İzmir’de tarımının geleceğini yönlendirecek iki önemli proje

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İzmir’de tarımının geleceğini yönlendirecek iki önemli proje

30 Temmuz 2021

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

İklim değişikliği, kuraklık, ani hava değişimi tarımda teknoloji kullanımını zorunlu kılıyor. Ayrıca tarımın geleceğini planlamak için öncü çalışmalara, araştırma- geliştirme faaliyetlerinin artırılmasına ihtiyaç var.

İzmir’de bu çalışmaları yapmak üzere iki önemli proje yaşama geçiriliyor. Birisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, diğeri ise, İzmir Ticaret Borsası’nın öncülüğünde kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yakın zamanda açıldı. Açılışı yapılan Merkez, iklim değişikliği, kuraklık ve benzeri konularda toplumu bilgilendirmek ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla 8 milyon 281 bin liralık bütçeyle kuruldu.

Kent tarımının markalaşması için araştırma-geliştirme ve ihracat biriminin de olacağı Merkez, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “HORIZON 2020” programı kapsamında hazırladığı ve Avrupa Birliği’nden 2 milyon 300 bin euro hibe aldığı “Doğa Esaslı Çözümler” projesinin önemli halkalarından birisi.

Havza bazlı üretim planlanacak

Merkezde ayrıca, halkı ve çocukları bilgilendirmek için eğitim salonu, laboratuvar ve tarım kütüphanesi yer alıyor. Binanın dışında ise iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları kuruldu. Bölge gezilirken ziyaretçilere iklim değişikliğinin etkileri anlatılacak. Alanda arılar ve böcekler için uzun uçuşlar sırasında dinlenmelerine olanak sağlayacak 10 adet böcek evi (polinatör evi) de oluşturuldu. Bin metrekare alana yayılan üç serada ise 2080 yılına kadar oluşabilecek kuraklığa karşı alınacak önlemler hakkında vatandaşlar görsel olarak bilgilendirilecek. Merkezde üretici eğitimi, sertifikasyon, kuraklık risk analizleri, paketlemelerde tasarım desteği hizmeti verilecek, doğa esaslı çözümler ve topraksız tarım uygulamaları anlatılacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Başka Bir Tarım Mümkün” diyerek yola çıktıklarını, İzmir Tarımı modeliyle kooperatifleşme temelinde kırsal kalkınmayı, doğru tarım uygulamalarıyla su kaynaklarını verimli kullanmayı ve şehri tarımda bir dünya markasına dönüştürmeyi hedeflediklerini söylüyor. Soyer, merkezin havza bazında örgütlemeye çalıştıkları üretim planlaması için rehberlik edeceğini belirtiyor.

Hangi hizmetler verilecek?

İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi 4 alanda hizmet verecek. Buraya kooperatif üyesi üreticiler başvuracak, elindeki tarımsal alanla ilgili bilgileri paylaşacak. Elindeki tarım alanının doğal karakterini, yüksekliğini, eğimini ve iklimini esas alarak orada en ucuza ve en verimli; yani en kârlı şekilde hangi ürünü yetiştirebileceklerinin bilgisini alacak.  İzmir Tarımı ilkelerine uyan bir ürünü olan çiftçiler yine bu merkeze başvurarak ürünleri için ücretsiz markalaşma, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım desteği alacak. Üçüncü hizmet ise satış garantisi. Buraya gelen çiftçilerin üretim süreçlerini iyileştirmek adına, onlara bir yol haritası hazırlanacak ve hangi ürünü nereye satabilecekleri konusunda, daha tohumu toprağa ekmeden rehberlik hizmeti verilecek. İhracat başta olmak üzere karlılığı yüksek satış kanalları küçük üreticilerle buluşacak. Böylelikle üreticilerin büyük şirketlerle aynı zeminde koşmaları sağlanacak. Tarımı daha kârlı ve doğa dostu hale getirmek için üniversitelerle birlikte birçok Ar-Ge çalışması da burada yürütülecek.

Tarımda teknoloji kullanımı

İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı güdümüyle hayata geçirilen tarımı teknoloji ile buluşturmayı hedefleyen bir diğer önemli proje ise; İzmir Tarım Teknoloji Merkezi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, dünyada çok hızlı bir şekilde bilişim teknolojileri dönüşümü yaşandığına dikkat çekerek İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projesinin gerekliliğini ve yapılacak çalışmaları şu sözlerle özetliyor: ” Dünyada yaşanan bu akım, tarımsal alanda akıllı tarım uygulamaları olarak ya da bir diğer ifade ile tarım 4.0 olarak karşımıza çıkıyor. Tarım sektörümüzün geleceği ve uluslararası alanda daha rekabetçi olabilmesi için bilişim teknolojilerindeki bu gelişmeleri, tarımın sosyal boyutunu ihmal etmeden sektöre entegre etmeliyiz. Bu entegrasyon ile verimlilik ve kalite artışı, güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim, etkin ve sürdürülebilir kaynak kullanımı, gerçek zamanlı üretim performansı değerlendirilmesi, çevre dostu tarımsal üretim, maliyetlerin düşürülmesi, pazara erişimin kolaylaşması konularında iyileştirmeler sağlanacak. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projemiz ile tam da bu alanlarda ihtiyaç duyulan teknolojik uygulamaların geliştirilmesine imkân sağlamayı, üreticiler ve tarımsal teknoloji üreten girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. İzmir’in tarımsal üretim potansiyeli, akademik altyapısı ve yeniliğe açık üreticileri ile böyle bir merkez için en uygun yer olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, İzmir’in tarım teknolojisi alanındaki girişimler için çekim merkezi olması ve tarım 4.0 geçiş sürecinde tarımsal teknolojiler için ar-ge üssü olması içinde zemin hazırlayacaktır.”

Özetle, İzmir’de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, teknolojinin kullanımı, doğru verilerle üretim planlamasının sağlanması, üreticinin para kazanacağı, tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir ürünleri uygun fiyata tüketmeleri için her iki projenin de önemli katkıları olacağına inanıyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler