Üreticiler çiğ sütün 2.5 lira, karkas etin 35 lira olmasını istiyor
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Üreticiler çiğ sütün 2.5 lira, karkas etin 35 lira olmasını istiyor
Bir grup et ve süt üreticisi mevcut birliklerden,örgütlerden gerekli desteği alamadıklarını,sorunlarının cesaretle dile getirilemediğini belirterek sosyal medyada örgütlendi. ” Et ve Süt Üreticileri Platformu” adıyla Facebook üzerinden örgütlenen üreticilerin sayısı 55 bine ulaştı.
Geçen hafta sorunlarına dikkat çekmek için bir çok ilden temsilcilerin katılımı ile Ankara’ya giderek Tarım ve Orman Bakanlığı önünde bir açıklama yapmak istediler. Ancak, Ankara Valiliği buna izin vermedi.
Tüm Süt,Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu ve Yönetim Kurulu ile bir araya geldiler.Nasıl bir yol izleyeceklerini tartıştılar.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin devreye girdi. Ankara’ya giden Et ve Süt Üreticileri Platformu üyeleri, hayvancılıkla ilgili diğer örgütlerin temsilcilerinin katılımı ile Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve bakanlık bürokratları ile bir toplantı yapıldı. Bir otelde 5 saat süren toplantıda sorunlar tek tek dile getirildi. Zekeriya Erdurmuş ve bürokratlar dile getirilen sorunlara,sorulara yanıt verdi.
Toplantı biterken, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in gelen heyet arasında seçilecek temsilcilerle görüşeceği bildirildi. Aralarında seçtikleri temsilciler Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile bir saat görüştü. Sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor bakan yardımcısına sunuldu.
Et ve süt üreticileri ne istiyor?
Hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları dile getirmek için Ankara’da bakanlık yetkilileri ile görüşen, tamamı üreticilerden oluşan heyetin talepleri özetle şöyle:
1 – Çiğ sütün litre fiyatı 2 lira 30 kuruş yapıldı. Fakat, bu rakam tatmin edici değil. Devlet desteği 25 kuruş olarak devam etmeli. Süt destek ile birlikte 2 lira 50 kuruş olmalı ve dişi hayvan kesiminin önüne geçilmeli.
2 – Üretici karkas et fiyatı acil olarak 35 lira olmalı.
3 – Besilik hayvan ithalatına acilen kısıtlama getirilmeli.İthalat zorunlu olarak yapılacaksa yurt içinden işletmesinin yüzde 50 hayvan alma kaydıyla izin verilmeli.
4 – Et ve Süt Kurumu’nun kesim fiyatları düşük ve ödemeleri gecikmeli yapıyor. Kesim fiyatı artırılmalı ve ödemeler zamanında yapılmalı.
5 – Çiftçi borçları acil olarak ötelenmeli.
6 – Birlikler ile üreticiler arasında ciddi kopukluklar var. Birlik yönetimleri sahadaki sorun ve problemleri bilmiyor ve yetkililere aktarmıyor. Birlikler kaldırılmalı tek çatı altında yönetim sistemi olmalı.
7 – Üst birlikler ticarethaneye çevrildi. Bu birlikler hayvan ithalatı yapmamalı.
8 – Devlet, üreticisini ithalat sopası ile korkutmamalı.
9 – Tahıl ve saman ihtiyacı yurt dışından değil yurt içinden temin edilmeli. Eğer bir ihtiyaç varsa, ithalat hasat döneminde yapılmamalı.
10 – Devlet, sahaya girecek olan girmek isteyen yeni yatırımcıya, yabancı yatırımcıya değil mevcut üreticiye hibe destek sağlamalı ve üreticiye sahip çıkmalı. Böylelikle gençlerin köyde kalması sağlanabilir.
11 – İl tarım ve ilçe tarımdaki veteriner hekimlerin evrak işleriyle uğraşmak yerine sahada hem üreticiye bilgi hem de destek sağlamalı. Evrak işini lise ve iki yıllık yüksekokul mezunları yapabilir.
12- Hayvancılıkta kendi genetik ırklarımızı geliştirerek kendi kendimize yetebilir hale gelmeliyiz.
13 – Üretilen tahıl ve kaba yemler için daha yüksek oranda destekler sağlanmalı.
14 – Girdiler, döviz(Euro /dolar) bazında, üretilen ürün Türk Lirası bazında olunca girdiler pahalı ürün ucuz oluyor. Buna bir çare bulunmalı.
15- İstikrarlı,sürdürülebilir bir tarım politikası olmalı. Bakan ve yöneticiler değişse de değişmeyecek bir tarım ve hayvancılık politikası uygulanmalı.
Toplantıya kimler katıldı?
Ankara’da Süt Üreticileri Merkez Birliği’nin Altınel Otel’de organize ettiği toplantıya Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Genel Müdür Yardımcıları Erol Bulut ve Cengiz Ceylan, Çevre ve Altyapı Daire Başkanı Emre Gürçay, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Vesile Nur Güven, Yem Sanayicileri Birliği Üyesi Agah Mamaloğlu, Ankara Tarım İl Müdürü Bülent Korkmaz, Et ve Süt Üreticileri Platformu Moderatörü Muhammet Elma, Platform üyesi üreticilerden Engin Şen, Mustafa Korkmaz, Aykut Yaman, Fatih Çağlar Dalyan, Murat Tuna, Güven Aktaş, Nurcan Kaplan, Serap Karaer, Erhan Konak, Vahdi Saygılı, Hasan Güleç, Fırat Zazan Ercan, Oğuzhan Şahan, Yakup Konan, Tüm Süt,Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Müslüm Doğru, Nihat Öztürk, Gürhan Söney, Emirhan Orhan, Mehmet Yaşar Özekenci ile Dernek Genel Sekreteri Kerem Demirel katıldı.
İnekler kesiliyor,buzağılar satılamıyor
Toplantıda söz alan üreticiler iflasın eşiğine geldiklerini belirterek süt ineklerini kestirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bazı üreticiler ise buzağıları satamadıklarını dile getirdi.
Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Kırşehir, Kayseri, Konya, Ankara’dan üreticilerin,üretici örgütlerinin ithalat yaptığını bu nedenle buzağıların satılamadığını söyledi. Erdurmuş, ithalatın bu yıl 350 bin baş seviyesinde olduğunu, 2020 de çok daha düşük olacağını ve 2021 yılı için Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarını hatırlatarak ithalatı durduracaklarını belirtti.
Erdurmuş’un açıklamaları üzerine üreticiler 2021’e kadar ayakta kalamayacaklarını acil önlem alınması gerektiğini dile getirdi.
Erdurmuş, ithalat konusunda üreticilerle aynı fikirde olduğunu, çiftçilerin banka borçlarını ertelemeye yönelik bir çalışma yapıldığını, karkas et fiyatlarının artması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Bu toplantıdan kısa bir süre sonra Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile besilik hayvan ithalatına ilişkin yeni başvuru alınmayacağının duyurulması üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Özetle, hayvancılık sektöründe, et ve süte ciddi sorunlar var. Fakat, bunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Yeter ki, üreticinin sesine kulak verilsin.
En büyük bayram, Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
Şahsım ve grubum adına üreticiler’in yanında olduğunuz için minnettarız ve teşekkür ederiz.
Et ve süt artması için yapılan toplantıya memnuniyetle katilıyoruz inşallah iyi bir sonuccikar
Tarım bakanlığının her dediğinin tersi olur yalakalık diz boyu çünkü ithalat izni ülkemde ihtiyaç olmasada bürokratın aldığı avanta ile verilşyorsa söylenecek söz yok.