Rusya’ya 6 üründe yasak kalktı domates dahil 8 üründe sürüyor

·

02 Haziran 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya’ya 6 üründe yasak kalktı domates dahil 8 üründe sürüyor

02 Haziran 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’ya 6 üründe yasak kalktı domates dahil 8 üründe sürüyor

Rusya Federasyonu, Türkiye’ye yönelik tarım ürünleri ambargosunda 6 üründe daha ithalat yasağını kaldırdı. Domates dahil 8 üründe ise yasak devam ediyor.İşlenmiş domatese izin verilmesi olasılığı ise devam ediyor.
Medyada yer alan haberlere bakılırsa Rusya, domates hariç tüm tarım ürünlerinde ithalat yasağını kaldırdı. Oysa, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in imzaladığı kararda sadece 6 üründeki yasağın kaldırılmasını kapsıyor. Domates dahil 8 üründe ise yasak sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım önceki hafta açıkladığı gibi kalan ürünlerle ilgili bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılarak yasağın kaldırılması bekleniyor.
Yasağı kalkan 6 ürün
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in imzaladığı ve başbakanlığın internet sitesinde yayınlanan habere göre,Türkiye’den dondurulmuş tavuk-hindi ve yan ürünleri, taze ve soğutulmuş salatalık(kornişon) taze elma, taze armut, yaş üzüm, ve çilekithalatına ilişkin yasak kaldırıldı.
Yasak 8 ürün
İki ülke arasındaki yaptırımların simgesi haline gelen domates dahil, kabak,bal kabağı,marul,aysberg marulu,patlıcan,biber ve nar olmak üzere 8 üründe ise yasak devam ediyor. Domates dışındaki 7 üründe yasağın kaldırılması için iki ülke arasında bakanlıklar düzeyinde görüşmeler yapılacak. Başbakan Binali Yıldırım İstanbul’da yapılan Karadeniz Ekonomik işbirliği toplantısında Medvedev ile yaptığı görüşmeden sonra bakanlıklar düzeyindeki görüşmeler sonunda kısa bir sürede bu 7 üründe de yasağın kaldırılabileceğini söylemişti.
Domates yasağı en az 3 yıl sürecek
Türkiye’ye yönelik yaptırımlarda en sert tavrı takınan ve yasakların sürmesinden yana olan Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Sputnik Ajansı’na verdiği demeçte domates yasağının 3-5 yıl sürebileceğini söyledi.Tkaçev’in açıklaması özetle şöyle:”Rusya’daki domates üretim sektörümüzün gelişmesi için gelecek 3 yıl belirleyici olacak. Şimdiden ithalatı neredeyse iki kat azalttık, ülkemizde 800 bin ton domates üretiyoruz. Üretimimizi yaklaşık 500 bin ton daha artırmalıyız. Bunun için de pazara bağlı olarak 3-5 yıl gerekiyor. Bu nedenle yakın bir gelecekte Türk domateslerinin pazarımıza dönmesi söz konusu değil.”
İşlenmiş domatese izin verilebilir
Sputnik Ajansı’nın servise koyduğu bir başka haberde ise Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in domates suyu, sos gibi işlenmiş ürünler için Kasım 2017- Nisan 2018 arasında Türkiye’den ithalat yapılabileceği bilgisine yer verildi.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF 2017) konuşan Dvorkoviç, domateslerin Rus pazarında işlenmesi için kasım-nisan döneminde Türkiye’den domates ithalatının yapılabileceğini belirtti.
Sanayici için izin çıkabilir
Tahminlerine göre Türkiye’den Rusya’ya başka ülkeler üzerinden yüzde 20 oranında domates girişi olduğunu anlatan Dvorkoviç şu bilgileri verdi: “Öncelikle, Türk domatesleri Rus pazarında mevcut. Tahminlerimize göre, yüzde 20’lik kısmı başka ülkeler üzerinden sevk ediliyor. Bunu görüyoruz ve bu konuyu Türkiye ile ilişkilerimizde ciddi bir şekilde ele almıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor, yani yasal sevkiyatlar var. Domatesleri sos, domates suyu gibi ürünlerin üretiminde kullanan firmalar için ürünün ucuz olması önemli. Bu yıl belirli dönemlerde Rus üreticilere zarar vermeden sevkiyatları nasıl gerçekleştirebileceğimizi inceliyoruz.Rus üreticilerin en çok Kasım 2017-Nisan 2018 döneminde domates eksikliği yaşadığından, o döneme kadar görüşmeler gerçekleştirip konuya çözüm bulmaya çalışacağız. Bu anlamda çok fazla bir aciliyet yaşamıyoruz, başka ülkelerden de sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Ancak Türk domatesleri daha ucuz ve üreticiler için daha kârlı.”
Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in yaz aylarında Türk yetkililerle görüşmelerin yapılacağını ve çözüm bulunabileceğini düşündüğünü belirterek “Çok büyük bir hacim beklemiyoruz, anlaşsak bile kısıtlamalar her türlü olacak” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler