Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Rusya Federasyonu buğday ihracatını engelleyici önlemler aldığını açıkladı. Bu kararla ülkeden buğday ihracatı durdu. Türkiye,Mısır ve İran ise bu karardan muaf tutuldu. Dünya buğday üretiminin ve ihracatının en önemli aktörlerinden biri olan Rusya’nın bu kararı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Rusya’nın buğday stoklarını korumak amacıyla ihracata getirdiği kısıtlamalar dünya tahıl piyasasını olumsuz etkileyecek. Dünya piyasalarının etkilendiği bir ortamda yılda yaklaşık 4 milyon ton buğday ithal eden Türkiye’nin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Dünya buğday üretiminde en önemli ülkelerden biri olan Rusya’nın yıllık üretimi ortalama 55-60 milyon ton seviyelerinde. İhracatı ise 17 milyon ton düzeyinde. Dünya buğday ihracatındaki payı yüzde 10’un üzerinde. Bu nedenle Rusya’nın buğday ihracatındaki kısıtlamaları dünya piyasalarını olumsuz etkileyecektir. Türkiye,İran ve Mısır’ın bu kısıtlamalardan muaf tutulmasına rağmen Rusya’nın bu kararı Türkiye’de de buğday fiyatını artırabilir. Fiyat artışından ise un sanayicileri ve un ihracatı olumsuz etkilenecektir.
Rusya 2008 yılında da kuraklık nedeniyle buğday ihracatına kısıtlama getirmiş ve Türkiye’de de fiyatlar yükseldiği için un sanayi olumsuz etkilenmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2014 yılı bitkisel üretim tahminine göre Türkiye’ nin buğday üretimi yüzde 12.7 oranındaki düşüşle 19 milyon ton olacak. Bu üretim Türkiye’nin tüketimine yeter. Ancak,Türkiye dünyanın en önemli un ihracatçısı konumunda. Bu nedenle buğday ithal ederek un ihraç ediyor. 2013 yılında 22 milyon tonun üzerinde buğday üretimi olmasına rağmen Türkiye 4 milyon ton buğday ithal etti. Bu buğdayı da sadece Rusya’dan almıyor. Kazakistan,Ukrayna ve daha bir çok ülkeden alıyor. Rusya’nın ihracat kısıtlamada Türkiye’yi muaf tutması yeterli olmayacak ve dünya buğday fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak Türkiye’de olumsuz etkilenebilir.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar