Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Mısır alım fiyatı 1150 lira
Toprak Mahsulleri Ofisi, 2019 ürünü mısırın tonunu 1150 liradan alacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılında ton başına 950 lira olarak açıklanan mısır fiyatı 2019 yılında, yüzde 21 artışla ton başına 1.150 TL olarak belirlendi.
Çukurova’da lokal olarak başlayan mısır hasadının Kurban Bayramı sonrası yoğunlaşması bekleniyor. 2019 yılı mısır üretiminin geçen yıla göre yüzde 5.3 artışla 6 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Ürün bedeli 10 gün içinde ödenecek
–Ürün bedeli ödemeleri, mısırın TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.
TMO’nun alım politikası
Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre alım politikası özetle şöyle olacak:
— TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 210 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 100 nokta) mısır alımı yapacak.
— Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki mısır üretim miktarının tamamı satın alınacak.
— Ofis ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler mısırlarını elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecek.
Lisanslı depo avantajları
— Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği ve depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar var.
— TMO işyerlerinde tüm kesimlerden 31 Aralık 2019 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır.
–Tüccar ve şirketler; talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet mısırları ile TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolarda bulunan mısırlarını (ELÜS olarak) 1 Ocak – 29 Mayıs 2020 tarihleri arasında TMO’ya satabileceklerdir.
— Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
— Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecek.
–Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan mısır için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek.
— TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25’i TMO tarafından karşılanacaktır.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
Çiftçilik yapan mısırı olan çks kaydını engellerden dolayı yapamayan çiftçilerin durumu ne olacak.Tapu sorunu olan davalı arazilerin bir an önce sonuca bağlanması gerekir.Bakanlığın çözüm üretmesi gerekir.Bilinmeyen çözüm bekleyen bir sürü ekili arazi ve çiftçi var.
Gubrenin tanesib145 lira olmus yaptiklara zama bakk bunlari ekleyin allah askina cifci ulkenin bel kemigidir ciftciyi mahrum ettiler mazot olmus 7 lira desteklemeler ise donum.basina yillardir ayni yillardir bu ciftci insanlarin bel kemigi ciftci ekmese ne yiyecez findiga 17 lira zam yapiliyor misira 150 kurus insaf yemim olsun insaf