Sahte gıda üreten 69 firma teşhir edildi

Tarım Haberleri

·

12 Haziran 2020

·
Sahte gıda üreten 69 firma teşhir edildi

12 Haziran 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılına ait 4. tağşiş listesini yayınladı. Gazlı içecekten, bala, çaydan zeytinyağına, çikolatadan ete kadar birçok üründe tağşiş yapan 69 firmaya ait 136 ürün teşhir edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşişin affının olmayacağını vurgulayarak; “Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlığımızca büyük bir titizlikle yürütülmektedir” dedi.

8 yılda 3 bin 492 sahte ürün teşhir edildi

Bakan Pakdemirli, “Bu bağlamda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 69 firmaya ait 136 parti ürünü Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunduk. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1.551 firmaya ait 3.492 parti ürün kamuoyuna, tüketicilerin bilgisine açıklanmış oldu” diye sözlerine ekledi.

Liste yayınlamak caydırıcı olmuyor

Tarım ve Orman Bakanlığının gıda sahtekarlığı yapan firmaları açıklaması pek de caydırıcı olmuyor. Teşhir edilen firmalar caydırıcı olmayan cezayı ödeyip üretime devam ediyor. Tüketici de bu ürünleri satın almaya ve yemeye devam ediyor.

Tüketildikten sonra yayınlamanın anlamı yok

Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı tağşişli ürünler listesindeki ürünler zaten tüketiciler tarafından tüketildikten sonra teşhir ediliyor. Örneğin, yapılan denetimde lahmacunun içinde domuz eti, kanatlı eti olduğu tespit ediliyor. Bunu aylar sonra, yıllar sonra tağşişli diye kamuoyuna açıklanmasının bir anlamı kalmıyor. Tüketici o lahmacun harcından yapılan lahmacunları yedikten sonra ne yapılabilir?

Ayrıca, tüketici ne yapacak? Bu listelerle alışverişe veya yemek yemeye gidemeyeceğine göre, bakanlığın caydırıcı cezalarla bu gıda terörünü önlemesi gerekiyor.

Bu konuda yasal düzenlemelerle ilgili çalışma başlatıldı. Ancak henüz sonuç alınamadı.

Tağşiş yapan firma ve ürün listesine buradan ulaşabilirsiniz.
https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Lists/Duyuru/Attachments/403/Kamuoyu_Duyurusu.pdf

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ekrem tamer 12 Haziran 2020 - 18:34 - Yanıtla

    Sayın bakan bey sahte ürün yapanları teşhir etmenin hiç faydasıydık cözüm sahte ürün yapanı insan sağlığıyla oynuyan firmalara el koyun birdaha kimse sahte üretemez yetkilisinede 5 yok hapıs cezası yasası koyun bakın bakalım hileli ürün birdaha üretilirmi

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler