Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
İthal besilik dana alacaklara duyuru
Et ve Süt Kurumu ithal edeceği 400 bin baş besilik dana için talep toplamaya başladı.Kurum’dan yapılan açıklamaya göre, en az 60 baş ithal besilik dana almak isteyen yetiştiriciler Et ve Süt Kurumu’na başvurabilirler.
Yetiştiriciler için yayınlanan talep formunda ithalatın Avrupa Birliği ve Güney Amerika ülkelerinden yapılacağı anlaşılıyor. Çünkü, talep formunda yetiştiricilerden Avrupa Birliği menşeli ve Güney Amerika menşeli kaç baş hayvan talep ettikleri soruluyor.
İthal besilik dana için koşullar
Et ve Süt Kurumu’nun açıklamasına göre ithal edilecek 400 bin baş besilik dana için yetiştiricilerle ilgili belirlenen koşullar şöyle:
1-İthal edilecek besilik etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri olacak.
2- Beher kilogram ithal besilik sığır için satış fiyatı taleplerin toplanmasından sonra açıklanacak.
3-İthal besilik sığır almak isteyenler 12 Mayıs 2016’dan itibaren Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanlığı, Ağrı, Adana, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan, Yozgat ve Van Kombina Müdürlüğü, İstanbul Depo Müdürlüğü ve Tekirdağ İrtibat Bürosu’na başvurmaları gerekiyor. Başvuru için Kurum’un internet sitesinde yer alan “Talep Formu” ile yapılması gerekiyor.
4-Başvuruda bulunan talep sahipleri en az 60 baş talep edebilecekler. İşletme ve karantina kapasiteleri göz önünde bulundurularak gerçek ve tüzel kişilerin veya üretici örgütlerinin 60 başın altındaki talepleri değerlendirmeye alınmayacak.
5-Taleplerin toplanmasını müteakip, talepleri uygun bulunanlar ile Et ve Süt Kurumu arasında sözleşme imzalanacak. Sözleşme tarihinde talep sahiplerinden hayvan bedelinin yüzde 20 si avans olarak alınacak.
6- ithal besi danası almak için 200 baş ve üstü talep sahipleri, hayvanların grup halinde yapılacak seçimine kendi imkânları dâhilinde refakat edebilecekler. Hayvanların yurt dışındaki seçim sürecinde seçime nezaret eden veya etmeyen talep sahiplerinin hayvan seçimi ve teslimine itiraz etme hakkı olmayacak.
7-Fiili ithalattan sonra ithal besilik sığırlar, talep sahipleri tarafından karantina işletmelerinde en az 21 gün süre ile karantinaya tabi tutulacak. Talep sahipleri ithal edilen hayvanları karantina başlangıcından kesime kadar geçen süre içerisinde bir başkasına devredemeyecek ve satamayacak. Talep sahibi bununla ilgili Kuruma taahhütname verecek.
8-Talep sahibi karantina süresince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağlık ve teknik şartlarına uymakla mükellef olacak.
Bakan Çelik: “İthalatla üretici mağdur edilmeyecek”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvan varlığının arttırılması ve et piyasasının düzenlenmesine yönelik önlemler aldıklarını belirterek, bu süreçte Et ve Süt Kurumu’nun daha aktif ve belirleyici olacağını,yapılacak ithalatla üreticinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.
Artık üretici ve besicilerin, çok daha uygun şartlarda ve diledikleri sayıdaki besi danasını Et ve Süt Kurumu’ndan kolaylıkla temin edebileceklerini belirten Çelik yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Et ve Süt Kurumu, besilik canlı hayvan ihtiyacını karşılamak için gerekli her türlü tedbiri almış ve biçilen yeni rolüyle piyasanın belirleyici aktörü haline gelmiş durumdadır.Besilik hayvan ithalatı, ESK’ nın öncülüğünde şeffaf bir şekilde yürütülecektir.Piyasa fiyatlarının oluşmasında üretici ve besicilerimizin maliyet unsurları dikkate alınarak herhangi bir zarara uğramamalarına özellikle özen gösterilecektir. Diğer bir ifadeyle, üreticilerimizi ve besicilerimizi mağdur etmeyecek, hayvan varlığımızı arttırma temelli fiyat politikalarımızdaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz.”
Haziran’da ithal et gelecek
Bu yılın başından beri özel sektörün, 161 bin besi danası ithal ettiğini ve ihtiyacı karşılamak üzere yaklaşık 230 bin baş besi danası daha ithal etme izni verildiğini hatırlatan Çelik: “Ayrıca ESK, 1 Haziran’dan itibaren Bosna’dan getireceği 5 bin 700 tonluk kırmızı ete ilave olarak, 10 bin ton taze soğutulmuş dana etini getirerek piyasaya arz edecek. Bakanlık olarak, hayvan varlığımızın arttırılması amacıyla üretici, besici ve sanayicilerimizle diyalog halindeki kararlı politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
hani küçük üretici desteklenecekti.küçük büyük.üreticiyi. tanımlayalımda küçük ürecimizde kendini hangi seviyede görüldüklerini bilsin.60 adet ile zorlamaya ne gerek var.bırakın üretici bakabileceği kadar talep etsin..(parası kadar asın)…