İklim değişikliği can alıyor, tarıma zarar veriyor

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İklim değişikliği can alıyor, tarıma zarar veriyor

22 Haziran 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

İklim değişikliğine bağlı olarak ani hava değişimi, aşırı yağışlar can almaya başladı. Bursa Kestelli’de sele kapılan 5 kişi yaşamını yitirdi. Bir kişi ise kayıp. Tarım akanları çok büyük zarar gördü.

Türkiye, 15 Mayıs’tan bu yana iklime  bağlı olarak ani hava değişimi, aşırı, sıcak, soğuk, don, dolu ve sel felaketlerine maruz kaldı. Felaketlerden 50’den fazla İl olumsuz etkilendi. Deyim yerindeyse yaz ve kış mevsimini birlikte yaşandı. Önce 40 dereceyi aşan aşırı sıcaklar, sonra -1 dereceye kadar düşen aşırı soğuklar, dolu, don, fırtına bitkisel üretime büyük zarar verdi. Yaşanan felaketten çiftçiler çok büyük zarar gördü. Bazı alanlarda tarlalar yeniden sürüldü. Üretim maliyetleri arttı.

Aşırı sıcak Akdeniz Bölgesi’nde erkenci mandalina ve bazı limon çeşitlerinde hasara neden olurken, Eskişehir, Kütahya, Afyon ve Konya’nın bir bölümünde aşırı soğuk ve don nedeniyle mısır, ayçiçeği, patates, domates, salatalık, kabak, ceviz ve diğer ürünler zarar gördü. Mersin Erdemli’de ise etkili olan fırtına seralarda tahribata neden oldu.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Bitkisel Üretim: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler