Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye açık çağrı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye açık çağrı

10 Temmuz 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

Sayın Bakan,

Göreve geldiğiniz günden bu yana çalışmalarınızı yakından izliyorum. Tarım politikaları konusunda yanlış yaptığınızda eleştirir, doğru yaptığınızda destek veririm. Görevdeyken iyi diyalog kurduğum bakanlardan birisiniz. Bugüne kadar ne zaman arasam, ne sorsam hiç yanıtsız bırakmadınız. Çok teşekkür ederim.

Bakanlık göreviniz tamamlandığında geriye dönüp baktığınızda yaşanan günlük tartışmalar, eleştiriler, konuşmaların çoğunun unutulduğunu göreceksiniz. Doğru yaptığınız işler, kazandırdığınız eserler ülkeye ve evlatlarınıza bırakacağınız en büyük miras olacaktır. Yanlış yaptığınız işler ise yıllar geçse de hafızalardan silinmeyecek ve isminizle birlikte anılacaktır.
İnsanlar sadece yaptıklarından değil, yapmadıklarından da sorumludur.

Başlattığınız “Geleceğe Nefes Ol” projesi ile Türkiye’nin topraklarını milyonlarca ağaçla buluşturmanız eminim unutulmayacak çalışmalarınızdan birisi olacak. Ağaçlar büyüdükçe, canlılar nefes aldıkça size minnettar kalacaklardır.

Farklı tarihlerde doğadaki yaban hayvanlarının beslenmesi için programlı olarak doğaya yiyecek, yem bıraktığınızı biliyorum. Bolu’da yaralı bir vaşak tedavi edildikten sonra sizin tarafınızdan doğaya bırakıldığını, bunun gibi bir çok örnek olduğunu yakından takip ediyor ve takdir ediyorum.

Bolu’da tedavi edilen vaşak doğaya bırakıldı

Yaralı bir kuşu, yaralı bir vaşağı iyileştirip doğaya bırakırken, nesli tükenmekte olan 33 yaban-dağ keçisi ve 2 kızıl geyiğin katledilmesi için bakanlığınızın ihale açmasını nasıl açıklayabiliriz?

Bildiğiniz gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, 15 parti halinde toplam 31 adet yaban keçisi, 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisi ve 2 adet kızıl geyik acente kotalarının avlattırılması işi için ihale açtı. İhale 13 Temmuz 2020’de yapılacak.

İhale ile, Tunceli’de 15’i yaban keçisi, 2’si çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere 17 keçi, Sivas’ta 11 yaban keçisi, Malatya’da 2 yaban keçisi, Kahramanmaraş’ta 3 yaban keçisi ve yine Kahramanmaraş’ta 2 kızıl geyik olmak üzere toplam 35 hayvan ‘av turizmi’ adı altında katledilecek.

Amerikalı çiftin katlettiği çengel boynuzlu dağ keçisi

İhale şartnamesine göre bu katliam için 490 bin 500 lira para elde edilecek. Böyle bir paraya ne bakanlığınızın ne de ülkenin ihtiyacı var.

İhalenin 8. maddesinde “İdare, ihaleyi yapıp yapmamakta ve uygun bedelin belirlenmesinde serbesttir.” deniliyor.

Sayın Bakan,
İhale şartnamesi çok açık. Bu ihaleyi yapmamak sizin elinizde. Sizin yetkinizde. Geçmiş yıllarda da bu ihaleler yapıldı. Hayvanlar katledildi. Amerikalı avcılar Adıyaman’da öldürdükleri dağ keçileri ile pozlar verdi. Vicdan sahibi hiç bir insan bu görüntüleri bir daha görmek istemez. Eminim siz de istemezsiniz.

Bu ihaleyi iptal ederseniz tarihe geçmiş olacaksınız. Sizden sonra da kimse bu ihaleyi açmaya, hayvanları katletmeye cesaret edemeyecektir.

Bakanlık görevi bitince “ne yaptınız?” diye soranlara gönül rahatlığıyla, “keçilerin yaşamını ben kurtardım” demenin onurunu yaşayın.

Sayın Bakan,
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile akademisyenler tarafından hazırlanan “Türkiye’de Biyoçeşitlilik” kitabının tanıtım toplantısında İzmir’de aynen şunları söylemiştiniz:
“Gıda ve tarım için önem taşıyan canlı kaynaklar, bir ülkenin sahip olabileceği en önemli avantajlardandır. Bu nedenle sahip olunan biyoçeşitlilik zenginlikleri, ülkeleri özellikle genetik kaynaklar anlamında büyük bir güç durumuna getiriyor. Ülkemizin de biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın şanslı ülkeleri arasında olduğunu ifade etmekten mutluluk duyuyorum. Bu önemli zenginlikten kaynaklanan sorumluluklarımızın bilinciyle biyolojik zenginliğimizi gelecek nesillere aktarmak için Bakanlık olarak yoğun çaba sarf ediyoruz.

Bütün ağaçlar kesildiğinde, bütün hayvanlar avlandığında, bütün sular kirlendiğinde, hava solunamaz hâle geldiğinde, işte o zaman, paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacağız. Tabiat anaya karşı gelerek bir yere varılamayacağını bizler artık anlamış olmalıyız. Doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte yaşamımızı şekillendirmek durumundayız. Kırsal kalkınmamızı, tarımımızı, ormancılığımızı ve hayvancılığımızı bu bilinçle geliştiriyoruz. Ülkemizde her türlü kaynak mevcut; yeter ki bunları iyi bir planlamayla faydaya dönüştürebilelim. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Her birimizin sağlığı kadar ekonomimizin de güçlü ve sağlıklı bir yapıda olması ekolojik hizmetlerin kesintiye uğramadan varlığını sürdürmesine bağlıdır. Her ne yaparsak yapalım, yaşayan canlıların doğal ortamda uyguladıkları zararlılarla mücadeleyi insan eliyle sağlayamayız.

Biyoçeşitliliğin yok olması hayatın yok olmasıdır.”

Her satırına katıldığım bu konuşmanızın, danışmanlarınızın yazıp önünüze koyduğu sıradan bir metin olmadığına, aynı zamanda sizin şahsi fikirleriniz olduğuna inanmak istiyorum.

Söylediklerinize siz de inanmak istiyorsanız, bu ihaleyi iptal etmelisiniz. Türkiye’nin biyoçeşitliliğini ancak bu şekilde koruyabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileği ile.
Saygılarımla

Ali Ekber Yıldırım
Dünya Gazetesi Tarım Yazarı

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Resul 11 Temmuz 2020 - 21:35 - Yanıtla

    Oldu sayın BAKANIM sizlere danışıpta işlerini yapsın. birkere yaban dünyasının üremesi ve çoğalması için sürünün en yaşlı lideri seçip gereğini yapmak lazım yoksa yaşlı lider çiftleşme üreme olmasına izin vermiyor genç öyelere bunun için bu uygulamayı doğru buluyorum. sayın Ali beyi

  2. Uzeyir 19 Temmuz 2020 - 15:30 - Yanıtla

    Süt inekleride kapsama alınsın yoksa hepsi sucuk olacak

Tarım Bakanlığı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler