4 bölge üzerinden yapıldı. İhale onaylandı. Okullar kapanmadan bir aylığına da olsa toplamda 7 milyon 185 bin öğrenciye 200 mililitre kutuda uzun ömürlü(UHT) süt dağıtılacak. Üreticinin çiğ sütün litresini 70-80 kuruşa satarken, öğrencilere 200 mililitresi yani beşte birinin 48 ile 56 kuruşa verilecek olması düşündürücüdür. Daha önce de yazdığımız gibi okul sütü programının uygulanması çok doğru bir karardır. Yasal düzenleme ile süreklilik kazandırılmalı. Ayrıca, üreticiye, öğrencilere ve ülke ekonomisine yararlı bir proje olması için sütün üretici kooperatiflerinden ve mümkün olduğunca pastörize süt olarak alınması ve dağıtılması sağlanmalı. Uzun ömürlü süt yerine pastörize sütün çocukların sağlıklı gelişimi için daha yararlı olduğu biliniyor. Bugünkü uygulama ile devlet sütten çok kutuya para ödemiş olacak. Okul sütü programını 7 yıldır başarıyla uygulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratlarının bu uygulama nedeniyle sorgulanmasının, yargılanmasının vicdanları rahatsız ettiğini de hatırlatmakta yarar var.
2- Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) tarafından yem amaçlı kullanım için ithalat başvurusu yapılan Genetik Yapısı Değiştirilmiş(GDO) 9 mısır çeşidinden 3’ü için Biyogüvenlik Kurulu,ithalat izni verdi. Kurul, GDO’lu 6 mısır çeşidini ise riskli bularak ithalat izni vermedi. Biyogüvenlik Kurulu’nun izin verdiği GDO’lu 3 mısır çeşidine ilişkin karar 21 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Monsanto’nun ürettiği genetiği değiştirilmiş(GDO) MON 810 mısır çeşidi Almanya, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya,Lüksemburg ve Fransa’da çevreye verdiği zarar nedeniyle yasaklanırken,Biyogüvenlik Kurulu’nun bu mısır çeşidine ithalat izni vermesi dikkat çekti.Başka bir deyimle Avrupa’nın riskli bularak yasakladığı MON810 mısır çeşidi Türkiye’ye ithal edilecek. Biyogüvenlik Kurulu’nun açıklamasına göre, gıda amaçlı kullanılmak üzere GDO’lu 3 soya, 21 mısır, 3 kolza 1 şeker pancarı ve 1 patates çeşidi, yem amaçlı 3 kolza, 1 şeker pancarı çeşidi ve biyoetanol amaçlı 22 mısır çeşidi onay için bekliyor.
3-Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş(hileli gıda) yapanları teşhir ediyor. Teşhir, bal firmaları ile başladı. Sonra et ürünleri ile sürdü. Kamuoyuna teşhir edilen ve bakanlığın internet sitesinde yayınlanan firmalar arasında tanınmış gıda markalarının olması dikkat çekiyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği(SETBİR) et ürünleri ile ilgili firmalar teşhir edilirken daha hassas davranılmasını istedi. SETBİR, tağşiş ile bulaşma ayrımının iyi yapılması gerektiğini vurgulayarak, tanınmış markaların kolayca teşhir edilmesini eleştirdi. Bu konudaki gelişmeleri başka bir yazıda ayrıntılı olarak yazacağız.
4-Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği genel kurulu yapıldı. Daha önce Cemal İzol başkanlığındaki birlik yönetimini görevden alarak kayyum atayan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, genel kurulda da seçime müdahale ederek 4 liste yerine tek liste ile seçim yapılmasını sağladı. Edindiğimiz bilgilere göre Bakan Mehdi Eker, genel kurul öncesi bizat müdahale ederek tek liste ile seçime gidilmesini istedi. Bakanın isteği doğrultusunda Isparta Birlik Yönetim Kurulu üyesi Veysel Ayhan Merkez Birliği Başkanı, Van Birlik Başkanı Nihat Çelik Başkan Yardımcısı, İzmir Birlik Başkanı Özer Türer Genel Sekreter, Balıkesir Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çakır ise Muhasip üye oldu.Sivas Birlik Başkanı Ethem Doğan, Gümüşhane Birlik Başkanı Necmettin Aygün ve Diyarbakır Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şirin Aydoğdu ise merkez birliğinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapacak. Bakanlığın bu müdahalesi ile gözler yarın(Çarşamba) yapılacak Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği genel kuruluna çevrildi. Yarın yapılacak genel kurulda bakanlık müdahale etmezse 3 listenin yarışması bekleniyor.
Bir hafta süreyle uzak kaldığımız tarım gündeminin özeti bu. Amerika izlenimlerini yarın yazacağız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

GDO,Gıda,Hayvancılık,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler