Uruguay hayvan ihracatını durdurdu

·

16 Aralık 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Uruguay hayvan ihracatını durdurdu

16 Aralık 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hayvan ithalatının gözde pazarı Uruguay, Devlet Başkanı Jose Mujica’nın talimatı ile hayvan ihracatını durduğu öğrenildi. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’nın, “Bu kadar çok hayvan ihraç edince, yakın zamanda sıkıntı yaşayabiliriz. Dünyada hayvan sorunu var. Bu nedenle sınırsız bir biçimde ihracata izin vermemiz doğru değil.” dediği ve Türkiye’den de birkaç firmanın gemilerinin ülkeden çıkışına izin verilmediği ifade ediliyor.
EBK Uruguay’dan 80 bin hayvan aldı
Uruguay, hayvan ithalatında Türkiye’nin en önemli pazarı. Et ve Balık Kurumu bugüne kadar 140 bin başlık hayvan ithalat ihalesinin yaklaşık 80 bin başını Uruguay’dan aldı. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, bugüne kadar yaptıkları ihaleler çerçevesinde 140 bin baş sığır ithalatı için onay aldıklarını ve 80 bin baş sığırın Uruguay’dan alındığını belirterek: “Ağırlıklı olarak bizim ihaleleri kazanan Hijazi firması yetkilileri ile görüşüyoruz. Daha önce bir sorun oldu. Fakat çözüldü. Şu anda Uruguay’dan ithalatta sorun olacağını sanmıyorum. Yapılmış anlaşmalar var.” diye konuştu.
Yasak özel sektörü etkileyecek
Hayvancılık sektörünün temsilcileri ise, Et ve Balık Kurumu’nun bu yasaktan şimdilik etkilenmeyebileceğini, özellikle Hijazi firmasının bu ülkede çok etkin olduğunu, bağlantılarının güçlü olduğunu hatırlatarak, özel sektör firmalarının Uruguay’dan hayvan ithal etmesinin şu anda yasak olduğunu dile getiriyor.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Türkiye’nin de en fazla hayvan ithal ettiği Uruguay’ın bir haftadan beri hayvan ihracatını durdurduğu öğrenildi. Dünyanın en büyük hayvan ihracatçılarından biri olan Uruguay’dan son birkaç ayda en fazla hayvan alımı yapan ülkelerden birisi de Türkiye oldu. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, yapılan ihracat nedeniyle ülkenin hayvan varlığının hızla azaldığını ve bir süre sonra kendilerine yetmeyeceğini gerekçe göstererek ihracatı durdurdu. Jose Mujica’nın: “Bu kadar çok hayvan ihraç edince, ülke olarak yakın zamanda sorun yaşayabiliriz. Dünyada hayvan varlığı azalıyor.Sınırsız ihracata izin vermemiz doğru değil” dediği ifade ediliyor.
DÜNYA’nın hayvancılık sektörü temsilcilerinden edindiği bilgilere göre, Türkiye’den birkaç firmanın parasını ödeyerek gemilere yüklediği hayvanların ülkeden çıkışına izin verilmiyor. Sektör temsilcileri, Et ve Balık Kurumu’nun Uruguay’dan çok miktarda hayvan ithal ettiğini belirterek: “Et ve Balık Kurumu’nun ihalelerini kazanan Hijazi firması, Uruguay, Arjantin gibi ülkelerde çok etkili. Bu nedenle Et ve Balık Kurumu şimdilik bu yasaktan etkilenmeyebilir. Fakat,geri adım atılmazsa özel sektörün Uruguay’dan hayvan ithal etmesi mümkün değil. Uruguay pazarı kapandı.” görüşlerini dile getirdi.
EBK 80 bin baş ithal etti
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ise, DÜNYA’nın konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken şu açıklamayı yaptı: “ Bildiğiniz gibi bizim açtığımız ihaleleri ağırlıklı olarak Hijazi firması kazandı. Firmanın yetkilileri ile görüşüyoruz. Daha önce bazı sorunlar yaşandı, fakat çözüldü. Uruguay pazarının kapanıp kapanmadığını bilemiyorum. Ama şu anda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Kaldı ki bizim açtığımız ihalelerin büyük kısmı tamamlandı. Bugüne kadar onaylanmış toplamda 68 bin 500 tonluk canlı sığır ithalat ihalesi yaptık. Bu da ortalama 140 bin baş sığıra denk geliyor. Biz bunun 110 bin başlık bölümünü ithal ettik. Bir haftaya kadar 18 bin baş daha gelecek. Yıl sonuna kadar 140 binin tamamı gelmiş olacak. İthalatımızda Uruguay’ın payı yüksek. Toplam 140 bin baş hayvanın Yaklaşık 80 bin başlık bölümü Uruguay’dan..”
Arz talep dengesi sağlandı
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, yapılan ithalatla piyasada arz ve talep dengesinin sağlandığını ileri sürdü. Ulubaş,: “ Bizim depomuzda 6 bin ton et var. Ege Bölgesi’nde 6 bin baş olmak üzere kesilmeye hazır toplam 22 bin baş ithal sığırımız var. İsteyene hemen et verebiliyoruz. İsterse bin ton istesin hemen veririz. Bugün gördüğüm tablo şu. Et talebinde bir sıkıntı yok. Arz talep dengelendi. Fakat, ben çok iyi biliyorum ki, 9.5 ile 10.5 liraya karkas et ithal edenler var. Bu fiyatlara yansımıyor. Hayret ediyorum. Ucuza mal edilen bu et neden 20-25 bin liraya satılıyor. Bende bir tüketiciyim bunu kabul edemiyorum” dedi.
İthalatta yanlış yapıldı
Tanboğa Et Entegre Tesislerinin Sahibi Hüseyin Tanboğa, bir süre önce kendisinin de Uruguay’dan 3 bin baş hayvan ithal ettiğini belirterek mevzuat ile ilgili bazı sorunların yaşandığını söyledi. İthalatın herkese açılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Tanboğa: “İthalat herkese açılınca, tekstilcisi, dişçisi, avukatı parası olan herkes bu işten çok para kazanacağını düşünerek hayvan ithalatına girdi. Hem gittikleri pazarlarda işi bilmedikleri için zorlandılar, hem de getirdikleri hayvanları satamadılar. İthalat oldu, daha iyi olmadı, daha kötü oldu. Geçen gün İstanbul’da bir tekstilci aradı ithal ettiği eti satamamış. Bizim arkadaşlar zararına satın aldı. İthalatın doğru kişilerce yapılması çok önemli.”
Avrupa’da hayvan kalmadı
Hayvancılık sektörünü yakından izleyen, Pehlivanoğlu Grubu Et Direktörü Hüseyin Şenoğulları, son bir iki haftada 7 ülke gezdiğini ve Avrupa’da besi hayvanı bulmanın çok zor olduğunu söyledi. İçerde ve dışarıda besilik hayvan bulmanın çok güç hale geldiğini belirten Şenoğulları: “ İthalata açılan Avrupa ülkelerinde mal yok. Bu işin sonu kötüye gidiyor. Uruguay, hayvan ihracatını durdurdu. Türkiye’de de besilik hayvan yok. Besici mal bulamıyor. Kimse elindeki hayvanı satmak istemiyor. Ben Mayıs- Haziran aylarında ciddi bir sorun yaşanacağını düşünüyorum. Daha yeni 7 Avrupa ülkesini gezdim. Almanya,Fransa ve Hollanda’da hayvan alınabilir. Fakat bu ülkeler de ithalata açık değil. Diğer ülkelerde hayvan yok. Üstelik fiyatlar da yüksek. Türkiye’nin talebi ile kiloda 1-2 Avro arttş oldu. Nakliye yüzde yüz arttı. Daha önce 4-5 bin dolara hayvan taşıyan tır firmaları şimdi 9-10 bin dolar istiyorlar. Avustralya’dan hayvanlar 24 günde geliyor. Sıkıntı devam ediyor.Bu nedenle et ve kasaplık sığır ithalatı devam etse de etmese de besilik hayvan ithalatı sürmeli.” diye konuştu.
Alternatif Avustralya ve Arjantin
Uruguay’ın hayvan ihracatını durdurması sadece Türkiye’yi değil, ithalatçı diğer ülkeleri de olumsuz etkileyecektir. Hayvan ithalatı yapanlar için Uruguay’a alternatif olacak iki önemli ülke var. Bunlar Arjantin ve Avustralya. İthalatçıların bu iki ülkeye yönelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, ithalatın çözüm olmadığını ,Türkiye’nin yerli üretimi artıracak önlemleri almasını ve et ihtiyacının iç piyasadan karşılanmasını istiyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Beytullah BERÇİN 16 Aralık 2010 - 04:22 - Yanıtla

    Belkide bu söylentiler bile spekülasyona yardım ediyor.Almanyada İstanbul teslimi karkas et fiyatının Kurban bayramı sürecinde 3.60 EU dan 4.30 EU ya çıktığına şahit oldum. Ama köprüyü veya kapıkuleyi geçene bir şey oluyor.Tüketicinin bi şekilde kabul ettiği fiyatları aşağı düşürmeye kimse gerek duymuyor. Hatta öyle ki gümrük vergisini az ödeyebilmek için yapılan ticaret düşük rakamlarla faturalandırılıyor.Gelelim gümrüğü geçen et veya besilik hayvanı eline geçiren en iyi fiyata satabilmek için son parti ithalatını bile pahallıya yapmaktan çekinmiyor.
    Tarım Bakanlığını Gözünü Kan Bürümüş ET ve SIĞIR TÜCCARLARI yani kimi yerde CELEP CAMBAZ olarak adlandırılanlar ele geçirmiş.Aklı selim politikaların nasıl yapılacağı ortada.Bakınız İVHO TVHBnin basın açıklamalarına. Kısa vadede et kasaplık hayvan besilik hayvan ve damızlık düve ithalatı nihayetinde KABA YEM ve SÜT DESTEKLEMESİ… ÖNCE İHTİYAÇ SONRA İTHALAT İÇİN SÜRE BELİRLENMELİ kısıtlı sürede yangından mal kaçırır gibi pazara giren AÇ GÖZLÜ SERMAYE Avrupayı da Uruguayı da TÜRKİYE MAL PAZARInda VARHAYIR usulü cambazlıkların yapıldığı pazara çevirdi.

  2. hasan 16 Aralık 2010 - 04:45 - Yanıtla

    yakın zamanda tüm dünyada türkiyede ki kadar olmasada et sıkıntısı yaşanacağını tahmin ediyorum..dünya kırmızı et üretiminin yaklaşık %40 ını domuz eti oluşturmakta. domuz çabuk çoğalan hızlı büyüyen bir hayvan..müslüman olmayan ülkelerde çokça tüketilmekte-kısa vadede et sıkıntısı yaşamazlar. asıl sorun domuz eti tüketmeyen türkiye gibi müslüman ülkeler..ithalat ile çözüme ulaşmak mümkün değil. kendi kaynakalarımızı güçlendirmeye yönelmeliyiz..desteklemelerden bhsediliyor. bu destekelemeleri almak AB hibelerini almak o kadar zorki..ancak zengin diyebilceğimiz kişi ve kuruluşlar bundan faydalanabilmekte..yatırım yapmak isteyen birçok insan geçerli şartları sağlayamadığından eli boş dönmekte..bu da parası olana işini büyütme imkanı sunarken, geride kalanlara sen yok ol demektedir…yakın zmaanda türkiyede çok büyük kapasiteli modern hayvancılık işletmeleri göreceğiz ama bildiğimiz aile tipi işletmeler de azalacaktır..ülka hayvancılığı için iyi mi kötü mü onu büyüklerimiz düşünmüştür zaten…

  3. ado42 16 Aralık 2010 - 12:33 - Yanıtla

    kendi ülkendekı çıftçını destekle.dışardan et ıthal etmenıze bır anlam veremıyom kı ben..çiftçiyi ve besıcı bıttı….yenı yenı para kazanıyodu.o da sayenızde bıttı.teşekkürler ey lıderlerımız saolunnnnnnn…….

  4. MUSTAFA YAVAS 16 Aralık 2010 - 16:36 - Yanıtla

    IS HÜKÜMETE VE TARIM KÖY ISLERI BAKANINA DOKUNUYOR
    ASLINDA TÜRKIYEMIZ ET VE HAYVAN ITAL DEYIL IHRAC ETMELI CIFTCIMIZ HAYVANCILIGA ÖNEM VERMELI
    KÖYLERDE CIFTLIKLER KURULMALI
    HÜKÜMETIMIZ 0 FAIZLI 2 SENE ÖDEMESIZ 7 SENE VADELI KRADI VERIYOR
    AMA
    TARLANIN TAPUSUNA VE 3 SAYIT ISTIYOR
    TAPUYA VERELIM AMA SAYITI BULAMIYORUZ
    MESELA ZIRAAT ODALARI TARIM ILCE MÜDÜRLÜKLERI ORTAK CALISMA YAPSA KIMIN 25 DÖNÜMDEN FAZLA TARIM ISLETMESI VARSA 25 ADET DAMIZLIK KOYUN VE KECI VERSE BUNUNDA SÜTÜNÜ ETINI ISLEYECEK FABRIKALAR KURULSA OLMAZMI BEN KRADI ALACAGIM AMA SAYIT BULAMIYORUM
    ARAZIM VAR AGILIM VE AHIRI M YOK
    ARTIK YABANCI CIFTCILERE ZENGIN ETMEYELIM
    KOMSUMUZ YUNAN ISTAN EKONOMI KRIZDE ORADAKI DAMIZLIK INEKLERI VE KOYUNLARI ALIP TÜRKIYEDE ÜRETELIM
    ARTIK BIRAZCIK HÜKÜMETIMIZ YARDIMCI OLSUN
    TÜRKIYEMIZ YILDA KAC TON ET TÜKETIYOR VE 50 SER KOYUNDAN KAC CIFTLIK KURARIZ
    BEN GÖNÜLÜ OLLARAK BU DAMIZLIK VE BESI ISINE GIRMEK ISTIYORUM AMA KRADI ALAMIYORUM

  5. Reşat KÜÇÜK 18 Aralık 2010 - 07:10 - Yanıtla

    2008 DE SÜT 0,51 KRŞ İKEN HÜKÜMET ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMADI.ANAÇ İNEKLER KESİLDİ.
    BAKANLIK DESTEKLEMEYİ KALDIRDI SONRA GERİ GETİRDİ LİTRE BAŞI DESTEĞİ HAYVAN BAŞI DESTEĞE ÇEVİRDİ.HAYVAN ÇİFTLİKLERİ UCUZ ELEKTRİK MAZOT KULLANAMIYOR.YEM PAHALI ERKEK BUZAĞI PAHALI
    ARAZİLER KÜÇÜK,KABA YEM YAPACAK EKİPMAN YOK VE ÇOK PAHALI.
    İTHAL EDİLEN GEBE DÜVELER ÜRETİLEMİYOR SÜT VERİMLERİ DÜŞÜYOR GEBE BIRAKILAMAYIP KESİME GİDİYOR ÇİFTLİK YÖNETİM EKSİKLİĞİMİZ VAR
    İYİ ÇİFTLİK YÖNETİCİSİ İYİ VETERİNER HEKİM İYİ NALBANT İYİ BESLEME UZMANI TÜRKİYENİN İHTİYACINA YETECEK SAYIDA DEĞİL..
    ÇİFTLİK YATIRIMLARI PAHALI SEKTÖR DIŞINDAN BU İŞE GİRENLER HER ŞEYİN PARA DEMEK OLMADIĞINI ANLAYACAKLAR BARUTLARI BİTİNCE…
    0 FAİZ HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL İŞİ BİLMEYİP YÖNETEMEZ İSENİZ % 40 ZARAR EDERSENİZ MALİYETİ PARA KAZANMAMIŞ OLMAK VE % 40 ZARAR ETMEK OLACAKTIR.
    HAYVANCILIĞI FİİLİ OLARAK YAPANLAR DESTEKLENMELİ YENİ GİRENLER DİKKATLİ OLMALI.
    ATIL DURAN MERALAR, MERA OTU EKİLMEK KAYDI İLE HAYVANCILIK YAPANLARA KİRALANMALI HEM İŞLETMELER KURTULMALI HEM DEVLET KİRA GELİRİ ELDE ETMELİ.. BU KİRA GELİRİDE TARIMA AKTARILABİLİR.
    11 TL YE ET İTHAL EDENİ 18 TL FİYAT VARKEN 15 TLYE SATIŞ YAPAR SANANLAR.ÜRETİCİ NE DEMEK
    TÜCCAR ,SİMSAR NE DEMEK DÜŞÜNSÜNLER.
    TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ..

  6. gyasettin 22 Aralık 2010 - 02:41 - Yanıtla

    türkiyede hayvanclığın artmasını istiyorlarsa ilk önce tarım bakanı sonra başbakanı hayvan sektörün içine sokaçan hayvan beslemek nasılmış malı para ediyormu etmiyormu birköylügibi hayvan beslemeleri lazım. sonra malını etbalık kurumu müdürüne satsınlar.köylü kıravatlılara iş yapmaktan yoruldu

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler