Besi organize hayvancılık bölge sayısı 9’dan 31’e çıkarılacak

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Besi organize hayvancılık bölge sayısı 9’dan 31’e çıkarılacak

08 Ağustos 2024

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 8, 2024

Hayvansal ürün arzında artış sağlanarak iç talebin karşılanması, yenilikçi ve sürdürülebilir hayvancılık yöntemleri ile et-süt ürünleri başta olmak üzere hayvansal gıda üretiminde verimlik ve kaliteyi artırmaya yönelik, Besi Organize Tarım Bölgelerinin (OTB) sayısını artıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık sektörünün ihtisaslaşması bakımı9ndan önem verdikleri Besi Organize tarım Bölgeleri’nin sayısını 9’dan 31’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Hayvansal ürün arzında artış sağlanarak iç talebin karşılanması, yenilikçi ve sürdürülebilir hayvancılık yöntemleri ile et-süt ürünleri başta olmak üzere hayvansal gıda üretiminde verimlik ve kaliteyi artırmaya yönelik, Besi Organize Tarım Bölgelerinin (OTB) sayısını artıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 9’u faaliyette olan Besi Organize Tarım Bölgelerinin sayısını 31’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kesintisiz üretim imkânı sunan bu bölgeler, güçlü altyapı sistemleriyle destekleniyor, verimlilik ve sürdürülebilirliği artıracak şekilde tasarlanıyor, sıfır atık ilkesine göre faaliyet gösteriyor. Besi Organize Tarım Bölgeleri aynı zamanda üretimin her safhasının kontrol edilmesi, hijyen-kalite-verimin en üst seviyeye çıkarılması, ucuz maliyetli üretimin teşviki gibi konularda önemli avantajlar sağlıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvansal üretim işletmelerinin ihtisas konularına göre bir araya getirildiği 9 Besi OTB’yi faaliyete geçirdiklerini belirterek, tüzel kişilik kazandırdıkları 22 Besi OTB ile birlikte faaliyete geçecek Besi OTB sayısını 31’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

OTB’lerin yarısından fazlası besicilikle ilgili

Tüzel kişilik kazanan 42 Organize Tarım Bölgelerinin(OTB) 22’sinin Besi Organize Tarım Bölgeleri olduğu bilgisini veren Yumaklı, bakanlık olarak hem bitkisel hem de hayvansal üretim için Organize Tarım Bölgelerini desteklediklerinin altını çizdi.

Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu: “Organize Tarım Bölgelerinin içinde besi işletmeleri, sera işletmeleri, soğuk hava deposu, et entegre tesisi, yem fabrikası, paketleme, biyogaz ve gübre üretim tesisleri, idari ve sosyal alanlar, yenilenebilir enerji tesisleri bulunuyor.

Besi OTB’ler ile hayvansal üretim işletmelerinin ihtisas konularına göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, uygun maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler oluşturmayı amaçlıyoruz. Yetiştiricilerin ihtisaslaşmalarını sağlamayı, tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sunmayı, orta ve büyük ölçekli modern hayvansal işletmelerin sayılarını artırmayı, markalaşma ve değerinden satış ile gelirleri artırmayı hedefliyoruz. Besi Organize Tarım Bölgelerinin, hayvansal ürün arzında önemli bir artış sağlayarak iç talebin karşılanmasında önemli rol oynayacağını değerlendiriyoruz.”

Malatya Besi OTB’ de altyapı tamamlandı

Yumaklı, son olarak Malatya Besi Organize Tarım Bölgesi’nin alt yapısını tamamladıklarını ve girişimcilerin hizmetine sunduklarını bildirerek, 3 bin 128 dekar alanda kurulan bölgede 97 adet işletme parseli ve 5 adet sanayi parselinin bulunduğunu aktardı. Bölgenin 16 bin 700 baş hayvan kapasiteli olduğuna işaret eden Yumaklı, “Malatya Besi Organize Tarım Bölgesi’nde 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Alt yapı için güncel fiyatlarla 180 milyon lira harcandı. Malatya Besi Organize Tarım Bölgesi hem kente hem bölgeye hem de ülkemize önemli katkılarda bulunacak. ” ifadelerini kullandı.

Besicilik ve seracılık ön plana çıktı

Organize Tarım Bölgeleri ile ilgili ilk çalışmalar “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri” adıyla bundan 16-17 yıl önce Mehdi Eker’in tarım bakanlığı yaptığı dönemde başladı. Tarım Bakanlığı ile sanayi bakanlığı arasında yaşanan yetki tartışması nedeniyle uzun süre sonuç alınamadı. İlk, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölge çalışması da Mehdi Eker’in memleketi Diyarbakır’da yapıldı. Besicilik ve seracılık konusunda çalışmalar ağır aksak yürürken, 25 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik, çalışmaları hızlandırdı. Halen tüzel kişilik kazanmış 42 organize tarım bölgesi var. Bu bölgelerle; tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki, sanayi tesislerine yeterli kalitede hammadde temini, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması öngörülüyor.

 

 

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler