Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Traktör üretiminde tarihi rekor
Dünya traktör pazarında ilk 4 ülke arasında yer alan Türkiye’nin traktör üretimi 2017’de rekor seviyeye ulaştı. Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği(TARMAKBİR) verilerine göre, 2016 yılında 66 bin 915 adet traktör üreten Türkiye, 2017’de yüzde 7.6 artışla üretimini 72 bin 32 adete çıkararak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Üretim rekoru kıran traktör sektörü aynı zamanda satın almaların ve Türkiye’de üretim kararlarının alınması ile dünyanın ilgi odağı oldu. TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, traktör sektöründe var olan rekabetin daha da yoğunlaştığını belirterek bu rekabetten en çok çiftçilerin yararlanacağını söyledi.
İzmir Tarım Fuarı öncesinde gazetecilerle buluşan Marco Votta, TürkTraktörün çalışmaları ve sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sektörde yaşanan rekabetin ülke çiftçisine yarayacağını anlatan Votta şunları söyledi: “ Traktör sektöründe dünyada bir avuç şirket var. Dolayısıyla rekabet hep vardı.Türkiye’de traktör üretimi 20-30 bin adetlerden bugün 70 bin adetlere ulaşırken bu rekabet hep yaşandı. Bu rekabetten en çok çiftçiler yararlanıyor. Pazar çeşitleniyor,seçenekler artıyor. Mahindra’nın gelip bir yerli üretici firmayı alması, Massey Ferguson’un açıklamaları ve diğer açıklamaların sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını sanmıyorum. Önemli olan var olanı satın almak değil. O zaten var ve üretim yapıyor. Biz ne yapıyoruz? Yeni fabrika yatırımı yaptık.Katma değer sağlayan yeni istihdam sağlayan budur. Ama her şeye rağmen rekabet ortamı ülke için çiftçi için iyidir.Çiftçinin eli güçlenecek. Bu gelişmeler bizi etkilemez.Biz 11 yıldır pazarın kesintisiz lideriyiz. Üretilen 70 bini aşkın traktörün yaklaşık 50 bin adedini biz üretiyoruz ve ürettiğimizin de üçte birini Kuzey Amerika başta olmak üzere ihraç ediyoruz. Mahindra’nın ülkesi Hindistan’da pazarda ikinci sıradayız.”
Koç Grubu neden traktör sektöründe?
Kendisine “Koç Grubu neden traktör sektöründe?” sorusunun çok sorulduğunu hatırlatan Votta: ” Traktör sektörü otomobil gibi değil.Aslında çok dar bir pazar. Dünyada yılda toplam 1.4 milyon adet traktör satılıyor.Türkiye’nin bu pazardaki rolü ve payı çok önemli. Tarımda 4.sırada değil ama traktörde 4.sırada. Tüm Avrupa’da yılda 150 bin adet traktör satılırken,Türkiye’de 70 bin adetin üzerinde traktör satılıyor.Üretilen traktörün yarısı yaklaşık 50 bin adedini biz üretiyoruz. İhracatın yüzde 90’nını gerçekleştiriyoruz.Traktör ve tarım makineleri sektöründe çok rekabetçi bir yapı var.Biz en modern fabrikamızı Sakarya’ya kurduk.Türkiye’nin gıdada kendi kendine yeterli olması ve yıllık 1 milyar Avro’luk bir traktör pazarında Koç Grubu’nun olması çok önemli.”dedi.
İklim değişikliği korkutuyor
Türkiye’nin yatırım yapılabilir konumunu sürdürdüğünü ve 2018 yılı için karamsar olmayı gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayan Votta, tarım sektörü açısından en önemmli tehdidin iklim değişikliğine bağlı kuraklık olduğunu söyledi.Bu yıl çok az yağış olması nedeniyle herkesin endişeli olduğunu anlatan Votta:” Her gün değişik bölgelerden insanlarla konuşuyoruz. herkes yağışların az olmasından ve kurak bir yıl olacağından endişe ediyor.Böyle bir ortamda kimse yatırım yapmak istemez. Ekipman alımında herkes çekingen davranıyor. Bu yıl da pazar büyümeye devam edecek. Fakat yüzde 20 gibi bir patlama olmaz.”bilgisini verdi.
Teknoloji tarımı sıçratır
Tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşacağını vurgulayan TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta: “bu çağa ve teknolojiye ayak uyduranlar ayakta kalacak, ayak uyduramayanlar sektörden silinecek. Tarım alanları daha çok daralacak.Tarımdaki nüfus azalacak.Bu teknolojinin önemini daha çok artırıyor. Daha dar alanda daha az nüfusla tarım yapmak ve verimliliği artırmak için teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Teknoloji kullanımı tarımı sıçratır. Bunun için çiftçinin değişimi,dönüşümü çok önemli. Bu dönüşüm için hükümetin,bizlerin çiftçiye eğitim vermemiz,destek olmamız gerekir.” yorumunu yaptı.
“Bilinçli Çiftçi, Güvenli Tarım” kampanyası
TürkTraktör’ün 2018’i de yine öncü olma vizyonuyla ortaya çıkan farklı ürün ve çözümlerle karşıladığını ifade eden Marco Votta, İzmir Tarım Fuarı’nda çiftçilere yönelik dijital platform Asistan’ın yanı sıra, hatalı kullanım nedeniyle traktör ve tarım makineleri kaynaklı kazaların önlenmesi için “Bilinçli Çiftçi,Güvenilir Tarım” kampanyasını tanıttıklarını söyledi. Votta: “Asistan adını verdiğimiz mobil uygulamamız ile başta çiftçiler olmak üzere uygulamayı kullanan herkesin sosyal ve iş hayatının daha verimli planlayabilmesine destek oluyoruz. Asistan’ı pratik bir şekilde cep telefonu veya tabletlerine indiren kullanıcılar bulundukları bölgenin hava durumundan, sektörel haberlere; tarlalarına ektikleri ürünlerin fiyatlarına kadar birçok farklı bilgiye ulaşabiliyorlar. Buna ek olarak hızlı ve kolay bir şekilde bulundukları konuma bağlı olarak en yakın servisten randevu talep edebiliyorlar. Asistan aynı zamanda uygulama üzerinden sosyal medya paylaşımları yapılmasına da olanak tanıyor” diye açıkladı.
Traktör üretimi
YIL Üretim(adet)
——- —————-
2013 56.407
2014 64.342
2015 66.615
2016 66.915
2017 72.032
Kaynak:TARMAKBİR
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar