Tarımda “torba yasa” ve hobi bahçelerinin geleceği
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Ülkenin gündemine giren hobi bahçeleri ile ilgili yeni yasal düzenlemeleri de kapsayan “torba yasa” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
“Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun” adıyla Meclis’e sunulan “torba yasa” teklifi ile, daha önce büyük bölümü yine AKP hükümetlerince çıkarılan bir çok yasada değişiklikler yapılması öngörülüyor.
Yasa teklifi, tarım, gıda ve ormancılıkta uygulanan yanlış politikaların, çıkarılan yasaların uygulanmamasının da itirafı niteliğinde.
Yasa var, uygulayan yok
Yasalar çıkarılmış ama uygulanmamış. Yanlışlıklara göz yumulmuş veya o dönemde yapılan eleştiriler, uyarılar dikkate alınmamış. Şimdi torba yasa teklifi ile “pardon” denilerek yeni düzenlemeler yapılmak isteniyor.
Örnek vermek gerekirse, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası 2005 yılında kabul edildi. 2014 yılında bu yasayı değiştiren 6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasasında Değişiklik Kanunu adıyla yeni bir yasa kabul edildi. Bu iki yasada toprak koruma ve arazi kullanımı ile ilgili önemli düzenlemeler var. Bu yasalar uygulansa bugün sorun haline gelen verimli tarım arazileri üzerindeki sanayi, enerji, konut, turizm, madencilik ve hobi bahçeleri gibi yapılaşmalar olmazdı. Tarım topraklarının amaç dışı kullanılması belli oranda da olsa önlenebilirdi.
Yasalar uygulanmadığı gibi, devletin yaptırdığı köprü, yol ve diğer altyapı yatırımları için zeytin başta olmak üzere milyonlarca ağaç kesildi, kesilmeye devam ediliyor. Otoyollar nedense verimli tarım arazilerinden, ovalardan geçiriliyor. Resmi Gazete’de hemen her gün enerji, yol, köprü için acele kamulaştırma kararları yayınlanarak tarım arazileri amaç dışı kullanıma açılıyor.
Çıkarılan yasalar uygulanmadığı için yapılaşmaya, sanayi,turizm, enerji, madencilik yatırımlarına, hobi bahçelerine göz yumuldu. Şimdi tarım topraklarını korumak için yine yasa çıkarılıyor. Hobi bahçeleri ile ilgili cezalar getiriliyor. Verimli tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerinin yıkılması öngörülüyor. Tarım arazilerinin bölünmesi önlenmeye çalışılıyor.
Tarım toprakları işgalden kurtarılmalı
Hobi bahçeleri konusunda gösterilen hassasiyet diğer tesisler, konutlar için de gösterilmeli. Özellikle Ege Bölgesi’nde verimli tarım arazilerine kurulan ve bir çoğu da kaçak olan jeotermal enerji santralleri var. Kurulduğu alan tarım arazisi. Tesisten çıkan buhar, ağır metaller tarım ürünlerine büyük zarar veriyor. Türkiye’nin dünyada üretiminde ve ihracatında birinci olduğu Ege inciri tehdit altında. Bunlara neden izin veriliyor?
Türkiye’nin en verimli ovaları sanayi ve konut işgali altında. Ovalarda tarım ürünleri yerine beton yapılar boy gösteriyor. Onlara yönelik bir çalışma neden yapılmıyor?
Koruma altına alınan ve bir çivi bile çakılamaz denilen ovalara termik santral kurulması girişimleri var. Bunlara neden izin veriliyor?
Tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerini yıkmak için gösterilen çabanın sanayi, konut, enerji, madencilik, altyapı tesislerinin kaldırılması, bundan sonra izin verilmemesi için de gösterilmeli. Yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülürken bunlarda dahil edilmeli. Sadece hobi bahçelerini yıkmakla olmaz.
Hobi bahçelerinin hepsi yıkılacak mı?
Kamuoyunda hobi bahçelerinin tümünün yıkılacağı algısı var. Hobi bahçesi sahipleri büyük bir tedirginlik içerisinde. Her gün telefonla arıyor, mesaj yazıyorlar. Tek endişeleri sahip oldukları hobi bahçesinin yıkılması. “Madem yıkılacaktı neden izin verdiler?”, “İmar barışından neden yararlanılmasına izin verildi?” gibi sorular soruyorlar.
Yasa teklifinde hobi bahçelerinin tümüyle yıkılmasına ilişkin bir düzenleme yok. Verimli tarım arazilerine kurulan hobi bahçeleri ile ilgili cezai yaptırımlar var. Teklif bu haliyle Meclis’te kabul edilirse, verimli tarım arazilerine kurulan ve yasal olmayan hobi bahçeleri ile ilgili yıkım söz konusu olabilir.
Geçen hafta “Hobi bahçeleri fobi bahçesine dönüşmesin” ve “Hobi bahçeleri yıkılacak mı?” başlığı ile tamamen bilgiye dayalı iki yazı yazdım. Bugüne kadar yasalara rağmen tarım arazilerinde hobi bahçeleri kurulmasına neden izin verildiğini, imar barışı ile neden af edildiğini ayrıntılı olarak yazdım. Almanya örneğini vererek hobi bahçeciliğinin nasıl yapılması gerektiğini uzun uzun anlattım. Çok olumlu tepkiler geldi. Sahip olduğu hobi bahçesinin yıkılacağı endişesi ile yazdıklarımı okumadan hobi bahçelerine tamamen karşı olduğumu düşünenler de oldu.
Hobi bahçelerine karşı mıyım?
Yeri gelmişken hobi bahçelerine ilişkin görüşlerimi de paylaşmak isterim. Hobi bahçeciliğine,kent tarımına kesinlikle karşı değilim. Verimli tarım arazilerine kurulmasına karşıyım. Bu nedenle geçen haftaki yazımda Almanya örneğini uzun uzun anlattım. Hobi bahçesi kentsel alanlarda olur. Belediyelere, kamuya ait kentsel alanlar rant yerine bu amaçla kullanılmalı.Verimli tarım arazilerinde, ovalarda hobi bahçesi olmaz.
Meyve ağaçları kesilerek, orman yok edilerek hobi bahçesi kurulmaz. Hobi bahçesi konut değildir. Yazlık değildir. Adı üzerinde, hobi amaçlıdır ve üretim yapılır. Hobi bahçesinde ticari amaçla üretim olmamalı. Bu bahçelerde tarım zehirleri kullanılmaz. Üretilen ürünler satılmaz.
Kentte yaşayanların tarıma, üretime olan özlemlerini giderecekleri, kendi ihtiyacı olan sebzeyi, meyveyi üretecekleri bir alan olmalıdır.
Hobi bahçesi emlakçıların rant alanı değildir, olmamalıdır. Hobi bahçesi yatırım aracı değildir. Havuzlu, otoparklı hobi bahçesi olmaz.
Yıllardır tarım için üretim için çırpınan, yazan bir gazeteci olarak hobi bahçelerinin verimli tarım topraklarına yapılmasına kesinlikle karşıyım. Bu arazilere sanayi, enerji, madencilik, otoyol, köprü, termik santral, turistik tesis ve benzeri yapılaşmalara da karşıyım. Kesinlikle izin verilmemeli. Kaçak olanlar derhal yıkılmalı.
Özetle, tarım arazilerine kurulacak her türlü yapılaşmaya, işgale, gaspa karşı durmak insanlık görevidir. Kızılderili atasözünde ifade edildiği gibi “yeryüzü atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.” Milletin vekilleri de bu anlayışla bu yasa teklifine bakarsa ülke yararına,insanlık adına olumlu bir iş yapmış olurlar.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
Hazine arazisi ekiyorum 5 inci senem ama mal müdürlüğü daha bu güne kadar birşey demiyor icrimisil kes diyorum gelmiyor ham araziyi halen şurup ekiyorum ama rahat değilim ne yapmam gerekiyor tarafıma bilgi verilmesi saygilar
Her türlü amaç dışı kullanım bitti sıra hobi bahçesine mi geldi. İmar barışı ile alınan belgelerin Yapı kullanım belgesinin tapu gibi anlaşılması da yanlış. En verimli merayı bile 20 yıllık ot parasına imar izni verilirken hobi bahçesi konu bile olmaz. Ayrıca köylerin mahalle yapılması ile birlikte, ortak mera alanlarının belediye ve Şehircilik bakanlığı yoluyla gayet rahat amaç dışı kullanılmasının yolu açılmıştır. Devret TOKİ’ye yanın Emlak KONUT ve bir de özel şirket geçmiş olsun. Tarımın çok temel sorunları var, böyle marjinal işlere sıra gelmez. 50 yıldır, hal komisyoncularını tüccar bile yapamadık. Tarım satış kooperatifleri daha verimli hale getirmek olası iken yok sayılmaktadır. Konu uzun. Ali Ekber Bey’den başka da derdimizi aktaran yok. Eline kalemine sağlık.
İyi hoş güzel de. Bir de tarım arazilerine 18 uygulaması diye bir garabet getiriyorlar. Bu neden engelkenmiyir. T
2880 metrekare bahcdm var 45 civarı ceviz ağacı 5_6 badem. Hurma ,vişne ,kiraz,ayva,kestane,hünnap ikişer tane ve bol miktarda üzüm. Şimdi 18 uygulaması geçeceği söyleniyor. Geçen yıl 50 metrekare bir ev yaptım. Bahçe boşa gitmesin diye yolun kenarına yaptım. Elektriğin suyum 20 yıldır vardı zaten ama ben yine de yapı kayıt belgesi de aldım. Bahçenin 800 metrekare şu yola gidecek. Yan komşunun 6000 metrekare olan tarlasının 3000 metrekare şu yola gidecekmiş. Bu başlıbaşına tarım arazisinin yok edilmesi değil midir.
Kuşun bile yuvası bozulmaz. Yıkmak kimseye bir şey kazandırmaz. Bunları 500 m2 bölen devlet gözünün önündeki yapılaşmaya izin veren yine devlet Elektirik Su verende devlet vatandaşın suçu ne zaten artma sebebinin en başındada covid geliyor Sağlık demiş huzur demiş şehrin keşmekeşinden yılmış yalı değil villa değil başını sokacak bir yer yapmış…
İlçe ziraat odaları ve ilçe tarım müdürleri ne halta yarıyor. Hangi çiftçiye derman olmuşlar. Yemiş içmiş gezmişler. Adam ölmüş tarla on parçaya bölünmüş. Alır satar. Millet salakmı tapusunu almadığı yere para verirmi.
Ben yazınızı tamamen okudum siz haklısınız yalnız şöyle bir durum var 10dönüm bir arazinin 20 tane hissedarı var ve hepsi hissesini satmak istiyor bu durumda bu arazinin tarım arazisi olarak kalması İÇİN bir kişinin alması gerekiyor ve ya devlet almalı böyle bir durumda sorunlar başlıyor bölündükten sonra hobi bahçesi yapılsada yapılmasada tarım yapılamıyor zaten yani mesele hobi bahçesi değil mesele bu arazilerin bölünmesini engellemek ki bunu angelleme mümkün değil anlamadığınız şey bu
Tarım alanlarina villalar a ne ne diyorsunuz veya devasa site lere onlarıda yikilmalimi daha önce oralarda tarım yapılıyor muydu veya para li birisi oralarda özel imar geçirip içine milyonluk villalar dikince oluyormu Ankara’nın çay yolu Gölbaşı bağlıca Sincan arazileri hep tarım arazisi degilmi İstanbul aynı degilmi bu bahçe sahiplerinin suçu çok paralarinin olmayışı mi
Sayın Servet Coşkun,
Yazılarımda her zaman tarım topraklarına konut, fabrika, termik santral, villa, otel, turizm işletmesi, otoyol ve diğer amaç dışı kullanımlara hep karşı çıktım ve çıkmaya da devam ediyorum. Yazılarımı okursanız bunu rahatlıkla görürsünüz.
noktası virgülüne katılıyorum.
Arkadaşlar bu arsaları millet para verip alıyor. Diyeceğim şu ki bu zamana kadar boş duran otlar ile çirkin görüntü sağlayan toprakları vatandaş para verip almış kendi zevkine göre ağaç dikmiş sebze ekmiş emek verip harikada bir görüntü vermiş. Ve bu esnada kalmak içinde konteyner veya prefabrik ev yaptırmış. Binlerce bu tarz yerler oluşmuş noterden satışına kadar onay verilmiş. Ne oldu da birden kıymete bindi. Diyelim ki yıktınız döktünüz vatandaşın arsasını mı işleteceksiniz. Ben sana gel çiftçi kardeş şu toprağıda ek biç para kazan mı diyeceğim. Bu yapılar dikilirken yetkililer neredeydi. Şimdi birde bu yapılara ceza yazılıyor. Mühürler vuruluyor.. Güzel işletme süper para kazanma yolu. Kısacası o mühür birgün bizim elimizdede olacak.
Ali ekber bey..sonuc da yasa cikti..incelediniz mi..sonuc olarak net soru ..yapi kayit belgesi olan vatandasin binasi yikilacak mi..arsa satisi tapudan yapilanlar yikilacak mi..net bir cvp verir misiniz..
Benim bağ evim var yaparken yapı kayıt belgesi aldım yaptım o belgeyi gidip Migros’tan almadım devletin yetkili kurumları verdi 4bin lirada ücret ödedim elimdeki yapı kayıt belgesi sahtemi yoksa kandırıldım mı merak ediyorum
31.12.2017 oncesi mi yaptiniz..beyaniniza gore herkese verildi ancak imar barisi 31.12.2017 oncesi yapilan binalar ile yapildi bu tarihden sonra yapip aldiysaniz ykb sini sikintili..google dan baktilar mi o tarihi goruyor devlet..ben 2017 oncesi yapilanlar ile ilgili birsey var mi onu bile aciklamiyor kimse
benim bir hayalim vardı yıllardır hep calıştım ufacık bir yer aldım içinede 35 metire bir bağ evi yaptım kendi halimde yaşıyıp gidiyordum 2017 de yaptım fakat elektirik kontağından çıkan bir yangında ev yandı yapıkayıt belgem var gerekli kurumlara baş vurdum evim yandığı içi yapıkayıt belgen iptal oldu dediler benim yaşıcak başka bir yerimyok benim ne yapmam lazım ben çok mağdurum ve benim gibi mağdur olan insanların yapıkayıt belgeleri iptal olmaması gerekmezmi bizim haklarımızı sayın cumhur başkanımız dan el atmasımı rıca ediyorum
sayın cuhur başkanım torba yasasında bağ evi yanmışlara bir af gelsin bunu canı gönülden istiyorum