Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Toplumda,tarım sektörünün vergi ödemediği yönünde bir genel kanı var. Bu nedenle göreve gelen her hükümet,her Maliye Bakanı tarımda kayıt sitemini yaygınlaştırmak ve vergileri artırmak için çaba gösterir. Oysa tarımsal üretim yapanlar da toplumun diğer kesimleri gibi vergi öder. Hem de öyle vergiler öderler ki sadece mazotun katma değer vergisi(KDV),Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) tarıma verilen desteklerden daha yüksek.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,”Gelir Vergisi Kanun Tasarısı”nın ayrıntılarını açıklarken tarım sektörüne yönelik bazı önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nda tarımla ilgili düzenlemeler bu sektördeki herkesi yakından ilgilendiriyor.
Tasarıyla tarımda yapılmak istenen vergisi düzenlemesinin ayrıntıları şöyle:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tasarıyla tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çok önemli vergisel teşvikler getirdiklerini belirterek bu konuyla ilgili şunları söyledi:” “Belirli bir ölçek ekonomisine ulaşarak zirai faaliyette bulunan sermaye şirketleri, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler çiftçi gibi vergilendirilecek. Bu çok önemli. Çünkü mevcut vergi sistemi ölçek büyütmeyi cezalandıran bir yaklaşım içindeydi ve bu sektörde biliyorsunuz kayıtdışılık çok ciddi boyutlarda. Halen gerçek usulde vergilemeyi gerektiren biçer-döver, kamyon ya da iki traktöre sahip olmak bundan böyle gerçek usulde vergilendirme sebebi sayılmayacak. Sırf bundan dolayı hem kayıtdışılık yüksekti hem de bir çok çiftçimiz şirketleşme konusunda sıkıntılar yaşıyordu ya da makine-teçhizat kullanımında kayıtdışı kalıyordu veya bundan dolayı cezalandırılıyordu.
Ticari kazanç olarak vergilendirilmeyi gerektiren, sertifikalı tohum, fide, havyan fetüs ve benzerinin üreticiliği zirai faaliyet kapsamına alınıyor, daha önce değildi. Çiftçi ve çiftçi sayılanların yanında zirai faaliyette çalışan işçilerin asgari ücrete tekabül eden üretimleri gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu da önemli bir adım özellikle kayıtdışılıkla mücadele anlamında.”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına bakıldığında tarımda önümüzdeki dönemde şirketleşmenin destekleneceği anlaşılıyor. Giderek yok olan küçük çiftçilik yerine şirket egemenliğinin olduğu bir tarımsal yapı kuruluyor. Bu yeni yapılanma çiftçiye vergi desteği olarak sunuluyor.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar