Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
2009’da hayvan başına 350 YTL destek ödenecek
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç.Dr. Yusuf Balcı ve Çevre ve Orman bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Hasan Z. Sarıkaya’nın imzası ile Bakanlar Kurulu’na sunulan “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararın Eki Karar” a göre melez ırkı hayvana 300 YTL, sarf ırklara 350 YTL hastalıklardan ari işletmelerde ise hayvan başına 400 YTL destek ödemesi yapılacak.
DÜNYA’ nın daha önce duyurduğu gibi süt teşvik primi, damızlık düve, suni tohumlama, soğutma tankı, arıcılık gibi bir çok destek kaldırılırken yem bitkileri, yonca desteği, silajlık mısır destekleri de büyük oranda düşürüldü.
Ali Ekber Yıldırım
İZMİR- Gazeteniz DÜNYA’nın 21 Ocak’ta kamuoyuna duyurduğu hayvancılık desteklerindeki radikal değişiklik Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Kararda değişiklik yapılarak bir çok destek kaldırılırken bazı destekler aşağı çekilecek ve ilk kez hayvan başına destek uygulaması başlayacak. Buna göre kültür ırkı ve kültür ırkı melezi yetiştiren üreticilere melez hayvan başına yılda 300 YTL, saf ırk hayvana 350 YTL, hastalıklardan ari işletmelerde ise hayvan başına 400 YTL ödeme yapılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Balcı, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Z. Sarıkaya’ nın imzası ile Bakanlar Kurulu’na sunulan “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararın Eki Karar” a göre 2008 için öngörülen ve ödemeleri 2009 bütçesinden yapılacak hayvancılık desteklerinde büyük düşüş olacak.
DÜNYA’ nın daha önce duyurduğu gibi, süt teşvik primi, damızlık düve, buzağı, suni tohumlama, soğutma tankı, arıcılık gibi bir çok destek kaldırılırken yem bitkileri, yonca desteği, silajlık mısır destekleri de büyük oranda düşürülüyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2007 hayvancılık desteklerini 750 milyon YTL olarak hesaplaması ve bütçeye bu şekilde girmesine rağmen destekleme miktarının yaklaşık iki katına (1.3 milyar YTL) ulaşması üzerine Maliye Bakanlığı’nın tepkisini çekmişti. Maliye Bakanlığı’nın baskısı ile hazırlandığı anlaşılan 2008 destekleme kararı ile bir çok destek ya kaldırılıyor veya tırpanlanıyor. Böylece hayvancılık desteklerinin yeniden 750 milyon YTL’ ye çekilmesi hedefleniyor.
Hayvancılık sektöründe ve özellikle yeni yatırım yapanların endişe ile beklediği destekleme kararı, sektöre büyük darbe vurması bekleniyor.
Bakanlar Kuruluna sunulan karara göre, 2007 yılında hayvan başına ortalama 1200 YTL’ ye ulaşan destekler yarı yarıya azaltılıyor. 2007’de sarf ırk sertifikalı 6 ton süt verme kapasitesine sahip damızlık düve başına 500 YTL, 26 YTL suni tohumlama desteği, 480 YTL süt desteği, aşılama ve soğutma tankı desteği verilirken, yeni uygulama ile bu destekler tamamen kaldırılarak sadece 350YTL destek verilecek. Ayrıca verime göre değil hayvan başına destek uygulamasına geçiliyor. 1 ton süt veren ineğe de aynı destek verilecek, 6-7 ton süt veren ineğe de aynı destek verilecek. Verimlilik cezalandırılacak. 2008’de uygulanacak hayvancılık destekleri ile suni tohumlama desteğinin kaldırılması ile verimliliğe büyük bir darbe vurulacak.
Yem destekleri tırpanlanıyor
2007’de 10’dan fazla kalemde verilen yem desteği hem miktar olarak hem de kapsam olarak daraltılıyor. Dekar başına 130 YTL olan yonca desteği 115 YTL’ ye, korunga desteği 80 YTL’ den 75 YTL’ ye, yapay çayır,mera desteği 100 YTL’ den 75 YTL’ ye,Fiğ,macar fiği desteği 50 YTL’ den 30 YTL’ ye, silajlık mısır desteği 60 YTL’den 45 YTL’ye düşürülüyor. Sertifikalı tohum kullananlara yapılan yüzde 5 ve kalkınmada öncelikli yöreler için uygulanan yüzde 10 ilave destek ise kaldırılıyor. Sertifikalı yem bitkileri tohumluğu üretenlere yapılan destekler de tamamen kaldırılıyor. Bu uygulama ile kaba yem açığı olan Türkiye’nin dışa bağımlılığı artması bekleniyor.
Kalite ve verimlilik cezalandırılıyor
2008’de uygulanacak hayvancılık desteklerinde damızlık düve, suni tohumlama, buzağı, sağım hijyeni ve süt kalitesi, ıslah çalışmalarına yönelik bir çok destek kaldırılarak verimlilik ve kaliteli üretim cezalandırılıyor. Buna göre, 2007’de belgeli damızlık düve başına ödenen 550 YTL, sertifikalı düve başına 275 YTL, kalkınmada öncelikli yörelerde suni tohumlama için 36 YTL/baş, diğer bölgelerde 26 YTL/baş ödemeleri tamamen kaldırılıyor. Suni tohumlamadan doğan soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 140 YTL/baş, ön soykütüğüne kayıtlı buzağı için 80 YTL/ baş olarak uygulanan desteklerde 2008’de verilmeyecek. Sağım ünitesi ve soğutma tankı için 200 bin YTL’lik faturanın yüzde 40, gübre çukuru yaptıranların ise 100 bin YTL’lik faturasının yüzde 40’ı destek olarak ödenirken bu ödemelerde 2008’de kaldırılıyor. Ayrıca hastalıklara karşı yapılan aşılamalar da desteklenirken 2008’de bu destekler de kaldırılıyor.
Bal ve ana arı desteği verilmeyecek
Arıcılık sektörünün gelişmesine ciddi katkı sağlayan bal desteği ve ana arı desteği de kaldırılıyor. Bal desteği kilogram başına 600 yenikuruş olarak uygulanırken bir kovandan 20 kilo bal alan bir üretici 12 YTL destek alırken bunun yerine üretime bakılmaksızın kovan başına 5 YTL destek verilecek. Arı yetiştiriciliği yapan üreticilere Arıcılık Kayıt Sistemine kayıt olmaları şartı ile 5 YTL destek verilecek. Böylece arıcılık sektöründeki destekler de yüzde 70 oranında azaltılıyor.
Hayvancılık sektörünün merakla beklediği desteklerin uygulama esasları ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak tebliğ ile belirlenecek.
2008’de uygulanacak hayvan başına destek
Melez ırkı hayvanlar için 300 YTL/ baş
Saf ırkı hayvanlar için 350 YTL/baş
Hastalıklardan ari işletmelerde 400 YTL/ baş
Damızlık koyun 10 YTL/baş
Y em Desteği (YTL/dekar)
Yonca 115
Korunga 75
Yapay çayır,mera 75
Fiğ,Macar fiği 30
Silajlık mısır 45
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
ALLAH KAHRETSİN
benım anlamadıgım şey secım öncesı bu rakamlarla oynandı nıye oynandı.secım sonrası eskı halıne getırılıyor.ama çıta daha aşagı cekılıyor.gel de inan ma.seçim yatırımı degıl.bırde tarım bakanımız süt kooperatifleri hakkında ne düşünüyor acaba.allah devletımıze zeval vermesın. hukumete de allah kerım. şunun şurasında ne kaldı.
bundan amaçlanan açıkça ortada batıdaki inek sayısı az verim yüksek doğuda inek sayısı çook verim düşük başka bir şey söylemye gerek yok . kimse İneğinin verim kapasitesini artırmak için uğraşmasın erkekleride dişi kaydetdirsinler başka yolu kalmadı. nasıl olsa kayıt sistemi ortada.Tarım bakanı bundan sonra her seçimde kazanır.
Halkı bu gibi şeylerle gözlerini boyamaktan başka şey yapamıyorlar.ama halk tabi bilinçsiz yerine koyup daha anlaşılır yollarla anlatmaya yol bulamıyorlar ne yapsın garipler devletin ilçe tarım ,tarım köy işleri ,zırrat odalarımı var birde halkı anlamak gerekiyor.değil mi onların ağzından çıktından sonra kaç kişinin ağzında işleniyor bilmiyor tabi…peki bu DGD işlenmeyen topraklarlarda alacak mutlaka ha pardon akp hükümeti ağalar hükümetiydi töh nasıl unuttum kusura bakmayın neyse anlaşılan bunların tekrar yapılandırılmdıktan sonra hiç bir işe yarayacakları yok …sizcede öyle değil mi?zaten bu devirde nasıl seçim kazanılır değil mi?seçim zamanında eğitimsiz kesimin gözlerini boyanır yada boyatılır seçimden sonra unutulur.hiç akıllarına gelmez bu milletin eğitim seviyesi ne durumda diye..Ha göstermelik tv programlarında bir şeyler yapılır. neyse herkese hayırlı aldanmalar ..unutmayın devlet bir verip on alma peşindedir.
10 yıldır hayvancılık sektörü içindeyim. ziraat yüksek mühendisiyim. sadece bir inat uğruna, sadece birilerine para kazandırmak için tıkır tıkır işleyen sistemi bozmak ne sanayicinin nede ülkemizi yönettiğini zannedenlerin!!! yanına kalmaz. unutmasınlar ki; yaşayacakları başka ülke yok. cocuklarına içirecekleri sütten yiyecekleri dondurmaya kadar her mamulde milletin efendisi sayılan köylüye ihanet etmektedirler. hepsine ve hepimize afiyet olsun…
Allah bu kanunu çıkaranları kahretsin Bunlar şaşkın ördek gibi götün götün yüzüyor Zaten ciftci donuna kadar ipotekli kredilerle boğuşuyor zaten yeterince destek verilmiyor derken birde bu vurulan darbe allahtan reva mı
Eğer bi iş yapacaklarsa gitsinler hortumcularla vergi kaçakçılarıyla dolandırıcı hırsızlarla rantiyecilerle uğraşsınlar ama uğraşamazlar onların gücü yetmez zaten o çarkın içindeler bal tutuyorlar kavanoz kendi ellerinde daha fazla lafa gerek yok ama
Çiftcide hak ediyor bunu hak aramıyor inin hadi meydanlara gösterin kendinizi ama yoook bulamazsınız bunlar koyun sürün gitsin daha yazacak çok şey var ama kimi kime yazacaksın
Bütçe böyle gerektirdi, kes bakalım tarımdan. Diğer sektörlerden neden kesilmez acaba? Mesela, diğer kamu kurumlarına göre yüksek maaşla çalışan maliye uzmanlarından, DPT uzmanlarından, hazine uzmanlarından, üst düzey yöneticilerden, milletvekilleri maaşlarından. Yatan, çalışmayan işçilerden memurlardan kessek. Tarım toplumun en kötü, en darda olan sektörü. Hani Tarım Strateji Belgesinde Tarıma verilen destek milli gelirin %1’inden aşağı olmayacak deniyordu?
Birde bu destekler şu istedi, maliye fazla buldu diye rastgele oynanmaz ki? Bir uygulamanın oturması yıllar alır. Bir anda ben yaptım dersen kaos olur, haksızlık olur. Mevcut sisteme göre yatırım yapmış, yeni düzenlemelerle karlılığı azalmış, yatırım rsiki artmış bir sektörde özel yatırımcı ne yapacak? Ona sen burda kal, çalış hakkını kim kendinde görebilir? Sonra da, özür dilerim, yanlış olmuş deyip yeni bir macerayamı başlanacak?
Yeni kararlarda verimlilik, teknoloji kullanımı dikkate alınmamış. Hayvan başına ver gitsin. Doğunun yerli, verimsiz hayvanlarına da destek akacak. Görün bakalım.
Bana göre son yıllarda sağlanan gelişmeleri alt üst edecek bir gelişme ile karşı karşıyayız. Siz bürokratlar, siz siyasiler, sizler rahat edebilirsiniz. ama Türk çiftçisini, hayvancılığını zor günler bekliyor. Nasıl olsa, bütçe açık verdi, fazla harcama oldu, maliye kızdı diye sizin maaşlarınız kesilmeyecek. Siz rahat uyuyun.
İnanamıyorum,
Yem bitkileri tohumluk destekleri kalkmış, yem bitkileri destekleri azalmış.
Sektör daha yeni yeni kendine gelmeye, hayvanlar kaliteli yem yemeye başlamıştı. 2015 yılında, projeler iyi olur, hedefler gerçekleştirilirse hayvancılığın yem ihtiyacı 70 milyon tonu geçecek. Şimdi ihtiyaç ne? 50 milyon ton civarında. Ne kadar üretiyoruz, 30 milyon ton civarında. 5-6 yıl önce ne üretiyorduk? 20 milyon ton civarında. 6 yılda katedilen mesafe 20 den 30 milyon tona. Açık 20 milyon ton. Hedef 70 milyon ton. sanmasınlar ki 5-6 yılda her taraf ot doldu, hayvanlar artık ot yemekten bıktı?
Bakın önümüzdeki yıllarda yeşil ot üretimi nasıl düşecek? Milleti küstürmeyin ve yaptığına bin pişman etmeyin. Günü birlik ben yaptım ettimlerle bu iş olmaz. Adam, kışlık fiğini ekmiş, yoncasını ekmiş, silaj mısırı ekmiş, ekecek, tohumunu filan almış, sertifikalı tohuma yatırım yapmış, sen Mart ayının ortasında değişiklik yaptım de. Anlaşılır gibi değil.Bunu söylerken herhalde Türkiye’de olduğumu unuttum. Ama Türkiye’de olduğı için bunlar normal oluyor. Yani Türkiye’nin hala neden gelişmekte olan bir ülke olduğunun sebeblerinden birisi de buarada yatıyor. Ben yaptım oldu. Olmaz beyler olmaz.
Bırakın yolun ortasında hop değişiklik yapmayı, saçmalamayı, sizin en az 5 yıllık planınız olmalı. Ona göre hedef, ona göre kaynak, ona göre tedbir olmalı. Sizin yaptığınız günü kurtarmak. Dünün acısıyla, derdiyle bugünü kurtarmak derdindesiniz. Yarını tehlikeye atıyorsunuz. Bekleyin ve görün. Ama eminim, olan olacak, siz yine ani kararlar alacaksınız, ve sorunun sizlerden kaynaklanmıdığını izah için mazeretler üreteceksiniz. Ama olan olacak. YAZIN BİR TARAFA. Görmek için duvara toslamaya gerek yok. Biraz hesap kitabınız ve vizyonunuz varsa. Eğer kafatasınızın içi boş değilse …………….
Derdiniz Bakana, siyasilere üst bürokrasiye şirin görünmekse durum başka. Toplantılar, raporlar, güzel izahlar, tatlı huzurlu uykular.
Eğri oturup doğru konuşalım.Diğerlerini bilmem ama yem bitkilerine verilen teşviğin düşürülmesi,onun yerine hayvan başı destek verilmesi çok iyi.Yem bitkisi desteği fazla olduğunada çiftçilikle alakası olmayanlar sırf destekleme almak için hiçde uygun olmayan birşekilde ekim yapıyorlar.Tespiti yaptırdıktan sonrada tarlaya bir daha uğramıyorlardı.Çünkü aldıkları destek onlara yetiyordu.Şimdi ekim yapanlar eğer hasat yapmazlarsa ancak masraflarını çıkartabilirler.Zaten gerçek çiftçiler ihtiyaçları kadar ekip desteklemede alacaklar bu çok iyi.Bence bu gerçekten üretim yapan çiftçiler tarafından olumlu karşılanacaktır ki konuştuğum çiftçilerde olumlu bakıyorlar…
2007 yılı bütçesinde Hayvancılık ödemelerinde evdeki hesap çarşıya uymamış. Maliye Bakanımız hayvancılık destekleme politikalarına müdahale etmişler.Sözde karma karısık görünen hesaplanması zor olan yani hayvancılıkta elde edilen ürüne,yapılan uygulamaya, elde edilen sonuca destekleme yapmaktansa hayvan başına destek hesaplaması daha kolay destekleme çeşidi. 2×2=4 bizim Maliye ve Tarım Bakanlığımızın hesaplama uzmanlarının öyle küsuratlı hesaplamalara vakit ayıracak zamanları yoktur bu zamanda.Hayvan ıslahıyla ,hijyenik ortamlarda yapılan üretimle, sağlıklı hayvandan elde edilen ürünlerle Türkiye hayvancılığının ve Türkiye geleceğinin Mali kazancını hesaplamak hem gereksiz hem de zordur bu uzmanlarca.
Kolayı var 2×300=600….20×10=200…..50×5=250
Kazanımlarımız ülke kazanımlarıyla beraber ve daim olmalıyken gelecekteki kayıplarımız olmakta. Son iki yıl boyunca suni tohumlama teşvikleriyle ülke hayvancılığında azımsanmayacak katkıların olduğunu kimse inkar edemez. Bu süreçte meslektaşlarımız, meslek odalarımız,yetiştirici birlikleri de daim olmayan gene azımsanmayacak kazanımların sarhoşluğunu yaşadılar.Yıllarca bir bedeli olduğu yeni yeni halkta oluşan Veteriner Hizmetlerinden Suni Tohumlama Hizmeti geriye dönüş yaşadı .Kimi yerde tamamen ücretsiz yapılan bu uygulama şimdilerde tekrar para karşılığı yapılmaya başlayınca akıbet Veteriner Hekimliğin kaybı olarak ortada.Önümüzde 3 yıl bedelsiz hayvan aşılamaları olacak gene Mesleğimizin bir kazanç kapısı daha bedelsiz yapılarak hayvan sahibi ve Veteriner Hekim arasında dengelenen bir kalem hizmet daha sekteye uğrayacak.Belki de sonraki bir dönemde Veteriner Klinik Hizmetleri de devlet tarafından destelenerek ücretsiz klinik hizmeti ,ücretsiz Paraziter ilaçlamalar ,ücretsiz Vitamin Mineral uygulama desteklemeleri…Sonuç hayvancılığın veya Veteriner hekimliğin desteklenmesi olmayacaktır.
Bugün hayvan başına yapılan destekleme ödemeleri yapılmaya başlandığında önce bankada bekleyen hayvan sahibinin borçlarına mahsup edilecek ,artarsa hayvan sahibinin ,Bağkur, SSK borçlarına kesilecek ,artarsa hayvan sahibinin öğrenci masraflarına gönderilecek bir miktar daha,esnafa olan borç kapatılamasa bile piyasaya sıcak bi para akacak belki seçim öncesi.Hibe veya destekleme ödemeleri haydan geldi ya kimileride içkiye ,kimileri kumara harcayacak sarhoş olmak kolay mı?
Diyeceğim o ki gene bu ödemeler hayvancılığa aktarılamayacak. Ahırlar dolacak ama yemlikler de ,süt tankları da, mezbaha kantarları da boş kalacak.TÜİK kayıtlarında ve siyasinin propaganda nutuklarında Türkiyedeki Hayvan sayılarında afaki bir artış sağlanacak.Bu arada kırmızı et kaçakçılarının da işi kolaylaşacak, mezbahalarda kesilemese de Türkiyedeki TÜİK hayvan sayısına göre tüketilen kırmızı et dengeli olacak.Çobanlar işsiz kalacak çünki ülkemizin hayvanları ıslah edilmiş olacaklar ya koyunlar sığırlar kendi başlarına dağı, merayı otlayıp sessiz sedasız köy meydanını tozutmadan ahırlarına ağıllarına uslu uslu dönecekler. Kuzu sesleride buzağı sesleride olmayacak onlarda sanki hiç yoklarmış gibi sessiz sedası bekleyecekler ıslah edilmişler ya.
Maliye ve Tarım Bakanlığı uzmanları 2007 yılı destekleme ödemelerinde haksız kazanç elde edilip edilmediğini araştıramadılar veya araştırmadılar.Bunları tespit etmenin onlar için bi kazancıda kaybı da olmayacaktı.Desteklemelerin ürüne ,hizmete yapılmasının da bi kazancı veya kaybı yok ortada.
Dedim ya 2×2=4 Maliyet ve Kazanç bu kadar net biline bilmeli.
Bana da ALLAH İSLAH ETSİN demek düşiii şimdiki hal…
Sadece bir şey söylemek istiyorum …
önce %34 sonra %47 oy alarak gelen bir hükümeti onu seçen kişilerin ne kadar eleştirmeye hakkı var acaba .. ben oy vermedim evet benim hakkım var… lütfen 100 kişiden sadece 53 kişi konuşsun diğerleri seçimlerinin sonucuna katlansın bizde kuruyla birlikte yanmaya devam edelim … Allah sonumuzu hayır etsin
bence çok güzel olmuş. profösyonel çiftçi dışındakileri hizaya getirmek adına atılan güzel bir adım. teşbihte hata olmasın ”deveyi yardan ata bir tutam otmuş” saygılar
hayvancılık yapan kesim yerine kendilerini koyup daha sonra tekrar düşünülüp karar verilmesini istesek nasıl olur ACABA ! BÖYLE YAPARAK KALİTEYİ DÜŞÜRÜP SÜTSÜZ KALIRLAR İNSALLAH….
Hayvancılık desteklerinin tek ödeme sistemi ile ödenmesi olumlu olmakla birlikte ,eğer haberde geçen rakamlar doğru ise ve uygulamada yalnızca hayvan ırkı baz alınacaksa bu hayvancılıkta ilerlemeyi sağlayacak olan ıslah programını ve süt üretimini kayıt altına almayı ve verimliliği çok büyük oranda etkileyecek olup, ülke genelinde ihtiyaç duyulan damızlık düve taleplerini dışa bağımlı hale getirecektir. Bu da Türkiyeyi damızlık sığır ,süt ve et ihtiyacını karşılamada dışa bağımlı bir hale dönüştürecektir.
1998 yılından beri Merkez Birliğini kurarak Bakanlık bünyesinde Tügem le ortak laşa çalışan ve ülke genelinde 72 ilde örgütlenerek Islah amacı ile kurulmuş olan ve soy kütüğü projesini yürüten Damızlık sığır yetiştiricileri Birliklerinin ve Baknlığın bu konuda yapmış olduğu çalışmaları boşa çıkaracağı göz ardı edilmiş gözükmektedir.Oysaki yetiştiricilere ödenen hayvancılık desteklerinin sadeleştirilerek ödenmesi ile verimliliği artırmanın ve hayvan varlığı ile hayvansal ürünlerin (süt,et) kayıt altına alınması ülke hayvancılığı ve protein gereksinimi açısından ve sağlıklı bir nesil yetiştirme açısından en az eğitim ve savunma kadar stratejik olduğu göz ardı edilmemelidir.
Bu noktada tek ödemeye evet ancak.
ödemede göz ardı edlmemesi gereken şartları aşağıda ayrıntılı olarak sizlerle paylaşmak isterim.
1.Irklar bazında pirim ödemelerinin yapılması olumlu.
2.Islah çalışmalarına katılan özellikle soy kütüğü projesi içerisinde bulunan yetiştiricilerin özendirilmesi açısından ve projenin sekteye uğramaması açısından diğer yetiştiricilerle aynı statüde olmamalrı gerekmekte olup.Proje dahilindeki yetiştiricilerin en az%30 farkla desteklenmesi gerekmektedir.
3.Islahın temelini oluşturan Suni tohumlama için ödenen suni tohumlama desteği verimlilik ve ıslah kayıtlarının sağlıklı tutulması açısından devam ettirilmeli ve son yıllarda teşviklerle artarak devam eden ıslah çalışmaları sekteye uğratılmamalıdır.
4.Süt sanayisine ham maade olarak giren süt miktarlarının kayıtlarının tutulması ve belgelendirilmesi ile suni tohumlama kayıtlarının tutulması ve belgelendirilmesi teşvik ödemesi için öncelikli şart olması gerekmektedir.
4.Yem bitkisi desteklemeleri de Hayvan başı tüketim değerleri üzerinden hesaplanarak tek ödeme sistemine dahil edimeli ve ayrı bir kalem olarak kalmamalıdır.Çünkü nihayetinde kaba yem ihtiyacı yalnızca yetiştiricinin hayvanıdır ve tüketeceği miktarlarda besleme rasyonu içinde mevcuttur.
Sonuç:
Islah çalışmalarının devamı için suni tohumlama teşviği(serbest Veteriner Hekimlere ödenmeli) aynı rakamlardan da olsa devam ettirilmeli (26 YTL /KÖB’de^36YTL)ve kayıt altına alınması teşvik ödemeleri için belge ibraz etmek şart koşulmalı.
Yetiştiricilere ödenecek teşvikler 5 baş üzeri 200 başın altında olan işletmelere ,Hayvan başına ödenmeli ancak ödenecek teşvik miktarı Suni tohumlamadan doğan buzağı ortalama 4 ton süt ve enaz 2 dönüm slaj ve 1 dönüm yonca için ödenen 2007 rakamlarının toplamı kadar olmalı.
Yani toplam Irklara göre470 Ytl ile 550YTL arasında ödenmeli.
Soy kütüğü üyeliği oln ve Projeyi yürüten yetiştirici birliklerine üye ve aidat ödeyen yetiştiriciler ırk saf ırk yetiştirdiklerinden ve verimliliğe katkı sağladıklarından +%30 farkla desteklerden faydalandırılmalı ve böylece yılların emeği heba edilmemelidir.
Daha sağlıklı nesiller yetiştirmek ve dışa bağımlı kalmaktan kurtulmak amacı ile yukarıda saydığım olumlu ve yapıcı eleştiri ve önerilerin dikkate alınması dileği ile.
bravo
ülkemizde hayvancılığı kalkındıralım derken batırıyoruz çünkü üreticiler bitiyor.neyse amerikadan alırız herşeyi…
arıcılıkta neden böyle bir yol izlendiğini anlatabilecek fakat mantıklı olarak anlatabilecek olan varsa bana yazsın lütfen
ülkesini seven bir vatandaş kim olursa olsun
buna katılamayacağını düşünüyorum
saygılarla
BEN kısacası şunu demek istiyorum M. KEMAL .. şunu denişti köylü milletin efendisi.ama şuan köylü milletin kölesi marabası ve en kötüsü diyorum yaşadığım şu gün nasıl tarımcılık yada hayvancılık yapim neye güvenerek neye dayanarak hangi sisteme hangi hükümete güvenim şuan mazot 2,800 Gübre 550,920 1500 ytl 1, ton olmuş 1,yem torbası 30.ytl tarımcılık bana ne bırakır hayvancılık bana ne kazandırır yaşamak şansımız kaldımı daha bu ülkede acaba hani şair diyorya bir milletin uyanana kadar cezası acı çekmektir ülkemizden yaşayan insanlar asla uyanmadılar uyanmıyacaklarda vay halimize vay uyanın artık ey TÜRKİYEM uyan SAYGILAR uyananlara
tarım ve hayvancılık ancak bu kadar bitirilir.yazıklar olsun bu hale getirenlere.
Siz bu ülkenin tarımına değil yön vermek, bir koyunu bile güdemezsiniz beceriksizler.
NİSAN AYINA YAKLAŞTIK TARIM DÜNYASININ BU HABERİ YAYIMLAMASI EPEY BİR ZAMAN OLDU 2008 TARIM-HAYVANCILIK TEŞVİKLERİ TARIM BAKANLIĞININ SİTESİNDE YOK- ÇİFTÇİ NEREDEN BİLECEK NEYİ NEYAPARSAM NASIL TEŞVİK ALACAĞIM ORADA ÇALIŞANLAR GEYİKMİ YAPIYORLAR, YAN GELİP Mİ YATIYORLAR? NE İŞ
2 yıl içinde tarım desteklemeleri hususunda bu kadar karar değişikliği yapan bir yönetim daha gelmedi. Hele hayvancılık desteklemelerinin dengesizce değişiminde, başta bir de Veteriner Hekim olan Bakanımız varken şaşırmamak elde değil. Kendi kendine yetebilen bir ulusken, aç bir ulus yaratma çabası içinde olan bu yönetimlere şaşıyorum doğrusu. Ben bir ceketi, ayakkabıyı bir sene daha giyebilirim, ama midemi en fazla 2 öğün aç bırakabilirim. Ülkemin geleceği olan çocuğumu hiç aç bırakamam. Bakanlığın penceresinden dışarı bakarak hesap yapamazsınız. Mazota, gübreye, yeme enflasyona oranla en yüksek zamın yapıldığı hükümet, en yüksek oyunu da çiftçi ve köylüden oy almış bir parti olarak düşünsünler bakalım köylünün bacısı, abisi, babası siyasetçiler şu anda nerdeler.
devlet şimdiye kadar tarlaya destek hayvunncılığa destek verdi ama vatandaş bunu suistiml etti yoncayı fiği mısırı ekti desteği aldı bidaha uğrmadı gebe düveleri birbirine formalite satış yapıp destek aldı yanisüt sğım ve soğutma tankı kurdu desteği aldı sattı buna devlet neyapsın bunun diğer hortumculardan ne farkı varherkasin bşına polismi dikecek anca böyle üretene işi yapana destek doğru uygulama tebrikler ama bir eksiklik suni tohumlama ve seçkin ırk yetiştirmek için buza desteği devam emeliydi
BİRLİKLERİMİZ UYUYOR BİZ NE YAPALIM
Bir yetiştiricin görüşü önemli değilmiydi o kadar kurum aralarında görüştükten sonra yine oldu bitti denilecek. suni tohumlama olarak ıslah çalısmasını tamamlamış bir ülkede hayvan başına destek düşünülebilir. Şu an yetiştiricinin sektöre bakış açısı yatırım yapılamayacak bir hale geldiğir. Zaten ele geçmiyen yığınla buzağı desteği s tohumlama desteğinin kaldırmasına tamam ama süt desteğinin kalkması damızlık birliğinin süt birlikleri karşısında gücendirilmemesi için yapılmış bir icraat’a benziyor.Bu kurumların yapılandırılması gözden geçirilmeli faaliyetleri karları için değil yetiştiricin gücüne güc katması için politika ve hizmet üretmelidirler.kurumlar aktif bir çaba içerisinde fikir ve iş üreten değil kendi aralarında bir güç savaşı ile birbirlerine zarar vermektedir. yetitiriciyi kazanç kapısı olarak görmek istemiyorum.
DGD kalkacak diye sevinmiştim ama olmadı hak etmeyenler DGD alıyo ürün bazlı destekten yanayım hak edenler alsın hayvancılık desteklerinin de geri çekilmesi hiç hoş değil sallantıda olan hayvancılık sektörünü yıkar yalnış uygulamalar bizleri yıkıyo sanki bunları kimse görmüyomuş gibi çiftçilerin tarım ve hayvancılıktan başka gelirimi var ki bu sektörler yıkılıyo bu uygulamaların yalnış olduğunu düşünüyor emek çekenlerin emeklerine göre desteklenmelidir söylenecek çok şey var ama bizleri muhatab alan kim var acaba herkese slm
walla bu gidişlen biz değil hayvan besleemek kendimizi bile besleyemeyiz
bu site sper ama bana gerkeli değilllllllllllllll ama süper
ya bukadar teşvik edici pirim veriyorlarda hayvancılık çifçilik diyorlarda nerde çiftçiyi öldürdüle 100 ytl gübrenin torbası mazot okadr ne yapsın çifçi milet vekilerine baksan 10000 ytl maaş alıyorlar birde üretim düşüyor diyorlar çifçi ancak kölelik yapsın
kardeşler doğru olan birşey varsa anayasanın deyişim görmesidir neden denilirse zengin olsun fakir ölsün diyen oy verdiğimiz insanlar yüzünden üretim sektörlerimiz istop etmiş durumda benim yaşım 30 kendimi bildim bileli hep gece gündüz çalışırım ama benim ne gemim var nede babam birokrat bu düzen elbet deyişecek siyaset harici deyiştirilmeyeceğinden ben diyorum ki can kardeşler bu ülkeyi yeniden yapılandıracak yeni bi isim var oldu gönlümüze girdi osman pamukoğlu yaşasın türk milleti yaşasın vatan
e burası türkiye 30 yaşında biriyim kendimi bildim bileli çalışırım fakat ne bi gemim nede bi yatım yada katım olmadı can kardeşler ülkemizin deyişime uğratabilmemiz in yolu sadece siyasetten geçiyor bu nedenle bu bürokrat denilen insanların dokunulmasının kaldırılması halinde senin yada benim paramla kimse kendine hisse satın alamıyacak bu nasıl olacak derseniz hedefimiz osman pamukoğlu nun yolu olrsa kesi,n bi çözüm olacaktır türkiye için yaşasın vatan yaşasın türk milleti
çiftçi size gereken desteği merak etmeyin yakın tarihte verecektir. sakın olaki siz çiftçiye acılım yapmayın bu türkiye olmassa amerika ve avrupa ülkeleri ellerindeki tarım ürünlerini kime ithal edecekler mazallah amerika ve avrupa ülkeleri ac kalır . MUSTAFA KEMALİN çifçisi AÇ kalmış kimin umrunda .ZİRAT ODA BAŞKANLARI SAKIN KIPIRDAMAYIN.NE GEREK VARKİ BANDIRMA LİMANINA YANAŞAN GEMİLERE TEPKİ GÖSTERİN SAKIN SİZİDE ERGENOKONDAN İÇİRİ ATARLAR.
bu destklemeyi almak icin ne yapmalıyız lütfen cevap yazın hayvan destegi
peki bu desteklemeler varda bu kadar fıyat açıklanıyorda bu besicilerin hangisi aldı bu desteklemeleri sahsen ben besicilik yapıyorum bu tesfıklerin hiç birinden haberim yok ve hiç bir besici bu teşviklerden yararlanmıyorrrr bu tesvikleri hangi millet vekili veya akrabaları yararlanıyorrrrrrr?????? çıkıp bu sorunun cevabını versinlerrrrr????????