Hobi bahçeleri yıkılacak mı?

24 Haziran 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

İnsanlar 1960’lı,1970’li yıllarda köylerinden, tarımdan koparıldı. İş ve aş umuduyla gittikleri büyük şehirlerde gecekondularda yaşamaya tutundu. Son yıllarda ise, kentte yaşayanların geçmişteki tarımsal üretime olan özlemi, doğa sevgisi üzerinden kırsal yaşama özendiriliyor. Hobi bahçeleri adı altında en verimli tarım arazilerine hobikondular inşa ediliyor.

Gecekondu ne kadar çarpık bir kentleşme yarattıysa, hobikondular da o kadar çarpık bir kırsal yapıya dönüşüyor.

Hobi bahçeleri ile ilgili Almanya’daki uygulamaları ve Türkiye’deki yasal mevzuatı dün ayrıntılarıyla yazdık. bugün biraz daha detaylandıralım.

Türkiye’de hobi bahçeciliğinin başlangıcı 1980’li yıllara kadar uzanıyor. Ancak asıl yoğunlaşma 2000’li yıllarda başladı.

İl düzeyinde Türkiye’deki hemen her belediyenin, büyük şehirlerde ise ilçe belediyelerinin hobi bahçeleri ile ilgili çalışmaları var. Bazı belediyeler sadece alan tahsis ederek, bahçe oluşturarak kullanıma sunarken, bazıları konut projesi gibi yapılaşmaya gittiğini görüyoruz.

Hobi bahçesini bedelsiz olarak tahsis eden belediyeler de var, yıllık 1000 lira, 1500 lira kira alan belediyeler de var.

Yasa var ama uygulanmıyor

Hobi bahçeleri ile ilgili doğrudan yasal bir düzenleme yok. Ancak, tarım arazilerinin korunması için çıkarılan 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası var. Yasa 2005 yılında çıkarıldı. Daha sonra bazı değişiklikler yapıldı. Bu yasa tarım arazilerinin ilçe bazında “Yeter Gelirli Arazi Büyüklüğü”nün tespitini öngörüyor. İlçe bazında sulu ve kuru tarım arazilerinin bölünebilecek alt sınırları bu yasa ile belirlendi. Diyelim ki bir ilçede yeter gelirli arazi büyüklüğü 10 dekar(dönüm) ise o ilçedeki kuru tarım arazileri 10 dekarın altına bölünemez. Ama 2005’ten bu yana yürürlükte olan yasayı kimse takmamış. Araziler hobi bahçesi adı altında 100 metrekareye, 200 – 500 metrekareye bölünmüş. Yönetenler de buna seyirci kalmış.

Bugün de verimli tarım arazileri kurulan hobi bahçeleri ile ekonomik üretimin dışına çıkarılıyor. Yapılaşma ile, betonlaşma ile üretim yok ediliyor. Hobi bahçelerinin en yoğun olduğu İzmir’in Menderes ilçesi mandalina bahçeleri, seracılık yapılan tarım arazileriyle biliniyordu. Bu bahçelerin,arazilerin önemli bölümü parçalanarak hobi bahçeciliğine dönüştürüldü. Üretim yok edildi.

Kent tarımı hobi bahçeciliğinden farklı

Türkiye, 1960-70’li yıllarda sahil beldelerini zeytinliklerini yok ederek yazlık yaptı. Şimdi de tarım arazilerini yok ederek hobi bahçesine dönüştürüyor. Bu yapılaşma, bu rant sistemi tarıma yarar değil zarar verir.

Havuzlu, otoparklı hobi bahçeleri var. Bunun adı hobi bahçesi değil hobikondudur.

Bazı yerlerde kooperatif adıyla hobi bahçeleri pazarlanıyor. Son yıllarda başarılar elde eden kooperatifçiliğe de zarar veriliyor. Kooperatifçiliğin içi boşaltılıyor.

Üretimden çıkmış, tarımsal üretim yapılamayan alanlar değerlendirilebilir. Ama yasalar ve kurallar çerçevesinde.

Kent tarımı ile hobi bahçeciliğini ayırmak gerekiyor. Kent tarımı dünyada gelişiyor. Kent bahçeciliği veya tarımı verimli tarım alanlarında yapılmıyor, kentte yapılıyor.

Yasa teklifinde neler var?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç hobi bahçeleri ile ilgili çok net mesajlar verdi. Tarım arazileri üzerine kurulan ve tarımsal üretimi yok eden hobi bahçelerinin yıkılacağı ifade edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülecek tarımla ilgili torba yasa teklifinde hobi bahçeciliği ile ilgili maddeler özetle şöyle:

1- Arsa özelliği kazanmamış tarım arazilerindeki hobi bahçeleri yıkılacak.
2- Bu amaçla bozulan tarım arazisinin metrekaresi için 165 lira idari ceza kesilecek.
3- Tarım arazilerine kurulan yapıların kaldırılması için 3 ay süre verilecek. Kaldırılmazsa, valilik veya il özel idaresi kaldıracak. Masrafı araziyi o hale getirenlerden alınacak.
4- Hobi bahçesi ovadaki tarım arazisinde olması durumunda ceza iki kat artırılacak.
5- Çiftçiler bu uygulamanın dışında tutulacak. Tarımsal amaçlı ve izinsiz kurulan yapılar için çiftçiye 5 yıl süre ile cezanın yarısı uygulanacak.
6- Teklife göre, 2005 yılından önce 1/5000 ve 1/ 1000’lik imar planı görmüş ve arsa vasfı kazanmış arazilerde olanlar etkilenmeyecek.

“Tuzağa düşmeyin” uyarısı

Tarım arazilerine kurulan hobi bahçeleri konusunda yurttaşları her fırsatta uyaran ve cezai işlem uygulayan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “hobi bahçeleri” adı altında tarım arazilerinin parçalara bölünerek üzerine konutlar yapılmasını “tuzak” olarak nitelendiriyor. Özen, özellikle verimli tarım arazilerinde, ovalarda doğru tarım teknikleri ile yılda üç ürün alınabilecek tarım arazilerini bölerek üzerine konut amaçlı yapılar yapılmasını sadece bugün için değil gelecek kuşakların gıda güvencesi açısından en büyük tehdit olduğunu dile getiriyor.

Mustafa Özen’den aldığımız bilgilere göre, İzmir’de 2019 ve 2020 yıllarında Buca, Foça, Selçuk, Urla, Seferihisar, Menderes, Güzelbahçe ilçelerinde tespit edilen 108 hobi bahçesi için idari para cezaları uygulandı.

İlçe Müdürlükleri vasıtasıyla yıkım ve eski haline getirme yazıları ilgili belediyelere yazıldı. Ancak tespit edilen bu 108 hobi bahçesi parseli ile ilgili hiçbir belediye yıkım kararı uygulamadı. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkında Kanun gereğince Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak gereken tüm yasal işlemlerin ivedilikle yapılabilmesi sağlanacak.

İzmir’de 2019’da 6 ilçe (Buca, Foça, Selçuk, Urla, Seferihisar, Menderes), 94 hobi bahçesi parseli, 1627 dekar alan için 8 milyon 932 bin 733 lira idari para cezası kesildi. 2020 yılında tespit edilen hobi bahçeleri için 3 ilçe (Buca -Menderes –Güzelbahçe), 14 hobi bahçesi parseli, 99 dekar alan için 549 bin 633 lira idari para cezası uygulandı ve eski haline getirme yazıları belediyelere yazıldı.

Özetle, hobi bahçeciliği daha çok tartışılacak.Çok konuşulacak konulardan birisi. Hobi bahçeleri tamamen yasaklansın diyen yok. Elbette yapılsın. Fakat verimli tarım arazilerine yapılmamalı. Dünyadaki örnekleri gibi kent içindeki alanlara yapılmalı.Yasalara uygun olmalı. Emlakçıların, rant peşinde koşanların değil, yerel yönetimlerin, sosyal hizmet uzmanlarının, ziraat fakültelerinin yönetiminde, denetiminde sosyal bir hizmet olarak, tarım konusunda farkındalık yaratacak, kendi meyvesini,s ebzesini yetiştirecek kent bahçeleri kurulabilir. Tarımın,gıdanın önemini, üretimin önemini hissettiren,anlatan kent bahçeleri. Tarımı yok eden değil, tarımı,üretimi destekleyen bir kent tarımı, kent bahçeciliği olmalı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. AHMET MUHLİS PAZAROĞLU 24 Haziran 2020 - 11:29 - Yanıtla

    KANUNU ÇIKARIP, TAKİBİNİ ŞAYET ÇIKARAN KURUMLAR YAPMIYORSA… BU BAZI RANT DÜŞKÜNÜ YADA KÖTÜ NİYETLİ FIRSATÇILAR İÇİN GEÇİM KAYNAĞI OLUYOR.MESELA 6537 SAYILI KANUN DA KOMŞU PARSEL ÖNALIM HAKKININ AMACI DIŞINDA KULLANILIP MAĞDURLAR YARATMASI GİBİ,ASGARİ ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜNÜN ALTINDA Kİ PARSELLERİN SATIŞIN DA,YİNE ASGARİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜNÜN ALTINDA Kİ KOMŞU YADA KOMŞULARCA AÇILABİLECEK BİR DAVA İKEN,ORTA DA KOMŞU OLMANIN DIŞINDA BAŞKA HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOKKEN BİLE MAĞDURİYETLERE SEBEBİYET VERİLEBİLİYOR.BİR ŞUFA MAĞDURU OLARAK BAKANLIĞIN İLGİLİ BİRİMLERİNİ VE SİZ DEĞERLİ BASIN MENSUPLARINI KONUYU ELE ALMALARINI İSTİYORUM.KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇ İKEN TOPRAĞINA GÖZ KOYAR OLDU…

  2. Tahir 25 Haziran 2020 - 15:17 - Yanıtla

    Koperatif hissesi olupta imar affindan faydalananlarin durumu ne olacak bize bunlar satilirken neden noterler boyle satis yapilmaz diye iptap etmediler simdi alanlarda magdur olmuyormu bizlerde oraya yatirim yaptik nasil cozulecel

  3. Serdal yılmaz 25 Haziran 2020 - 23:09 - Yanıtla

    Zenginler siyasiler ormanlaraSit arazilerin sahilere bir sürü kaçak yapıldı onlar konumlarından dolayı af çıkarıldı. Buradaki haber öyle söylendiği gibi değil genelde tarım arazisi vasfını yitirmiş araziler. Çeşmeden kuşadasından 500_600 binliraya arsa alamayan emekli kişiler fırtına koparmayın lütfen. Ama fakir olmasın bizimle aynı ortamda olmasın isteniyor. Tabi hükmet ve sayın bakanda inanıyot

  4. Nuri 28 Ekim 2020 - 22:23 - Yanıtla

    Bu arsaların alım satımı yapılırken, kamu kurumlarından habersiz yapılmıyor tapu kadastrodan satış yapılıyor. İmar affı çıkarıp yapı kayıt belgesini veriyor parasını kasasına koyuyor, ozaman araştırma yapmıyormu! Garibana geldimi ceza ve evini yıkın bu kadar kolay mı! Amaa zenginin villasına evine bahçesine geldimi onlara hiç bir yaptırım yok, bu nasıl bir adalet nasıl bir yönetim. Bu konuda muhalefet ten hiç bir açıklama yok onlarında keyfi yerinde, muhalefet uyumaya devam et, seçim zamanı geldiğinde vatandaş tan oy istiyecen! Ben de diyecem benim hakkımı ne zaman savundunda oy istiyorsun diyecem!…

  5. SAKIP 13 Kasım 2020 - 11:10 - Yanıtla

    bu karar alınmadan önce enine boyuna tartışıldı mı?kaç bin insan mağdur olacak belli mi?yıkılan yerlerde tarım nasıl yapılacak planlama yapıldı mı?buralara yatırım yapanların zararı karşılanacak mı? yüzbinlerce insan bu soruların cevabını bekliyor.

  6. irfan 27 Mart 2021 - 09:51 - Yanıtla

    Arkadaşlar yıkılsın acınmasın hiç kimseye bakın yasak deniliyordu ben izmir seferihisar kavakdere köyünde en az 250 dönüm mandalina bahçesi çöp oldu bu hobiciler yüzünden hepsi yıkılsın ceza da kesilsin tarım mı daha önemli yoksa bunların keyfimi

En Son Yayınlanan Makaleler