Üretici kütlü pamuğa 6 lira fiyat istiyor

·

06 Eylül 2020

·
Üretici kütlü pamuğa 6 lira fiyat istiyor

06 Eylül 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Çukurova’da pamuk hasadı sürüyor. Ancak pamuk fiyatı ve verilecek destekleme primi henüz belli değil. Artan maliyetlere rağmen pamuk fiyatının düşük seyretmesi çiftçiyi endişelendiriyor. Çiftçiler kütlü pamuk fiyatının destekleme primi ile birlikte kilo başına en az 6 lira olmasını istiyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı yazılı açıklamada pamuğun sadece hazır giyim ve konfeksiyon için değil, yağ sanayi ve yem sektörü için de çok önemli bir ürün olduğunu belirterek: ” Ülkemizin ihracat ve istihdam lokomotiflerinden birisi olan tekstil sektörü ile açığımızı döviz ödeyerek ithalatla kapattığımız bitkisel yağ sektörünün ve protein kaynağımız olan et ve süt üretiminin vazgeçilmezi yem sektörünün önemli ham maddesi konumundaki pamuk, her geçen yıl çiftçimizin ekim deseninden çıkmakta ve yerini ikame ürünlere bırakmaktadır. Oysa ki Türkiye, pamuk gibi stratejik bir ürünü yüksek verimle yetiştirebilen nadir iklim, toprak su şartlarına sahiptir. Doğal liflerle üretilen tekstil ürünlerine dünyadaki talebin arttığı günümüzde pamuk ekim alanlarımızın her geçen yıl azaldığını görmek biz çiftçilerimizi de üzmektedir. Çünkü pamuk, katma değeri yüksek olan ve ekildiği bölgeye sanayisi ve ticareti ile zenginlik getiren bir bitkidir.”

2020 kritik yıl

Pamuk üretiminin sürekliliği için 2020 yılının çok kritik olduğunu belirten Doğru: “Bu yıl, pamuk eken çiftçimizin kazanması için özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa alacakları kararla destekler vasıtasıyla pamukta tüm imkanları zorlayarak fedakarlık yapması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye Pamuk üretimi

Kaynak: Ulusal Pamuk Konseyi

Fiyat en az 6 lira olmalı

Pandemi sürecinde virüsle mücadelenin sürmesi; tekstil ürünlerine olan talebin düşmesi, tekstil fabrikalarının minimum kapasiteyle çalışmasına ve pamuğa olan talebin azalmasına neden olacağını anlatan Mutlu Doğru sözlerini şöyle sürdürdü: ” Geçmişte iç piyasada yerli ürünün pahalı olduğunu, ithal pamuğun maliyetinin daha düşük ve cazip olduğunu, dünya fiyatlarıyla ürün almak istediklerini her ortamda dile getiren iplik sanayicisine de hatırlatmak isteriz ki bugün iç piyasada kilosu 9 lira 70 kuruş olan lif pamuk dünya piyasalarında 11 lira 70 kuruş civarında alıcı bulmaktadır. Çiftçimizin zarar etmeden, bu yıl pamuk ektiğine memnun olması, gelecek yılki ekim deseni için çok önemlidir. Bu nedenle açıklanacak pamuk destekleme primi ve diğer desteklerle beraber kütlü pamuk fiyatlarının toplamda 6 liranın altında olmaması pamuk çiftçilerimizin beklentisidir.”

Çukurova pamuğa küstü

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’nin pamuk ithalatının 1 milyon tona dayandığını hatırlatarak yaptığı yazılı açıklamada özetle şu bilgilere yer verdi: “Beyaz altın pamuk, üreticinin kara talihi olmasın artık. Hasadın sürdüğü şu günlerde 1 kilogram kütlü pamuk için çiftçinin eline en az 6 lira geçmelidir.” dedi.

Bir zamanlar Çukurova Bölgesi’nin ‘beyaz altın ‘ olarak bilinen pamukla anıldığını hatırlatan Ayhan Barut, “Artık pamuk bölgemizde yok olmaya yüz tutmuş. Beyaz altın pamuk üreticilerimiz için kara talih olmaya devam ediyor. Hasat başladı ama alım garantili fiyat bulunmuyor, henüz açıklanmadı.” diye konuştu.

Maliyetler arttı, fiyat geriledi

Serbest piyasada 1 kilogram kütlü pamuk fiyatının 3.5 lira civarında seyrettiğini hatırlatan Ayhan Barut, şöyle devam etti: “2017 yılında 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı 4.5 liraydı. O gün 1 dolar 3.5 liraydı. Aradan 3 yıl geçti. Bugün 1 dolar 7.5 liraya geldi, 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı ise 3.5 liraya düştü. Dolar 2 kat arttı. O günden bugüne üreticilerin mazot, gübre, tohum gibi temel üretim girdileri en az 2-3 kat arttı ancak pamuk fiyatı ne hikmetse geriledi. Üretici artık pamuktan hızla uzaklaşıyor.”

İthalata 2 milyar dolar

Çiftçi üretimden uzaklaşınca üretimin yerini ithalatın aldığını vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti: “2018 yılında 750 bin ton, 2019’da 800 bin ton pamuk ithal edildi. Bu yıl 1 milyon tonun üzerinde ithalat yapılacağı görülüyor. Pamuk ithalatına verdiğimiz 1.5 milyar dolar para, 2020 yıl sonunda 2 milyar dolara çıkacak. İthalata ayrılan parayı çiftçimize versek, 3 yıldır 80 kuruş olan primi revize ederek en az 1.5-2 lira olarak revize etsek üretici yeniden pamuk üretir. 1 kilogram kütlü pamuktan üreticinin eline en az 6 lira geçmelidir. Üreticinin sattığı fiyatla satması gereken 6 lira arasındaki fark primle tamamlanmalıdır. Aksi takdirde Çukurova’da yok olmaya yüz tutan pamuğu hiç göremeyeceğiz.” dedi.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracat lideri

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre Ağustos 2020’de hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 545 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Ham maddesi pamuk olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün bu başarıyı sürdürmesi için pamuk üretiminin artırılması gerekiyor. İthalata dayalı ham madde ile büyüme yerine yerli pamuk üretiminin artırılması için çiftçinin pamuktan para kazanması gerekiyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. cevher uras 6 Eylül 2020 - 15:21 - Yanıtla

    Pamuk bu seneki hersey dahil maliyeti nedir dönümde? (Kabaca)

    • Faik kilic 8 Eylül 2020 - 17:49 - Yanıtla

      Bir donum pamuk ekim maliyeti 1.600 tl civarinda.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler