Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Hayvancılığa tüberküloz tehdidi
Türkiye’de en sık görülen üç hastalıktan biri sığır tüberkülozu. Diğer ikisi Şap ve Brusella. Bu hastalıklarla mücadele için her yıl milyonlarca lira harcanıyor.Kalıcı çözüm bulunamadığı için ülke hayvancılığı büyük zarar görüyor.
Hayvancılığın son yıllarda hızla geliştiği Konya’da son 2 ayda 3 hayvancılık işletmesinde tüberküloz hastalığı görüldü. Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 20 Mayıs, 15 Nisan ve 17 Mart’ta 3 kez tüberkülozlu hayvan kesimi için ihale açtı.
Hayvancılık sektörü temsilcilerinin iddiasına göre tüberküloz hastalığı yaygın. Ancak bu yaygınlık genellikle kamuoyuna çok yansımıyor.Tüberküloz hastalığı görülen hayvanların kesilmesi gerekiyor. Kesilen veya imha edilen hayvanlar için devlet tazminat ödemek zorunda. Devlet tazminat ödememek için,işletme sahibi ise karantina ve imha ile karşı karşıya kalmamak için çoğu zaman hastalık gizleniyor. Hayvanlar kesilerek kavurma yapılıyor ve piyasaya satılıyor.
Hayvan sağlığını tehdit eden ve hayvanlardan insana da geçen tüberküloz hastalığı daha çok işletme koşullarından kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.
Konya’da 3 işletmede görüldü
Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü son iki ayda 3 kez “tüberkülozlu hayvan kesimi” ihalesi açtı. İl Müdürlüğünün internet sayfasında 20 Mayıs 2016’da yayınlanan “Tüberkülozlu Hayvan Kesimi” başlıklı duyuruya göre,?Meram İlçesinde bir işletmede 22 adet büyükbaş hayvanın Tüberküloz hastalığı dolayısıyla kesiminin yapılacağı ifade ediliyor. Söz konusu kesimi yapmak isteyen firmaların Meram İlçe Müdürlüğü’ne 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü saat 14:00’e kadar başvurmaları isteniyor.
Daha önce 15 Nisan’da Karapınar İlçesinde bir işletmede 122 büyükbaş hayvan için,? 17 Mart 2016’da ise yine Karapınar İlçesindeki bir işletmede 104 adet büyükbaş hayvanın kesimi için yine duyuru yapıldı.
İnsanlar için büyük tehdit
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün “Sığır Tüberkülozu nedir? başlıklı yayınında tüberkülozla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:
“Hayvan sağlığının güvence altında olmadığı durumlarda, insan sağlığı ve sürdürülebilir gıda
güvenilirliğini temin etmek mümkün değildir. Çünkü insan sağlığını tehdit eden
mikroorganizmaların birçoğunu hayvansal gıdalardan ve hayvanlardan insanlara geçen
hastalıklar oluşturur. Tüberküloz özellikle hayvansal gıda arzında, gıda güvenilirliğini tehdit eden hastalıklardan biridir.”
Sığır Tüberkülozu, kronik ve bulaşıcıSığır tüberkülozu, insanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalıktır. Hayvanlarda özellikle akciğer, diğer organ ve dokularda kazeöz (peynirleşme) karakterde tuberküllerin oluşmasıyla belirlenen kronik ve bulaşıcı enfeksiyöz bir hastalıktır. Hayvanlarda tüberküloz etkenleri vücuda genellikle solunum ve sindirim yoluyla girerek hastalık meydana getirir.
Hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun
olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye
kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın
bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır. İnsanlara bulaşma genelde enfekte et ve sütün
tüketilmesiyle gerçekleşir.
Gıda güvenilirliği açısından önemi
Tüberkülozlu etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehdit eder;ancak kesimhanelerde veteriner kontrolü altında hastalıklı etlerin gıda zincirine katılması mümkün değildir. Tüberküloz
hastalığından korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınınız. Kırmızı eti çiğ veya az pişmiş olarak
tüketmeyiniz. Isıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmayınız.
Hastalıkla mücadele
Kesimhanede kesim sonrasında sığır tüberkülozu tespit edilmesi halinde hayvan sahiplerine
tazminat ödenir. Sığır Tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede mevcut tüm
sığırlarda, tüberkülozunun varlığı yönünden hastalık taraması yapılır. Sığır tüberkülozuyla mücadele kapsamında karantina, kesim ve imha tedbirleri uygulanır. Sığır tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede, sürüye ait altı haftalıktan büyük tüm hayvanlarda tüberkülin testi uygulanır. Pozitif sonuç veren sığırlar şarta tabi kesime sevk edilir.”
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar
Tüberküloz ete bulaşmasına yenirmi