TMO, kükürtlü kayısıyı 21, kükürtsüzü 23 liradan alacak

·

21 Eylül 2020

·
TMO, kükürtlü kayısıyı 21, kükürtsüzü 23 liradan alacak

21 Eylül 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kuru kayısı alım fiyatlarını açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi, 4 numara kükürtlenmiş kuru kayısının kilosunu 21 liradan, kükürtlenmemiş kuru kayısının kilosunu ise 23 liradan alacak.

Türkiye’nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru kayısıda Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez alım yapacak. Bu yıl 85 bin rekoltenin beklendiği kuru kayısıda üretimin az olması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yüksek oranda alım yapması beklenmiyor. Açıklanan fiyat şu anda piyasada oluşan fiyatla aynı. Dolayısıyla bundan sonra fiyat düşüşü önlenmiş olacak ve üretici bu fiyatın altında satış yapmamış olacak.

Sadece 2020 ürünü alınacak

Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre kuru kayısı alımları ile ilgili uygulama şöyle olacak:

— Ofis, 22 Eylül tarihinden itibaren Malatya’da 1. Organize Sanayi Bölgesi 13. Cd. No:3 Yeşilyurt/Malatya adresinde bulunan l 5 bin ton kapasiteli lisanslı depo üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) yoluyla alım yapacak.

— 2020 yılı mahsulü kuru kayısılar satın alınacak, eski yıl mahsulü ve ithal ürünler satın alınmayacak.

— Sadece kükürtlenmiş ve kükürtlenmemiş kuru kayısı alımı yapılacak, bunların dışında kalan kuru kayısılar (organik, endüstriyel vs.) satın alınmayacak.

Üretici ne yapmalı?

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne lisanslı depo üzerinden kuru kayısı teslim edecek üreticilerin herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
– Yeni Tip Koronavirüs’e (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları,
– ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi) bilgilerini güncellemeleri,
– Herhangi bir bankadan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım ve satışı için yatırım hesabı açmaları, elektronik ürün senetlerinin işlem gördüğü Türkiye Ürün İhtisas Borsası’na (TÜRİB) üye olmaları,
– Ürününü, lisanslı depoya ürün sahibi veya vekâlet verilerek getirip teslim etmesi gerekiyor.

Stopaj ve SGK primi kesilmeyecek

Ürünlerini lisanslı depo üzerinden Elektronik Ürün Senedi yoluyla satan üreticilerin ürün teslimlerinde yüzde 2 stopaj ve yüzde 2 SGK primi kesilmeyecek. Üreticiler bu kesintiden muaf tutulacak. Ayrıca, ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilere 24 ay (ilk 6 aya kadar aylık ton başına 20 lira, kalan 18 ay ise ton başına aylık 10 lira) depo kira desteği ile ton başına 25 TL’yi geçmemek üzere 750 TL’ye kadar nakliye ve parti başına 25 TL analiz destek ödemesi yapılacak.

Bunların yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar 9 ay vadeli kredi (kredi üst limiti 5 milyon TL) kullanma imkanı sunuluyor. Kredinin faizi devlet tarafından karşılanıyor.

Türkiye, yüzde 65 payla ihracatta lider

Türkiye, 2020 yılında 850 bin ton yaş kayısı üretimi ile dünyada lider. Toplam 154 bin tonluk dünya kuru kayısı ihracatının yaklaşık yüzde 65’ini, yani 100 bin tonunu Türkiye gerçekleştiriyor. Türkiye’den sonra gelen Özbekistan yüzde 5.9 ile ikinci yüzde 5.6 ile Kırgızistan üçüncü.

Kuru kayısı üretiminin en fazla yapıldığı Malatya’da üretilen Malatya Kayısısı Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili aldığını da belirtmekte yarar var.

Kuru kayısı üretimi düştü

Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan 2020 rekolte tahminine göre bu sezon Malatya’da kayısı üretiminin 381 bin 737 ton olması bekleniyor. Kuru kayısı miktarı 85 bin 275 ton olarak tahmin ediliyor. Geçen yıl 100 bin ton ihracat yapıldığı dikkate alındığında, bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatın yükselmesi bekleniyor.

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler