Tarım Bakanlığından çağrımıza yanıt: “Dağ keçilerinin avlanması yasal ve bilimsel”

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığından çağrımıza yanıt: “Dağ keçilerinin avlanması yasal ve bilimsel”

11 Temmuz 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 13 Temmuz Pazartesi günü yapılacak 35 yaban- dağ keçisi ve 2 kızıl geyiğin avlanması ihalesinin İptal edilmesi çağrımıza Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez yanıt verdi.

Nasıl olsa ölecekler

Telefonla arayan İsmail Üzmez, yapılan işin tamamen yasal ve bilimsel olduğunu belirterek zaten 2 yıl çinde ölecek yaşlı ve hastalık riski taşıyan keçilerin avlanmasına izin verildiğini söyledi.

Bir katliam yapılıyor algısı yaratılmasının doğru olmadığını anlatan Üzmez şunları anlattı: “ Biz her yıl yaban hayvanların tamamını sayıyoruz. Doğal hayatı artırmaya çalışıyoruz.  Bu keçilerin ömrü ortalama 12 yıldır. Biz sayım yaparken yaşlı ve hastalık riski olan 10 yaşın üzerinde olan yaşlı bireyleri ayırıyoruz. İki sene sonra bunlar zaten ölecek. İki sene sonra sürüden ayrılacak. İşte onların avlanmasına izin veriyoruz. Sizin yazınızda sanki genç, yaşlı ayrımı olmadan bir katliam yapılıyor algısı var.”

Üç milyon silahlı adam ne avlayacak?

Bu tür avlanmanın Romanya, Kanada gibi bir çok ülkede olduğunu iddia eden Üzmez: “ Romanya’da yılda 3 milyon Karaca avlanıyor. Kanada’da, Avrupa’da bizden çok daha fazla yaban hayvanı avlanıyor. Bizdeki çok düşük sayılarda. Biz doğal hayatı korumak için yaşlı fertleri ayırıyoruz. Sağlıklı sürü olması için çalışıyoruz. Bunu yapmasak 3 milyon silahlı insan var. Bunlar ne avlayacak? Biz yaşlıları, hastalık riski olanları ayırmazsak bunlar yaşlı genç demeden vuracaklar.” dedi.

Özetlersek; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, 35 yaban- dağ keçisi ve 2 kızıl geyiğin avlanması ihalesinin gerekçelerini şöyle açıklıyor:

1- Bunlar nasıl olsa iki sene sonra ölecek.

2- Dünyada daha fazlası öldürülüyor

3- Dağ keçilerini avlatma ihalesi ilk kez yapılmıyor, her sene yapılıyor.

4- Yaşlı hayvanlar ayrılıp ihale açılmazsa 3 milyon silahlı avcı genç yaşlı demeden hayvanları vuracak.

5- Yapılan iş yasal ve tamamen bilimsel.

Merak ediyoruz; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de aynı görüşte mi?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

İklim, Çevre ve Su,Tarım Bakanlığı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler