DÜNYA’ nın GDO haberi TBMM’de

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

DÜNYA’ nın GDO haberi TBMM’de

30 Kasım 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Kas 30, 2010

Gazeteniz DÜNYA’nın Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın gündeme getirdiği “GDO yasada var, ‘etiket’te yok” başlıklı özel haberi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin de gündemine girdi.
CHP Kırklareli Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Turgut Dibek, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlaması için soru önergesi verdi.  Turgut Dibek’in soru önergesi şöyle:
“ 29 Ekim 2009’da yürürlüğe giren yönetmelikle 32 çeşit GDO’lu ürünün Türkiye’ye girişine izin verilmiştir. 26 Ekim 2010 itibariyle yürürlüğe giren bir başka yönetmelikle de GDO’lu ürünlerde “Genetik yapısı değiştirilmiştir veya ‘genetik yapısı değiştirilmiş üründen üretilmiştir’ ibarelerinin yer alması zorunlu tutulmuş ve kurala uymayanlara ceza verileceği belirtilmiştir. Türkiye’de yaklaşık 800 üründe GDO kullanılmasına rağmen hiçbir üründe bu ibare yer almamaktadır.
Bizzat Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından, 26 Eylül 2010 sonrası denetim yapılacağı ve GDO’lu ürün kullandığı halde bunu belirtmeyenlere ceza kesileceği açıklanmasına rağmen, denetimlerin yapılmadığı iddia edilmektedir.
Buna göre,
1- Türkiye’ye girişine izin verilen 32 çeşit GDO’lu ürünlerden bugüne kadar ne kadar ithalat yapılmıştır?
2- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GDO’lu ürünlerle üretim yapan kaç işletme tespit etmiştir?
3- GDO’lu ürün üreten ve bu ürünlere GDO içerdiğini yazmayan kaç firma ve kaç ürün tespit edilmiştir?
4- GDO’lu ürün ürettiği halde, bu ürünlere GDO içerdiğini yazmayan kaç firma ve kaç ürüne, ne kadar ceza uygulanmıştır?
5- Ülkemizde kaç ürün ve yemin etiketinde GDO içerdiği yazmaktadır?
6- Bakanlığınız, Türkiye’ye giren GDO’lu mısır, soya, kanola, pamuk yaklaşık 800 üründe kullanıldığı düşünüldüğünde, bu ürünlerin denetiminin yeterince yapıldığını düşünmekte midir?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

GDO,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler