Ziraat Bankası tarımsal kredilerde frene bastı

·

26 Nisan 2011

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ziraat Bankası tarımsal kredilerde frene bastı

26 Nisan 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Özellikle sıfır faizli hayvancılık kredilerindeki yoğun talep nedeniyle 17 milyar liralık 2011 yılı tarımsal kredi bütçesinin büyük bölümünü kullanan Ziraat Bankası, yılın ikinci yarısında ek bütçe talebinde bulunacak.
Ziraat Bankası’ndan 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında kredi talebinde bulunan müşteriler bulundukları bölgede bankanın bölge başkanlığına davet edilerek özel görüşme yapılıyor. 1 milyon liranın üzerinde kredi talebinde bulunan yatırımcılar ise Ankara’ya davet edilerek genel müdürlükteki tarımsal krediler biriminde özel görüşme yapılıyor. Amacı sadece ucuz kredi almak olan ve tarım konusunda bilgi birikimi, yatırım altyapısı ve inandırıcı projesi olmayanlara kredi verilmiyor.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Ziraat Bankası, 17 milyar liralık 2011 yılı tarımsal kredi bütçesinin büyük bölümünü kullandı. Haziran ayına kadar ek bütçe talebinde bulunamayacak olan Ziraat Bankası bu nedenle tarımsal kredilerde frene bastı. Yüksek kredi talebinde bulunanlar özel görüşmeye alınarak verilecek kredinin amacına uygun kullanılması sağlanıyor.
DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre, özellikle sıfır faizli hayvancılık kredisine talebin çok yüksek olması nedeniyle Ziraat Bankası, kredi bütçesinin büyük bölümünü kullandı. Gelen kredi taleplerini karşılamak için yılın ikinci yarısında ek bütçe talebinde bulunmaya hazırlanıyor. Bankanın kredi taleplerinin önemli bölümünü beklemeye alması veya geri çevirmeye başlaması özellikle sulama yatırımı yapacakları olumsuz etkileyecek.
Ziraat Bankası, 2010’da haftada 250 milyon lira tarımsal kredi kullandırırken 2011’de bu miktar 400 milyon liraya çıktı. Bankaya yılın ilk 4 ayında kredi talebiyle yapılan başvuru 2011 bütçesi olan 17 milyar liranın üzerinde. Bu yoğun talep özellikle hayvancılık sektörüne yönelik kullandırılan sıfır faizli kredinin önemli rolü var.
Kredide büyük artış
2010 yılında 13.6 milyar lira tarımsal kredi kullandıran Ziraat Bankası, bu yılın ilk 4 ayında bu rakamın çok üstüne çıkarak 17 milyar liraya ulaştı. Haziran ayından sonra alınacak ek bütçe ile yıl sonuna kadar sadece Ziraat Bankası’nın kullandıracağı tarımsal kredi miktarı 20 milyar lirayı bulacak.
Müşteriler özel odaya
Geçen yıl kredi talebinde bulunan yatırımcılara belli şartları yerine getirdikten sonra kredi açan Ziraat Bankası, bu yıl yoğun taleplerin de etkisi ile kredi vereceği yatırımcıları mercek altına almaya başladı. Banka tarafından, 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında kredi talebinde bulunan müşteriler bulundukları bölgede bankanın bölge başkanlığına davet edilerek özel görüşme yapılıyor. 1 milyon liranın üzerinde kredi talebinde bulunan yatırımcılar ise Ankara’ya davet edilerek genel müdürlükteki tarımsal krediler biriminde özel görüşme yapılıyor. Amacı sadece ucuz kredi almak olan ve tarım konusunda bilgi birikimi, yatırım altyapısı ve inandırıcı projesi olmayanlara kredi verilmiyor. Bankanın bu uygulaması uzun yıllardır hayvancılık yapanları memnun etti. Hayvancılık sektörü temsilcileri, bankanın ucuz kredisi nedeniyle hayvancılığı hiç bilmeyenlerin, altyapısı olmadan yatırım yapanların sektöre zarar vereceği endişesi yaşıyorlardı.
Geri ödemeler 2012’de başlayacak
Ziraat Bankası’nın iki yıl ödemesiz 5 yıl vadeli hayvancılık yatırım kredisini kullanan ilk yatırımcıların geri ödeme taksitleri 2012’de başlayacak. Hayvancılık sektörü temsilcileri uygulanan yanlış politika nedeniyle çok sayıda girişimcinin bu taksitleri geri ödeyemeyeceğini düşünüyor. Bu nedenle 2012’de çok sayıda işletmenin el değiştirmesi bekleniyor. Ziraat bankası yöneticileri ise on binlerce yatırımcının kredi kullandığını bunlardan elbette sıkıntı yaşanların olabileceğini ancak geri ödemelerde sorun yaşanmayacağını düşünüyor.

Ziraat Bankası kullandırdığı toplam tarım kredisi (Milyon TL)
YIL KREDİ
2009 7.708
2010 13.600
2011 17.000

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler