GDO’ lu ürünler nerede?

·

09 Aralık 2010

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

GDO’ lu ürünler nerede?

09 Aralık 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 9, 2010

Biyogüvenlik Yasası ve GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) Yönetmeliği 26 Eylül 2010’da yürürlüğe girdi.
Yasa ve yönetmeliğe göre, içeriğinde binde 9’un üzerinde GDO içeren gıda ürünlerinin etiketinde “genetik yapısı değiştirilmiştir” veya “genetik yapısı değiştirilmiş üründen üretilmiştir” ibaresinin yazılması gerekiyor.
Türkiye’ye 32 çeşit GDO’lu ürünün girişine izin verildi. Bugüne kadar gıda üreticilerinden hiç biri GDO ibaresini etiketine yazmadı.
Yem amaçlı ithalatına izin verilen soyadan yem üreten bir iki firma, ürettikleri yemin ambalajına “soya küspesi genetik olarak değiştirilmiş soyadan üretilmiştir” ibaresini yazıyor.
İthalatına izin verilen GDO’lu ürünler arasında soya, mısır, kanola, şekerpancarı, patates, maya gibi gıda sektöründe yaygın kullanılan ürünler var.
Bu ürünleri kimler hangi ürünlerde kullanıldı bilinmiyor. Tüketiciler farkında olmadan ithal edilen GDO’ lu ürünleri afiyetle tüketiyor.
Daha önce hem bu sütunda hem de haber olarak DÜNYA Gazetesi’nde GDO’lu ürünlerin neden etiketlenmediğini sorduk. Tarım ve Köyişleri Bbakanlığı’ndan hiçbir ses seda çıkmadı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve bakanlığın tüm yetkilileri her fırsatta tarım konusunda yıllarca çıkarılmayan yasaları çıkarmakla övünür. Doğrudur. Bu dönemde pek çok yasa çıktı. Fakat, yasa çıkarmak kadar, uygulamak ta çok önemli. Uygulanmayan yasayı çıkarsanız ne olur?
Bakanlık, 26 Eylül itibariyle yürürlüğe giren Biyogüvenlik Yasası ve ilgili yönetmeliğin uygulanmasını neden takip etmiyor?
İthalatına izin verilen GDO’lu ürünlerin nerelerde kullanıldığı biliniyor mu?
Bakanlık, GDO’lu ürünlerle ilgili herhangi bir denetim yapıyor mu? Yapılıyorsa sonuçları açıklanabilir mi?
Söz konusu yönetmelik ile ürünlerinde GDO kullanmayan imalatçılara GDO kullanmadığını etiketine yazma hakkı tanınıyor. Bu konuda da bir çekingenlik, ürkeklik var. Ürünlerinde GDO kullanmayan firmalar da bunu etiketine yazmıyor.
GDO’lu ürünleri imalatta kullananlar tüketiciyi aldatarak bunu etiketlerine yazmıyor. GDO’lu ürünleri kullanmayan firmalarda bunu etiketine yazmıyorsa ortada bir sorun var.
Daha önce yazdığımız gibi, Konya Şeker Fabrikası ürettiği şekerin ambalajına “ % 100 pancar şekeri- GDO içermez” diye yazdığı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından reklam durdurma cezası verildi. Konya Şeker, buna itiraz etti ve konu yargıya taşındı.
Reklam Kurulu bu cezayı yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bir hafta önce vermişti. Yönetmelik yürürlüğe girince, Konya Şeker, yasal hakkını kullanarak yeniden “GDO içermez” ibaresini ambalajlarına yazmaya başladı.
DÜNYA Gazetesi olarak konuyu gündeme taşımamız üzerine, Fikir Sahibi Damaklar bir kampanya başlattı. Defne Koryürek’in sözcülüğünü yaptığı Fikir Sahibi Damaklar, etiketine “GDO içermez” yazan ilk üç firmayı kamuoyuna duyuracaklarını ve tüketicileri bu ürünleri almaya teşvik edeceklerini duyurdu.
Defne Koryürek’in bu girişimi üzerine İstanbul’da faaliyet gösteren Orvital Organik Gıda Ürünleri’nin de ürettiği tavuk etine ve yumurtaya “Orvital tavukları, GDO içermeyen tamamen doğal, organik yemlerle beslenir” ve “Orvital tavuklar GDO içermeyen yemlerle beslenir” ibaresi yazdığı belirlendi.
Orvital’in kurucularından Muharrem Doğan, organik ürünlerde GDO’lu ürünün zaten kullanılamayacağını belirterek şunları anlattı: “Biz daha önce, “GDO içermez” diye yazmak istedik. Fakat sertifikasyon kuruluşu bunun haksız rekabete neden olacağını belirterek izin vermedi. GDO Yönetmeliği yürürlüğe girince kimseye sormadan yazmaya başladık. Tüketicinin dikkatini çekti ve ürünlerimize ilgi daha da arttı.”
Türkiye’ye ithal edilen soyanın yüzde 90-95’inin GDO’lu olduğunu hatırlatan Muharrem Doğan, daha önce organik soya ithal ettiklerini, ancak şimdi Samsun Alaçam’da 400- 450 dönüm alanda organik soya üretimine başladıklarını ve kendi ihtiyaçlarını buradan karşıladıklarını söyledi.
Muharrem Doğan, Çanakkale Ayvacık’ta et üreticileri birliği ile anlaşmaya vardıklarını, yakında organik kırmızı et üretimine başlayacaklarını ve bu etin etiketine de “GDO içermez” ibaresini koyacaklarını sözlerine ekledi.
Özetle, GDO’lu ürünleri gıda ürünlerinde kullanan firmalar yasaya aykırı bir biçimde etiketlerine GDO’lu olduğunu yazmıyor. Tarım Bakanlığı da buna göz yumuyor.
Ürünlerinde GDO’lu ürün kullanmayan firmalar neden bunu etiketlerine yazmıyor?
Bizim bilmediğimiz bir baskı mı var? Yoksa GDO’suz ürün üreten firma kalmadı mı?
Tüketici yediği üründe GDO olup olmadığını nasıl öğrenecek?
İthal edilen 32 çeşit GDO’lu ürünler nerede?
Ey tüketiciler merak etmiyor musunuz?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mesut ada 9 Aralık 2010 - 07:03 - Yanıtla

    gdo’da tartışma ne?Çevresel riskleri var.
    Sosyo-ekonomik riskleri var.
    Sağlık riskleri var.
    gdo’lu ürünler insan sağlığı için gerçekten çook büyük bir sorun teşkil etmektedirler.

    Çevresel riskler

    Çevreye salınması ile mevcut türlerin kaybı, zararlı türlerin ortaya çıkışı, biyolojik çeşitliliğin azalması
    Bt genlerin kelebek, arı ve kuşların ölümüne yol açması
    Antibiyotiklere dayanıklılık genlerinin toprak bakterilerine geçmesi
    Ekolojik denge üzerine tahmin edilemeyen etkiler

    Sosyo-ekonomik riskler

    Birkaç çok uluslu şirketin tüm dünyanın tüketim kararları üzerinde etkili olması
    Gelecekteki nesillerin genetik özelliklerinin belirlenmesiyle hastalık riski olanların sigortalanmaması,
    Tohumluk ve ilaç bakımından dışa bağımlılık
    Doğanın değiştirilmesi ile Tanrı rolü oynanması
    İnsan klonlanması ile ikinci sınıf yurttaş yaratılabilecek olması

    Sağlık riskleri

    GDO’daki aktarılmış genin bunu alan canlıların genomuna eklenmesi ve böylece genetik yapının değişmesi?
    Hayvan sağlığına yönelik olumsuz etkiler
    İnsan sağlığına yönelik olumsuz etkiler
    Gen aktarılmasında kullanılan Antibiyotik direnç genlerinin patojen bakterilere geçmesi
    Genetiği değiştirilmiş gıdadaki genin bağırsaklardan emilmesi
    Allerji

    tüm bu risklere rağmen ülkemizde ki gdo’lu ürünlerin belirtilmemesi ve halen bilinçsiz bi şekilde gdo’lu ürünleri kullanmamıza nasıl göz yumabiliriz…. lütfen ülkemizde bulunan gdo’lu ürünlerin gdo içerir etiketlerinin yapıştırılması konusunda tepkimizi gösterelim..

  2. cengiz şahin 10 Aralık 2010 - 05:18 - Yanıtla

    Ben merak ediyorum !!

    Bu konuyu dikkatle takip ettiğimi ve dikkat edenlerin sayısı arttıkça bu konunun göz ardı edilemeyeceğini vurgulamak isterim .

    ” Konya Şeker ” ve ” Orbital Tavukçuluk ” isimlerini hafızama kaydettim .

    Bir tüketici olarak , ” GDO YOKTUR ” ifadesini çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum.Ancak şu hususta dikkatimi çekmiyor değil ;bildiğim kadarı ile , %1 in altında GDO içeren ürünlere de ” gdo içermez ” yazılabiliyor . Ben % 1 i dahi istemiyorum . İleride bu konuda gündeme gelmeli !!!

    Sayımız arttıkça bu konunun daha fazla ciddiye alınacağını da biliyorum .

    selamlar ,

    cengiz şahin – samsun

  3. yasemin göktaş 12 Aralık 2010 - 12:16 - Yanıtla

    niye kimse sesini çıkarmıyor artık.kimden yada neden korkuyoruz yapılanlara göz yumuyoruz anlam veremiyorum. sağlımız geleceğimiz kısacası hayatımız gidiyor…acaba düşünüyorumda bu gdo ürünleri üretenler onları rahatlıkla tüketebiliyorlar mı.helede sağlıga zararı yok diyenler cevap verebilir mi…

  4. tuğba nur hırca 15 Aralık 2010 - 10:11 - Yanıtla

    sadece artık ınsanların gozunu acmasını ne yedıgını bılmesı gerektıgını bunun ıcın gec kalındıgını ama zararın neresınden donulse kar olacagı dusuncesındeyım…

GDO: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler