Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2019 tarım destekleri açıklandı

24 Ekim 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

2019 destekleri açıklandı

Çiftçilerin aylardır beklediği 2019 tarım destekleri nihayet açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen 2019 tarım desteklerinde mazot desteği dışında bir çok kalemde geçen yıla göre artış yapılmadı.

Cumhurbaşkanlığının bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Kararnamesi ile 2019 Tarım destekleri nihayet açıklandı. Çiftçilerin aylardır beklediği destekleme kararnamesinde,mazot desteğindeki artışlar dışında dikkat çekici bir artış yapılmadığı görülüyor. Daha önce açıklandığı gibi buğday,arpa,çavdar,yulaf ve tritikale destekleme primi 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılırken, dane zeytin ilk kez destekleme kapsamına alındı. Pamuk,yağlı tohumlar, bakliyat, zeytinyağı,çay ve diğer ürünlerdeki fark ödemesi(prim) desteklerinde ise hiç bir artış yapılmadı.

Mazot arttı,gübrede artış yok

Alan bazlı destekler kapsamında “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” a göre, 2019 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 19 lira mazot 8 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 27 lira destek ödemesi yapılacak.Geçen yıl bu ürünlere toplamda dekar başına 19 lira destek verilmişti.

Pamuk ve çeltik üretenlere dekara 62 lira mazot ve 4 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 66 lira destek verilecek.

Nohut,kuru fasulye ve mercimek üretimine dekar başına 22 lira mazot ve 4 lira gübre desteği olmak üzere 26 lira, patates üreticilerine dekara 27 lira mazot ve 4 lira gübre olmak üzere 31 lira,yağlık ayçiçeği ve soyada dekara 26 lira mazot ve 4 lira gübre dahil dekara 30 lira destek sağlanacak.

Dane mısırda mazot desteği dekara 25 lira,gübre desteği 4 lira olmak üzere 29 lira olurken, kuru soğan,kanola, aspir,yaş çay,fındık,yem bitkilerinde dekara 17 lira mazot ve 4 liralık gübre desteği ile 21 lira destek ödemesi yapılacak.

Zeytin de dahil diğer ürünlerde dekara 15 lira mazot ve 4 lira gübre desteği sağlanacak.

Nadasa bırakılan tarım arazileri için 8 lira destek sağlanacak.

Mazot ve gübre destekleri

Organik gübre desteği

Bu yıl ilk kez katı organik-organomineral gübre desteği uygulanacak. Bu kapsamda organik gübre kullanan çiftçilere dekara 10 lira destek sağlanacak.

Toprak analiz desteği değişmedi

Toprak Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık)’nca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına geçen yıl olduğu gibi 40 lira destek ödenecek.

Organik ürün desteği

Organik tarım yapan çiftçilere yapılacak desteklemeler ürün sertifikasına göre farklılaştırıldı. Geçen yıl üç kategoride ödenen organik tarım desteği bu yıl bireysel ürün sertifikası ve üretici grubu ürün sertifikasına göre ödeme yapılacak. Toplamda destek miktarı azaltılıyor. Geçen yıl 1. kategoride toplamda dekar başına 100 lira destek sağlanırken bu yıl bireysel ürün sertifikasına dekara 70 lira, üretici grubu sertifikasına göre dekara 35 lira ödeme yapılacak. Yani sadece 5 kuruşluk bir artış var. Fakat diğer kategorilerde düşüş var. İkinci kategoride geçen yıl toplamda dekar başına 70 lira ödenirken bu yıl 60 lira ödenecek. Üçüncü kategoride ise 30 lira olan toplam destek bu yıl 15 liraya düşürülüyor. Organik arıcılık yapanlara ödenen destek değişmedi,kovan başına 10 liralık destek sağlanacak.

Organik tarım destekleri

İyi tarıma sertifikasyona göre destek

Geçen yıl iyi tarım destekleri meyve,sebze,süs bitkileri,tıbbi aromatik bitkiler,örtüaltı,çeltik,su ürünleri gibi ürün gruplarına göre verilirken, 2019 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçilere destek verilecek.

Küçük aile işletme desteği 100 lira

Tarımsal destekleme kararnamesine göre “Küçük Aile İşletmesi Desteği” geçen yıl olduğu gibi dekar başına 100 lira olarak belirlendi.

Fındık desteği dekara 170 lira

Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda, 2019 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 170 lira alan bazlı destek ödemesi yapılacak.

Dane zeytine ilk kez prim verilecek

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında bu yıl ilk kez dane zeytine prim verilecek. Kararnameye göre dane zeytine kilo başına 15 kuruş ödeme yapılacak. Zeytinde ayrıca geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destekleme ödemesi verilecek.

Yağlı tohum ve pamuk desteklerinde artış yok
Fark ödemesi(prim) desteği sağlanan ürünler arasında sadece buğday arpa,yulaf,çavdar,tritikale için geçen yıl kilo başına 5 kuruş olan destek primi bu yıl 10 liraya çıkarılıyor. Nohut,mercimek ve kuru fasulyede kilogram başına geçen yıl olduğu gibi 50 kuruş,kütlü pamuğa kilo başına 80 kuruş, dane mısıra 3, yağlık ayçiçeğine 40, soya fasulyesine 60, kanolaya 50,aspire 55, çeltiğe 10,çaya 13 ve zeytinyağına da kilogram başına 80 kuruş destekleme primi ödenecek.

2019 Fark Ödemesi(prim) Destekleri

Pamukta beklenti 1 lira 25 kuruştu
Destekleme priminde en büyük hayal kırıklığı pamukta yaşandı. Üretim maliyetlerinde yüzde 40’ın üzerinde artış olmasına rağmen pamuk fiyatlarının gerilemesi nedeniyle üretici aradaki farkın prim olarak ödenmesini bekliyordu. Bu amaçla kilo başına 1 lira 25 kuruş prim bekleyen üreticiye geçen yıl olduğu gibi 80 kuruş destek açıklanması büyük hayal kırıklığı yarattı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mustafa 24 Ekim 2019 - 14:22 - Yanıtla

    sertifikalı tohumluk desteği yok mu, yoksa ben mi göremedim?

  2. Selami 19 Kasım 2019 - 11:32 - Yanıtla

    Var Cumhur Başkanlığı tebliğine bakınız

  3. Emrah 15 Eylül 2020 - 01:13 - Yanıtla

    2019 Zeytin dönümüne 160 kilorama kadar döktüğümüz yağ 90 kilograma düştümü

En Son Yayınlanan Makaleler